Güncelleme Tarihi:
İlk günkü toplantıların ardından Şimşek, Amerikan Ticaret Odası, TOBB ve hükümete yakın ABD merkezli düşünce kuruluşu Turkish Heritage Organization (THO) tarafından düzenlenen panelde Amerikan iş dünyasından temsilcilerle buluştu. 16 Nisan başkanlık referandumunun ardından ilk kez Batı’nın önde gelen şirketlerinin üst düzey temsilcilerinin önüne çıkan Şimşek, yeni dönemde Türkiye’nin demokrasiden kopacağına yönelik endişeleri gidermeye dönük mesajlar verdi. Şimşek konuşmasına, ‘Türkiye otoriter bir rejime doğru gerilemiyor’ sözleriyle başlarken “Türkiye’nin oyladığı anayasa değişikliği bir rejim değişimi değil. Türkiye hala bir demokrasi. Türkiye hâlâ laik bir devlet. Türkiye hala hukukun üstünlüğüne bağlı bir ülke ve bunlar değişmeyecek. Evet şu an ülkemizde olağanüstü hal var ama bu ülkemizin güvenliği için gerekli ve geçici bir durum. Ama Türkiye evrensel değerlere, demokrasiye, temel hak ve özgürlükler ile hukukun üstünlüğüne bağlı olmayı sürdürüyor” dedi.
Panelde Şimşek’i takdim eden Boeing International’ın Başkanı Marc Allen’ın Şimşek’in şahsına dönük güçlü takdir ifadeleri dikkat çekerken, “Kendisi buraların yabancısı değil. Washington’da ve uluslararası iş çevrelerinde çok iyi tanınan ve çok saygı duyulan birisi. Sizi kollarımız açık karşılıyoruz” diye konuştu.
REFORM TEK SEÇENEK
Anayasa değişikliğinin Türk siyasetinin geçmişten getirdiği yapısal sorunlara bir yanıt olarak hazırlandığını söyleyen Şimşek, şöyle devam etti: “Yeni sistem tek parti hükümetlerinin kesintisiz 5 yıl çalışabilmesine imkan tanıyacak. Her tek parti döneminde Türkiye sözlerini yerine getirmiştir. 2019’da halk kimi seçmek isterse onu seçecek. Yeni dönemde ekonomide reformlara ağırlık vereceğiz. Kapsamlı mikro reformların yanı sıra yatırım iklimini düzeltecek ve Türkiye’yi çok daha öngörülebilir bir ülke haline getirecek reformlar planlıyoruz. Emin olun ki Türkiye açısından reformların bir alternatifi yok. Hükümetimin ekonomide reform yapmaktan başka bir seçeneği yok.”
BATININ PARÇASIYIZ
Şimşek, Türkiye’nin Batı ailesinin bir parçası olmaya devam ettiklerini vurgulayarak “Evet aramızda problemler var. Evet ABD ile de görüş ayrılıklarımız var, Türkiye’deki başarısız darbe girişiminin arkasındaki suç şebekesinin durumuyla ilgili farklılıklarımız var. Ancak Trump yönetimiyle yapıcı bir işbirliği içindeyiz ve ilişkilerimizi güçlendirebileceğimiz konusunda iyimseriz. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne, Avrupa Birliği’nin de Türkiye’ye ihtiyacı var. Türkiye’de yatırımınız, ofisiniz varsa korkmayın” dedi. Sadece Batı medyasının çizdiği tablolara göre hüküm verilmemesini isteyen Şimşek, şöyle dedi: “Daha fazla sorgulayın, diyalog içinde olalım ve konuşalım. İletişim kurmak için buradayız. Türkiye açısından gerçek ile algının arasındaki makas hiçbir bu kadar açılmamıştı. İnanın gerçeğin kendisi çok daha iyi. 80 milyon Türk bekliyor ve onların ABD ve Avrupa’ya açılma arzusunda bir değişiklik yok. Kapılarımız hepinize açık. Beraber çalışmak için sabırsızlanıyoruz.”