Güncelleme Tarihi:
TÜSODER Finans Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Niyazi Berk yaptığı açıklamada, ekim ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında tüketici fiyatlarının yüzde 7,69, yurtiçi üretici fiyatlarının yüzde 5,58 artış gösterdiğini anımsattı.
Kış aylarının gelmesiyle bazı ürünlerin fiyatlarında yükselme yaşandığına dikkati çeken Berk, "Özellikle sebze-meyve ve giyecek fiyatlarının artması, enflasyon rakamlarını yukarı çekmektedir. Bunun yanında doğalgaz gibi temel tüketim ürünlerinde, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte seçimler dolayısıyla ertelenmiş zamlar görülebilir" diye konuştu.
Berk, 1 Kasım seçimlerinde siyasi belirsizliğin sonlanmasının piyasaları rahatlatacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Otorite boşluğu, bazı sektör ve ürünlerde spekülasyonları beraberinde getirerek olağan dışı fiyat artışlarına neden olmuştur. Bu durum da enflasyonu yukarı çekmiştir. Bunun dışında tüketiciler, siyasi belirsizlik süresince buzdolabında bekletilen 'Çözüm Süreci' ve zamlar karşısında da tedirginlik yaşamaktadır. Seçimde tepki almamak adına zam yapmaktan kaçınılması, seçimlerin sonuçlanmasıyla birlikte olası zamları yeniden gündeme getirebilir. Özellikle hükümetin kurulamamış olmasıyla buna paralel faizler yükseldi"
Hükümet krizinin olmamasının, faiz ve dolarda normalleşmeyi beraberinde getireceğini belirten Berk, "Piyasaya doğrudan giren ithal ürünlerin fiyatları aşağı doğru ivme göstererek tüketici daha ucuza ürünlere ulaşabilecektir. Yine üretim ve sanayi sektörü, ithal ürünleri daha ucuza mal etmiş olacak ve üretim maliyetlerini düşürecektir. Bu durum tüketicinin hane halkı bütçesine yansıyarak enflasyonu aşağı çekebilir" ifadesini kullandı.