Otomotivin geleceğini ‘hurda’ya bağlamayın

Güncelleme Tarihi:

Otomotivin geleceğini ‘hurda’ya bağlamayın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2009 00:00

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, otomotiv sektörünün umutla beklediği ‘hurda indirimi’nin kısa vadede gerçekleşmeyeceğini belirterek, “Ancak uzun vadede hayata geçebilir. Sektörün geleceğini böyle tek bir uygulamaya bağlamak çok gerçekçi bir yaklaşım olmaz” dedi.

Haberin Devamı

Ergün, “Bir vatandaş olarak sıfır otomobilden alınan Özel Tüketim Vergisi’ni yüksek buluyor musunuz” sorusuna, “Ben de, otomobillerden alınan ÖTV’nin yüksek olduğunu düşünüyorum. Fakat ileride otomotiv, bir özel tüketim aracı olmaktan, yani ÖTV’ye konu olmaktan çıkacaktır” yanıtı verdi.
İlave talep yaratır mı
İstanbul Ticaret Odası’nın, Katar’ın başkenti Doha’da düzenlediği 1. Türk İhraç Ürünleri Sergisi’ni açmak üzere, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş başkanlığındaki işadamları ile bu ülkeye giden Ergün, hurda teşviğinde bir takım zorluklar olduğunu savunarak “Acaba hurda indirimi ilave talep yaratır mı? Bu sorunun cevabı önemli. Eski araç kullananlar, daha çok dar gelirli kesimler” hatırlatmasını yaptı ve şöyle devam etti:
Dar gelirli vergisi mi artsın
“Hatta eski araçlara göre yeni araçların vergisi yüksek, eski araçların vergisi düşük. Bunların vergisi yüksek olursa, bunlardan vazgeçilir, yeni araçlara yönelme olur gibi, başlangıçta insana çok sıcak gelen ve parlak fikir gibi görünen bu konuya, yakından baktığınız zaman böyle olamayabileceğini görüyorsunuz. 4-5 bin liraya veya 10 bin liraya piyasadan araba alan, ancak bunu denkleştirerek araba alan önemli de bir kitle var. Şimdi bunun vergilerini yükselttiğiniz zaman çok dar gelirli bir kitlenin vergilerini yükseltmiş olacaksınız.”
Hurda ekonomisi oluşmalı
Hurda teşvikinde önemli olan bir konunun da eski araçların teslimat sistemi olduğunu hatırlatan Ergün, şunları dile getirdi: “Hurda araçların trafik sicilinden düşmesi yeterli değil. Hurda araç teslimatında tek bir yapı var. Yeni bir otomobil hurdası ekonomisinin ortaya çıkabileceği bir alt yapıya ihtiyaç bulunuyor. Otomobil sektörü mevcut ekonomik yapı içerisinde yeni alternatifleri yeni argümanları kendisi de üretmeli. Mesela ödemeler uzun vadeli olmalı. ÖTV indirimi uygulanan dönemde fiyatlarına zam yapanlar bile oldu.”

Haberin Devamı

Makam aracı parasını Ar-Ge’ye yönlendirdi

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Ar-Ge merkezlerinin özel kanunları olduğunu ve çok önemli teşvikler verildiğini anlatarak, bu teşviklerden sonra Ar-Ge merkezi sayısının 57-58’e ulaştığını ve buralarda 12 bin kişinin çalıştığını belirtti. Ergün; “Önümüzdeki bütçe döneminde bakanlığın doğrudan Ar-Ge’ye yaptığı desteklerini en az iki katına çıkaracağız. Geçen günlerde bizim bakanlığımıza makam aracı alımı için onay verilmişti. Hepsinden vazgeçtik ‘Hayır, bunları almıyoruz, bunların parasını alın olduğu gibi önümüzdeki yılın bütçesinde Ar-Ge çalışmalarını desteklemekte kullanın’ dedik” diye konuştu. Önümüzdeki yılın bütçesinden Ar-Ge desteğine ayrılan payın 30-40 milyon TL’ye çıkabileceğini bildiren Bakan Ergün, “Bunun önemli bir bölümünü de başka yapacağımız, bugün itibariyle gereksiz gördüğümüz harcamalardan karşılayabiliriz” dedi.

Haberin Devamı

Sanatçılar ‘sinerji’ kattı Katar Fuarı’ndan iş çıkar

Katar’ın başkenti Doha’ya sanatçılar, işadamları ve bürokratlarla  giden Nihat Ergün, “Sanatçılarımızın da kattığı sinerji ile işadamlarımızın iyi bağlantılar kuracağına inanıyoruz” dedi. Katar’ın neredeyse ihtiyaçlarının tamamını ithalat yoluyla karşılayan bir ülke olduğunu vurgulayan Ergün, Türkiye’nin Katar’a ihracatının sadece 1 milyar dolar olduğunu ve bunun da büyük bir bölümünü demir çelik ürünlerinin oluşturduğunu dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!