Güncelleme Tarihi:
Daimler-Benz ve Chrysler, otomotiv sektöründe dünya haritasını değiştirecek bir birleşmeye imza attılar. 92 milyar dolarlık yeni şirkette Daimler-Benz yüzde 57'lik hisseye sahip olacak. Birleşmeyle DaimlerChrysler adlı yeni otomotiv devi doğdu. Şirket, GM ve Ford'dan sonra dünyanın üçüncü büyük otomotiv kuruluşu oldu.
Almanya'nın sanayi devi Daimler-Benz ile ABD'nin üç numaralı otomotiv şirketi Chrysler, bütün zamanların en büyük sanayi evliliğini gerçekleştirerek, 92 milyar dolarlık tek bir çatı altında birleştiler. İki şirketin dün yaptığı ortak açıklamaya göre ‘‘DaimlerChrysler’’ adını alan yeni şirkette Daimler yüzde 57, Chrysler de yüzde 43 hisseye sahip olacak.
Chrysler'in Başkanı Robert J. Eaton, iki şirketin birbirini tamamlayan geniş bir ürün yelpazesine sahip olduğunu belirterek, ‘‘Mevcut markalar altında üretimimizi sürdüreceğiz’’ dedi. Daimler-Benz'in Başkanı Jürgen Schrempp ise ‘‘Birbirimizin güçlü yanlarını birleştirerek, dünya pazarlarında çok stratejik bir pozisyona sahip olacağız’’ dedi.
Ortak açıklamada, Daimler-Benz'in otomotiv sektörü dışındaki, havacılık, demiryolu sistemleri ve diesel motoru üretimi gibi faaliyetlerinin de katılımıyla Daimler-Chrysler'in ulaştırma alanında dünya lideri olacağı belirtildi. Şirketin biri Stuttgart, diğeri de Auburn Hill'de olmak üzere iki ayrı merkezi bulunacak ve birleşen iki şirketin başkanları, Schrempp ve Eaton eşbaşkan olarak görev yapacak.
YELPAZE GENİŞLİYOR
Lüks otomobil sınıfında Mercedes'le, orta sınıf minivan alanında ABD öncüsü olan Chrysler'in birleşmesi sonucu, yeni şirket dünya pazarlarında daha geniş bir menzile ulaşacak. Chrysler'in de Avrupa pazarına giriş şansı artacak. Chrysler'in Avrupa'daki pazar payı yüzde 0.7 dolayında bulunuyor.
Mercedes ise Cleveland'daki tesislerinde üretilen M-Class hafif arazi araçlarıyla Amerika'daki satışlarını yüzde 67 oranında artırdı. Ancak Mercedes'in Amerika'daki pazar payı halen yüzde 1. Otomotiv uzmanları Chrysler'i teknolojik ve tasarıma dönük yenilikler alanında Mercedes'e göre daha saldırgan ve yaratıcı buluyorlar.
HARİTA DEĞİŞTİ
Hissedarların da birleşmeyi onaylamasının ardından bu yıl sonunda yürürlüğe girmesi beklenen bu müthiş şirket evliliğiyle birlikte, dünya otomotiv haritası da değişikliğe uğruyor. Daimler-Chrysler dünyanın en büyük otomotiv kuruluşları sıralamasında GM ve Ford'dan sonra üçüncülük koltuğuna yerleşti. Bu birleşme öncesinde Toyota üçüncü, Volkswagen de dördüncü durumda bulunuyordu.
Daimler-Chrysler'in geçtiğimiz yıl içindeki toplam satışları 131 milyar doları buluyor. Dünyanın bir numaralı otomotiv şirketi Amerikan General Motors'un geçen yılki satışları 178 milyar dolara, Ford'un satışları ise 154 milyar dolara ulaştı.
Değeri bir günde yüzde 17 arttı
Eşit ortaklar arasında olduğu açıklanan bu birleşmeden doğan yeni şirkette toplam 92 milyar dolarlık hisse takası gerçekleşecek. Chrysler'in bir hissesi, Daimler-Benz'in 0.547 hissesine eşit olacak ve Daimler hissedarları, yeni şirketin yüzde 57'sini kontrol altında tutacaklar.
İki şirket yılda toplam 3 milyon araç üretiyor. Dünyada başka hiçbir otomotiv kuruluşu, pick-up'tan limuzine kadar uzanan geniş bir yelpazeye sahip bulunmuyor.
Chrysler hisselerinde meydana gelen yüzde 17 oranındaki artış, şirketin borsa değerini bir gün içinde 27 milyar dolardan, 31.5 milyara yükseltti.
Yeni şirket dünya çapında 422 bin kişi istihdam edecek.
Daimler-Benz'in 1997 yılı satışları 68.97 milyar doları buluyor. Merkezi Stuttgart'ta olan şirkette 300.068 işçi çalışıyor.
Chrysler'in 1997 satış rakamları 58.6 milyar dolar. Merkezi Michigan eyaletinin Auburn Hill kentinde bulunan Chrysler, 121.000 işçi istihdam ediyor. ABD'nin yanı sıra Belçika, Singapur ve Güney Afrika'da da üretimi var.
Benz adı siliniyor
Daimler-Chrysler evliliği otomobil sanayiin efsane bir ismini; bir zamanlar dünyanın bir numaralı otomobil üreticisi olan Benz'i de tarihin sayfaları arasına gönderiyor. Bugün Avrupa'nın en büyük sanayi kuruluşları arasında yer alan Daimler-Benz 1926 yılında, iki Alman otomobil üreticisi Gottlieb Daimler ile Karl Benz'in güçlerini birleştirmesiyle meydana gelmişti. İşe tek başlarına soyunan ancak Ford'un rekabetine dayanamayan Daimler ve Benz 1926 yılında birleştiler.
Iacocca'nın Chrysler'i
Modelleriyle Amerikan ruhunu en fazla temsil eden şirket olan Chrysler, 1924’de üretime başladı. Chrysler aslında tüm dünyada, ürünlerinden çok liderleriyle tanındı. 1980'lerde şirketi girdiği krizden kurtaran efsanevi yöneticisi Lee Iacocca'nın adıyla özdeşleşti Chrysler. Amerikan Yönetimi'nden sağladığı 1.5 milyar dolarlık yardımla şirketi batmaktan kurtaran Iacocca Chrysler'in reklamlarına da çıktı.
Daimler ile Chrysler savaşmıştı
Global rekabet de güçlenebilmek için sınırları yıkarak birleşen Daimler-Benz ile Chrysler, İkinci Dünya Savaşı'nda karşıt cephelerde savaşmışlardı. Daimler-Benz, Hitler'e zırhlı araçlar imal ediyor ve Hava Kuvvetleri Luftwaffe için de uçak motoru yapıyordu. Chrysler ise müttefik kuvvetleri için Sherman tanklarını üretiyordu. O tarihte galip gelen taraf Chrysler olmuştu. Daimler-Benz'in fabrikalarının büyük çoğunluğu müttefik saldırıları sırasında yerle bir edilmişti.