Otomotivciler boykottan dertli

Güncelleme Tarihi:

Otomotivciler boykottan dertli
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2006 11:27

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Tarık Taşar, Fransız mallarına boykot uygulanmasına ilişkin olarak, Renault, Peugeot ve Citroen markalarını işaret ederek, “Olan bize oluyor. Burada çalışan insanların suçu ne?” dedi.

Taşar, OYDER tarafından düzenlenen toplantıda, gazetecilerin otomotiv sektörüne ilişkin sorularını yanıtladı.

ÇİN OTOMOBİLLERİ

Çin otomobillerinin Türk pazarına girmesine ilişkin bir soru üzerine Taşar, uygun fiyata, kaliteli, güvenliği tam olan malların elbette Türk pazarında satılabileceğini belirterek, bunların satışının sonsuza kadar engellenemeyeceğini ifade etti.

“Sonrası tüketiciye aittir” diyen Taşar, bu konunun sadece Türkiye'de değil, son bir yıldır Avrupa'da da aynı şekilde tartışılan bir konu olduğunun altını çizdi.

Çinliler'in ne yapacağını herkesin merak ettiğini dile getiren Taşar, ”Hızlı büyüyor, gelişiyorlar. Şimdiye kadar otomotiv ihracatına çıkmadılar. Hep beraber sonuçlarını göreceğiz” dedi.
Bu konuda tüketicinin bir tercih yapacağını ifade eden Taşar, fiyat, kalite gibi unsurların bu tercihte etkili olacağını anlattı.

Çin otomobillerinin Türk pazarındaki rekabeti etkileyeceğini de belirten Taşar, şunları söyledi:
“Hangi fiyata gelecek belli değil. Bir takım fiyatlar konuşuluyor. Ortada reel bir fiyat yok. O normlara sahip araç var mı, o da belli değil. Türkiye'deki vergi oranlarına baktığınız zaman ne kadar avantajlı olacak, olmayacak göreceğiz. Bunları konuşmak için biraz erken.”

“OLAN BİZE OLUYOR”

Taşar, “Fransız mallarına uygulanan boykotun otomotiv sektörünü nasıl etkilediği” şeklindeki soru üzerine de, “Olan bize oluyor” dedi.
Peugeot, Citroen ve Renault'un Türkiye'de 10 bin çalışanı olduğuna işaret eden Taşar, “Bir sürü yatırım var. Renault'u ayrı koyun, burada işleyen kocaman bir fabrika var. İşin ihracat boyutu var. Peugeot, Citroen ithal olmasına rağmen 40'ar tane bayii var. Burada çalışan insanların suçu ne?” diye konuştu.
Taşar, sektörün gelecek yıla ilişkin beklentileri konusunda da, bu yıla oranla bir miktar gerileme beklediklerini kaydetti.
Tüketimdeki soğuma, kredi faizlerinin ve otomobil fiyatlarının artmasının bunda etkili olacağını belirten Taşar “Pazarın şu anki trendine baktığımız zaman gelecek yıl için 600 binler civarında bir pazar görülüyor” dedi.
Taşar, OYDER olarak bir araştırma yaptırdıklarını, 100 bayiinin katıldığı, ve karlılık, müşteri memnuniyeti gibi konuları kapsayan araştırma sonuçlarının da önümüzdeki günlerde düzenlenecek bir panelde tartışılacağını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!