Otomotivciler 2007'ye temkinli yaklaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Otomotivciler 2007ye temkinli yaklaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2006 11:25

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Tarık Taşar, son aylarda otomotiv pazarında yaşanan daralmadan dolayı gelecek yıla temkinli yaklaştıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Taşar, sektörün 2006 performansını ve gelecek yıl beklentilerini değerlendirdi. Otomotiv sektörünün bu yıla iyi bir başlangıç yaptığını anımsatan Taşar, yılın ilk aylarında yeni bir rekor yılı olacağı beklentisinin bulunduğunu anlattı.

Mayıs ayında piyasalarda yaşanan dalgalanmayla birlikte Temmuz ayından itibaren satışlarda ciddi bir gerileme yaşandığını belirten Taşar, yıl sonunda pazarın yaklaşık yüzde 12-13'ler oranında daralmasının beklendiğini bildirdi.
Satış adetlerine rağmen karlılık anlamında da son 4 yılın en kötü yılını geçirdiklerini dile getiren Taşar, “Bütün sektörlerin yaşadığını biz de yaşadık. Yüksek enflasyon döneminde daha rahat para kazanılıyordu. Bunun ortadan kalmasıyla birlikte gerçek faaliyetten para kazanmaya başladık” dedi.

Haberin Devamı

Otomotiv sektörünün genel ekonomik şartlardan çok çabuk etkilendiğini ifade eden Taşar, “Kur ve faizlerdeki oynamalar bize çok çabuk yansıyor. Türkiye gibi gel-gitlerin fazla olduğu bir yerde iş yapınca sıkıntı yaşıyoruz. Bu kadar yüksek adetleri çevirirken oluşan rekabet, karlılığımızı minimuma indirdi” diye konuştu.

“GELECEK YILA TEMKİNLİ BAKIYORUZ”

Özellikle son aylarda pazarda yaşanan daralmadan dolayı gelecek yıla temkinli yaklaştıklarını ifade eden Taşar, ellerindeki pazar rakamlarını değerlendirdiklerinde temkinli olmalarını gerektiren bir tablo ortaya çıktığını anlattı.
Taşar, gelecek yıl toplam pazarın 600 binler civarında gerçekleşmesini beklediklerini bildirdi.

“Genel ekonomiye inanılmaz duyarlı bir bir işimiz var. En ufak bir hareketlilikte showroom'lar boşalır ya da hareketlenir” diyen Taşar, işlerinin artık bir meslek haline geldiğini, yan iş olarak görülmediğinin de altını çizdi.

Her şeye rağmen otomotiv sektörünün 2006'nın yıldız sektörü olduğunu ifade eden Taşar, sektörün üretimi, ihracatına dikkat çekti.

Otomotiv firmalarının özellikle son dönemlerde uyguladıkları kampanyalara da değinen Taşar, “Kampanyalara ben bile hayret ediyorum. İnanılmaz fiyatlar çıkıyor. Tüketiciler için büyük bir fırsat. Bir otomotivci olmama rağmen çıkan fiyatlara şaşırıyorum” diye konuştu.

ÇİNLİ OTOMOBİLLER KONUSUNDA BEKLENTİLER...

Haberin Devamı

Tarık Taşar, bugünlerde Avrupa ve Türkiye'de gündemde olan Çin otomobilleri konusunda ise tüketicilerin özellikle otomobillerin fiyatı konusundaki beklentilerinin yanlış olduğunu söyledi.

Otomotiv teknolojisinin yüzde 50'lik fiyat farklarına müsaade etmeyeceğini anlatan Taşar, Çin'den getirilmesi planlanan otomobillerin mevcut otomobillere göre ucuz olabileceğini, ancak aralarında cüzi farklar bulunacağını kaydetti.

Çin otomobillerinin Türkiye'ye gelebilmesinin bir süreç gerektirdiğini belirten Taşar, süreç içinde otomobillerin gerekli normları sağlaması gerektiğini, ancak bu şekilde pazara girebileceğini vurguladı.

Bu otomobillerin Türkiye pazarına girmesinin ardından, müşteri beklentisi ve beğenisinin önemine işaret eden Taşar, “Devletin normları, kuralları var. Bu otomobiller uyum sağlayıp girdikten sonra müşteri tercihini yapacaktır” dedi.

“SEKTÖR, GRUP MUAFİYETİ TEBLİĞİNE ÇOK İYİ HAZIRLANDI”

Haberin Devamı

Tarık Taşar, 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren işlerlik kazanacak Grup Muafiyeti Tebliği konusunda ise OYDER olarak yıl boyunca bu konuda yaptıkları çalışmaları anlattı.

Rekabet Kurulu ile birlikte çok sayıda ilde yaptıkları seminerlerle bayilerin bilinçlendiğini ifade eden Taşar, şunları söyledi:

“Bayilerimiz şu anda buna hazır. Tebliğin değişik yorumlanabilecek bir sürü noktası var. Biz bu konuda bayilerden, Rekabet Kurumu ve OYDER ile ilişkilerini sürdürmesini istiyoruz. Otomotiv sektörü bu işe gerçekten iyi hazırlandı. Tebliğ, rekabeti bir parça daha açacak ama dünyalar değişmeyecek.”

STOK MALİYETİ BİZE ÇOK ETKİLİYOR”

Taşar, stok maliyetlerinin de kendileri çok etkilediğini belirterek, stok finansmanı konusundaki sıkıntılarını dile getirdi.
Türkiye'de bayinin finansmanına yönelik bir model olmadığını ifade eden Taşar, şöyle dedi:

Haberin Devamı

“Bu, önemli bir eksiklik. Stok finansmanı için değişik enstrümanlar geliştirilmesini umuyoruz. Müşteri finansmanı konusunda da çok alternatif bulunmuyor. Otomotive özel finansman modelleri geliştirilmeli. Sektörümüz ödeme disiplini olan bir sektör.”

Taşar, otomotiv sektörünün istihdamı katkısına da değinerek, Meslek Liseleri ile çalıştıklarını, bu liselerde otomotiv sınıfları oluşturmak istediklerin anlattı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!