Şebnem TURHAN
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2016 22:31
2016’da Türkiye ihracatının can damarı otomotiv sektörü, kurtarıcı pazarı ise Avrupa Birliği oldu. Ocak-ekim döneminde ihracat yüzde 3.7 düştü ancak Avrupa’ya yapılan ihracat 10 ayda yüzde 4.2 arttı. Otomotiv sektörü ise ihracatın yüzde 18’ini tek başına gerçekleştirdi. Tüm bunlar, Avrupa’sız veya otomotivsiz Türkiye ihracatının 2016 yılında şu an yaşadığı gerilemelerin çok daha fazlasını yaşayacağını gösterdi.
TÜRKİYE’de yılın ilk 10 ayında yapılan 115.9 milyar dolarlık ihracatın, 53.2 milyar doları Avrupa Birliği ülkelerine yapıldı. Yani, ihracatımızın yüzde 49.6’sı tek başına AB ülkelerine gitti. Aynı zamanda Türkiye’de toplam ihracatın yüzde 18’ini tek başına otomotiv sektörü yapıyor. Otomotiv sektörü ayrıca Avrupa’ya da en fazla ihracat yapan sektör. Öyle ki Avrupa’nın otomotiv ithalatında bir numaralı ülke Türkiye. Tüm bunlar, Avrupasız veya otomotivsiz Türkiye ihracatının 2016 yılında şu an yaşadığı gerilemelerin çok daha fazlasını yaşayacağını gösteriyor. Nitekim, ekimde Türkiye’nin ihracatı yine geriledi. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) dün açıkladığı verilere göre ekimde ihracat yüzde 4.6 düşüşle 11 milyar 727 milyon dolara geriledi. Yılın ilk on ayındaki düşüş ise yüzde 3.7. Düşüşlere rağmen on ayda AB’ye ihracat yüzde 4.2 arttı, otomotiv sektöründe on aylık ihracat artışı ise yüzde 10.8.
AB PAYINDA REKORTİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de Avrupa Birliği ülkelerinin önemine dikkat çekti. Büyükekşi, Düzce’de Ford Otosan Fabrikası’nda düzenlenen ekim ayı ihracat verileri toplantısında yaptığı açıklamada “Son verilere göre dünya ticaretinden aldığımız payı yüzde 0.89’a çıkarmayı başardık. AB’nin ithalatından aldığımız pay ise yüzde 1.27 seviyelerine ulaşarak rekor kırdı. Bu oranı daha da geliştirmek için, yüksek katma değerli üretimi arttırmamız gerekiyor” dedi. Büyükekşi, Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre küresel ticaretin ilk 8 ayda yüzde 4.4 gerilediğini kaydederek şöyle konuştu: “Aynı dönemde Güney Kore’de ihracat yüzde 8.8, İngiltere’de yüzde 12.1, Çin’de yüzde 7.2 ve ABD’de yüzde 5.6 düştü. Türkiye diğer ülkelere kıyasla olumlu bir performans ortaya koyuyor.”
ALMANYA’YA DÜŞTÜBüyükekşi’nin açıkladığı verilere göre ekimde en fazla ihracatı yüzde 8.2 artış ve 2 milyar 190 milyon dolarla otomotiv sektörü yaptı. Bunu 1 milyar 431 milyon dolarla hazır giyim ile 1 milyar 239 milyon dolarla kimya sektöri takip etti. Ekimde ihracat miktar bazında yüzde 3.3 daralarak 8.9 milyon ton olurken, yılın ilk 10 ayında gerçekleştirilen 85.7 milyon ton ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artışa işaret etti.
Ekimde 102 ülkeye ihracatta artış yaşanırken, 133 ülkede gerileme oldu. İhracat Almanya’ya ihracat yüzde 0.1, İngiltere’ye yüzde 15.2, Irak’a yüzde 13.1 azaldı. İtalya’ya yüzde 3.6 ve ABD’ye yüzde 12.8 artış gerçekleşti.
OTOMOTİV ÇOK 'FAZLA' OLUYORÖTV sisteminde yapılması planlanan değişiklikle birlikte yılın son 2 ayına büyük stresle giren otomotiv sektörünün ihracat atağı ise ekim rakamlarında da kendini gösterdi. Türkiye’nin ihracatını tek başına yüklenen otomotiv son rapora göre 2016 Ocak-eylül döneminde 1.4 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2016 Ocak-eylül döneminde Türkiye ihracatı geçen yıla göre yüzde 3, ithalatı ise yüzde 6 azaldı. Bu dönemde dış ticaret açığı 49 milyar dolardan 42 milyar dolara geriledi. Aynı dönemde otomotiv dış ticaret verilerine ise göre ihracat geçen seneye göre yüzde 12 artarken, ithalat ise yüzde 2 oranında azaldı. Bu dönemde dış ticaret açığı yüzde 533 azaldı ve 1.4 milyar
dolar seviyesinde fazla verdi. 2015 yılı Ocak-Eylül dönemine göre 2016 yılında, otomobil ihracatı yüzde 8, ithalatı ise yüzde 3 oranında arttı. Bu dönemde otomobil dış ticaret açığı ise yüzde 12 azalarak 1.4 milyar dolar seviyesine indi. Son 10 yıllık dış ticaret verilerine göre; otomotiv 2011 ve 2015 yılları haricinde dış ticaret fazlası verdi. Otomotivin son 10 yıllık dış ticaret dengesi ortalaması 1.5 milyar dolar oldu.
RUSYA YANSIMADITİM Başkanı Büyükekşi, “İhracatın düşmesinde çevre ülkelerde yaşanan sorunlar, ihracat fiyatlarının düşmesi ve Rusya ile düzelen ilişkilerin ihracat rakamlarına henüz yansımaması etkili oldu. Ayrıca, geçen seneki ekim ayına göre bu sene 1 iş günü eksik olması da ekim ayı ihracatının gerilemesinde etkili oldu” diye konuştu.