Otomobile karşılık Avrupa da tekstile tek kapı gösterebilir

Güncelleme Tarihi:

Otomobile karşılık Avrupa da tekstile tek kapı gösterebilir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

HÜKÜMETİN, hızla artan otomobil ithalatını frenlemek için düşündüğü önlemler, otomobil ithalatçılarını kızdırdı. Otomobil İthalatçıları Derneği kurucu ve Şeref Başkanı Orhan Yüce, ‘‘Türkiye otomobil ithalatını tek kapıdan yaparsa, Avrupa da bizim tekstil ürünlerine ek gümrük kapısını gösterir. O zaman Türkiye kaybeder’’ dedi.

SANAYİ ve Ticaret Bakanlığı'nın, hızla artan otomobil ithalatını caydırıcı kararlar almaya hazırlanması, otomobil ithalatçılarını kızdırdı. İthalatçılar, Otomotiv İhtisas Gümrüğü kurularak otomobil ithalatının tek kapıdan yapılması kararının tepkiyle karşıladılar.

Otomobil İthalatçıları Derneği kurucu ve Şeref Başkanı Orhan Yüce, ‘‘Türkiye otomobil ithalatını tek kapıdan yaparsa, yarın öbürgün Avrupa da bizden tekstil ürünlerini ithal ederken tek gümrük kapısını gösterir. O zaman da Türkiye şey kaybeder’’ dedi.

TEK KAPI OLMAZ

‘‘Otomobil ithalatı tek kapıdan yapılamaz’’ diyen Orhan Yüce, şöyle konuştu: ‘‘Van Gürbulak'ta kurulacağı söylenen Otomotiv İhtisas Gümrüğü için Fransa'dan örnek alınıyor deniliyor. Fransa'da böyle bir uygulama yok. Bu yerli sanayicilerin uydurması. Bu ülkede hálá 30 yıl önceki otomobil modellerin imal ediliyorsa, müşterilerin yeni ithal modellere yönelmesi doğaldır. Tüketicileri eski model araç almaya mecbur edemezsiniz. Bu tamamen haksızlık. Türk halkı artık bu sektörü çok iyi öğrendi. Son teknolojiyi ve son modelleri dünya ile aynı anda takip etmek istiyor. Üstelik bugün otomobilde en büyük ithalatçılar yerli sanayiciler. 21'inci yüzyılda hálá bu zihniyette olanları hayretle karşılıyorum.’’

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, önceki gün yaptığı açıklamada, hızla artan otomotiv ithalatını caydırmak için alınması planlanan önlemlerin bir ay içinde çıkabileceğini açıklamıştı.

Ahmet Kenan Tanrıkulu, bu amaçla Otomotiv İhtisas Gümrüğü kurulması, Servis Ağları Yönetmeliği'nin sıkılaştırılması ve tüketici kredileri maliyetlerinin artırılması gibi önlemlerin üzerinde durulduğunu söylemişti.

Ahmet Kenan Tanrıkulu, ithalattaki hızlı ve ihracattaki yavaş artışın nedenlerinden birinin dolar/Euro paritesindeki gelişmeler olduğuna işaret ederek, dış ticarette yaşanan sorunların çözümü için bir yandan ithalatı caydırırken ihracatı artırıcı önlemlerin de alınacağını belirtmişti.

HIZLI BÜYÜME

Yakaladığı hızlı büyüme trendi ile endişe kaynağı olan ithalatta, ilk beş ayda yaşanan 5.6 milyar dolarlık artışın yarıya yakın bölümü ham petrol, petrol ürünleri ile otomobil ithalatından kaynaklandı. Beş aylık dönemde kara taşıtları ile bunların aksam ve parçalarının ithalatı yüzde 74.9 oranında artarak 1 milyar 707.9 milyon dolar oldu. Böylece, ithalat artışının 731 milyon doları başta otomobil olmak üzere kara taşıları ithalatındaki büyümeden kaynaklandı.

İthal otomobil alan

işini kaybedebilir

ÜRETİCİLERİN yurtdışında rekabetçi olabilmeleri için iç piyasada da üretimlerinin yüksek olması gerektiğini söyleyen Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan İlkbahar, ‘‘İthalat herkesi rahatsız eder. Türk milletinin artık bilinçlenmesi lazım. Kendi malına güvenini artırmamız gerekiyor. İthal otomobil alan bir kişinin kendi işini kaybedebileceğini bilmesi lazım. Bir yan sanayici ithal otomobil alıyorsa, ana sanayideki işinin azalacağını bilmesi lazım. Ama bilmiyorlar!’’

Sektördeki bazı üreticilerin aynı zamanda ithalatçı oldukları yönündeki eleştirileri de değerlendiren İlkbahar, büyük çapta üretim ve ihracat yapan, bu arada Türkiye'de üretilmesi ekonomik olmayan bazımodelleri de getiren firmalarla, sadece ithalat yapan, ürettiğinden çok ithal edenlerin ayrı tutulması gerektiğini vurguladı.

REKOR YILI

İlkbahar, ayrıca sektörde yıl sonuna kadar otomobil satışının toplam 450 bini aşmasının beklendiğini ve en parlak yıl olarak anılan 1993'ün aşılacağının tahmin edildiğini söyledi. Ekonomik krizin etkili olduğu geçtiğimiz yıllarda ertelenen taleplerin yanı sıra düşen faizler nedeniyle de otomobil ve ticari araca talebin hızla arttığını dile getiren İlkbahar, sektörde, artan kapasite kullanımı ve yükselen satış grafiğinin yüzleri gülümsettiğini kaydetti. Ancak konuya uzun vadeli yaklaştığını söyleyen İlkbahar, şu değerlendirmeyi yaptı:

‘‘Herkes muazzam bir üretim durumuna girdi. İthalatçılar, ithalat için taleplerini artırmaya başladı. Üretim ve ithalatı artırmak kolay ancak azaltmak çok daha güç. ’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!