Otomobile hücum

Güncelleme Tarihi:

Otomobile hücum
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2020 07:00

2020 yılında pandemiye rağmen otomotiv sektöründe satışlar artmaya devam ediyor. Otomotiv sektörü, koronavirüsün etkilerini geride bırakarak bir önceki yılın üzerinde seyrediyor. 2020 yılı temmuz ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2019 yılı temmuz ayına göre yüzde 387.5 artarak 87 bin 401 adet oldu. Bu satış rakamı ile tüm zamanların temmuz ayı satış rekoru da kırıldı.

Haberin Devamı

Otomotiv sektörüne rekor getiren temmuz ayı ile birlikte Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2020 yılı yedinci ay sonunda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 60.3 artarak 341 bin 469 adet olarak gerçekleşti. Otomobil satışları, 2020 yılı yedi aylık dönemde geçen yıla göre yüzde 58.9 oranında artarak 273 bin 22 adet olurken, hafif ticari araç pazarı da yüzde 65.8 artarak 68 bin 447 adede ulaştı. Otomobil ve hafif ticari araç pazarı, 10 yıllık Temmuz ayı ortalama satışlara göre yüzde 42.5 arttı. Bu artışın geriye kalan 5 ayda devam etmesi bekleniyor.

BENZİNLİ PAYI BÜYÜYOR

Pazarın yüzde 86.1’ini vergi oranları düşük olan A, B ve C segmentlerindeki araçlar oluşturdu. Bununla birlikte yüksek konfor tercih eden tüketici manüel şanzıman yerine otomatiğe yöneliyor. Yüzde 68.8 ile otomatik şanzımanlı araçlar en çok tercih edilen olmaya devam ediyor. Motor tiplerinde ise benzinli modellerin payı büyüyor. Dizel motorlu araçların payı özellikle emisyon krizleri sonrası günden güne azalıyor. Pastanın yüzde 50.3’ünü oluşturan benzinli motor tipini, yüzde 42.1’lik pay ile dizel motorlar takip ediyor. Dünyada genelindeki popülaritesine henüz Türkiye’de ulaşamayan hibrit ve elektrikli araçlarsa takipte. Türkiye otomotiv pazarında son bir ayda 2 bin 425 adet hibrit otomobil satılarak toplam rakam 8 bin 129 adete ulaştı. Toplam satılan elektrikli otomobil sayısı ise 191.

Haberin Devamı

‘TALEP ARTARAK DEVAM EDECEK’

Otomobile hücum

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, temmuz ayındaki 87 bin 401 adetlik otomobil ve hafif ticari araç satışı ile bir rekora imza atıldığını söyleyerek “Rekor getiren satışlar ile ekonomiye olan güven tazelenmiştir. Bunun yansımasını otomobil satışlarında da görmekteyiz. Bunun yanında özellikle kamu bankalarının başlattığı kampanya ile sıfır taşıtta yüzde 0.49 faiz oranıyla finansman imkanı tanımaları temmuz ayındaki bu ivmelenmeye katkı sağlamış ve satışları domine etmiştir. Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de sağlık güvenliği endişesi ile önümüzdeki aylarda da bireysel kullanıma olan talep, otomotivde hareketi artıracaktır” dedi.

Haberin Devamı

‘5 AYDA 380 BİN SIFIR ARAÇ SATILACAK’

Otomobile hücum

Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, Temmuz ayı verileri doğrultusun-da otomotiv pazarını değerlendirdi. Geçtiğimiz senenin ağustos-aralık döneminde pazarın 273 bin adet olduğunu hatırlatan Yalçın, “Bugün geldiğimiz noktada, Temmuz ayı satışları da göz önüne alındığında yılın son 5 ayı için 360 ila 380 bin adet bandında sıfır kilometre araç satışı bekliyoruz. Yıl sonunda ise toplam pazarın 710 bin adet seviyelerinde kapanmasını öngörmekteyiz” dedi.
Otomobile hücum
Otomobile hücum


Otomobile hücum

Haberin Devamı

SATIŞLAR NEDEN BU KADAR ARTTI?

  1. Bir önceki yıldan talep ertelendi
    Rakamların ciddi derecede yükselmesinin yanı sıra 2019 yılının otomotiv sektörü açısından çok kötü bir yıl olması da aradaki değişimde baz etkisi yarattı. Geçen seneden ertelenen talep 2020’ye yansıdı.
  2. Pandemi sebebiyle halk toplu taşımadan uzaklaştı
    Özellikle koronavirüs salgını sonrası halk toplu taşımadan uzaklaşarak daha izole, kendi aracıyla seyahate yöneldi. Kalabalığa girmekten korkar oldu.
  3. Düşük faizli krediler alımı kolaylaştırdı.
    Bankalar tarafından araç alacaklar için hayata geçirilen kredi destekleri talepte artışa sebep oldu. Halkın alım gücü arttı.
  4. Kiralama şirketleri büyük alımlar gerçekleştirdi
    İnsanların toplu taşımadan uzaklaşması uzun dönem araç kiralamalarını da canlandırdı. Araç alamayanlar kiralamaya yöneldi. Bu da kiralama şirketlerinin filolarını genişletmesini sağladı.
  5. Fiyatlar daha da yükselecek kaygısı talebi öne çekti
    Döviz kurlarının değişimi ile birlikte artan otomobil fiyatları, markaların tedarik sıkıntısı çekmesi ile birleşince fiyatlar daha da yükselecek ve araç bulamayacağız korkusu başlattı. Bu da talebi öne çekti.
  6. Komşum aldı, ben de alayım etkisi
    Otomotiv sektöründeki büyüme, fiyat artışları ve insanların otomobil alımına yönelmesi en iyi yatırımın araç almak olduğunu akla getirdi. Topluluk psikolojisi ile hareket başladı ve talep talebi çekti.
    Otomobile hücum

BAKMADAN GEÇME!