Otomobilde, cepte TRT payı kanuna girdi

Güncelleme Tarihi:

Otomobilde, cepte TRT payı kanuna girdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2017 20:44

HÜKÜMETİN 2016 yılında aldığı Bakanlar Kurulu kararı ile cep telefonu, bilgisayar ve tabletlerle araçlardaki radyo ve televizyonlar için TRT payı alınmaya başlamıştı. Ancak vatandaşın TRT payının otomobil ve cep telefonunun satış bedeli üzerinden hesaplanmasına itiraz etmesi üzerine hükümet, tartışmaları bitirmek için Üretim Reform Tasarısına bir madde ekledi. 

Haberin Devamı

Tasarının Sanayi Komisyonu görüşmelerinde AK Partili milletvekillerinin verdiği önergeyle önce vatandaşa yeni bir TRT yükü getirildiği zannedildi. Ancak bürokratlar, yeni yük gelmediğini, zaten Bakanlar Kurulu kararı ile uygulanan maddenin kanuna da yazılmış olacağını söylediler. Bu uygulamaya göre vatandaşlar satın aldıkları her cep telefonu için satış bedeli üzerinden yüzde 6 oranında TRT payı ödüyor. Ayrıca bilgisayar ve tabletlerden yüzde 2; kara taşıtlarındaki radyo ve TV’ler için taşıtın ÖTV’li satış bedeli üzerinden binde 4, diğer hava ve deniz taşıtlarının bedeli üzerinden binde 1, uydu alıcılarından yüzde 10, diğer her türlü radyo ve TV yayını alan cihazlardan da yine yüzde 10 TRT payı ödeniyor.

280 DEĞİL, 20 TL OLMALI

Vatandaş, otomobil aldığında TRT payı araçtaki radyo bedelinden değil; otomobilin ÖTV’siz satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Bu şekilde vatandaş, ÖTV’siz satış bedeli 70 bin lira olan bir otomobildeki 500 liralık radyo için tüm arabanın bedeli üzerinden, binde 4 yani 280 lira TRT payı ödüyor. Oysa TRT payı, arabanın tüm bedeli yerine 500 liralık radyo bedeli üzerinden hesaplansa ödemesi gereken tutar sadece 20 lira oluyor.Yine cep telefonunda yüzde 6’lık TRT payı 180 lira olurken; 500 liralık cep telefonunda 30 lira ödeniyor. Oysa her iki telefondandan da aynı TV yayını izlenebiliyor.

Haberin Devamı

TRT PAYI RADYO FİYATINDAN HESAPLANMALI

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, TRT payının cep telefonu, tablet, bilgisiyar, kara, hava ve deniz taşıtlarının satış bedeli üzerinden alınmasının doğru olmadığını belirterek, "Tasarı Genel Kurulda da böyle geçerse bize keyfi olarak ödetilen TRT bandrolü yasal zırha kavuşacak. Üstelik bu bandrol, telefonunuzun, televizyonunuzun, bilgisayarınızın, uydunuzun, radyonuzun içindeki alıcı bedeli üzerinden değil, televizyonun, telefonun toplam fiyatı üzerinden alınmaya devam edilecek. Bu davalık bir işlem. Çünkü vatandaş bilgisayarı, cep telefonunu TRT seyretmek için almıyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!