Güncelleme Tarihi:
Fransız üreticinin renkli imajına rağmen C3’ün son zamanlarda yaşlanmaya başlaması, Renault Clio ve Peugeot 208 gibi rakipleri karşısında eksik kalmasına neden oluyordu.
Yeni C3’ün de temellerinde kuzeni Peugeot 208 yatıyor. Tamamı Euro6 egzoz normlarını karşılayan motorlar, şanzımanlar ve teknik detaylar dışında tasarımda C4 Cactus’ün izleri gizlenmemiş. Bu sayede araç Daha teknolojik, modern ve çok daha genç bir duruş kazanmış.
Değişimin en yoğun olduğu yer dış mekan olmuş. Önceki nesilde kullanılan sade çizgiler yerine crossover tarzı bir görünüm bizi karşılar olmuş. Siyah renkli plastikten üretilen koruma bölümleri, renkli jantlar, kontrast renklerde alınabilen tavan ve kardeşi C4 Cactus’te de kullanılan Airbumplar dikkat çekici unsurlar.
Yüksek ve geniş görünen ön bölüm nedeniyle daha heybetli bir duruşa sahip olan C3’ün çift katlı far tasarımı markanın yeni tasarım dilinin önemli bir göstergesi. En üstte LED gündüz farlarının Citroën logosuyla birleşmesi ve daha aşağıda yer alan farlar rakiplerden farklı bir görünüm sağlarken gövde ve tavan renklerinin 36 farklı kombinasyonda alınabilmesi gençleşmeyi devam ettirmiş.
Toplamda dört farklı iç mekan renk seçeneğine sahip olan C3’ün yaşam alanı şehir sürüşleri ön planda tutularak tasarlanmış.
Geniş koltuklar hacmi daha da büyükmüş gibi gösterirken yan desteklerin neredeyse bulunmaması virajlarda problem yaratabilir. Arka koltuklarda sunulan diz mesafesi konusunda da segment standartlarını yakalayan otomobilde büyük bir torpido gözü (6.25 litre) ve kontrast renkleri sayesinde içlerinde yer alan malzemeleri görebildiğiniz kapı cepleri standart olarak sunuluyor.
Genel olarak araç içerisindeki sunum orijinal ve çekici olsa da ön konsol ve kapılarda kullanılan plastiğin sert olması önlenememiş. Donanım konusundaysa C3’ün eksiği yok gibi; eller serbest giriş ve çalıştırma, kör nokta uyarısı, trafik işareti algılama sistemi ve sürüşün videosunu çekip sosyal medyada yayınlamaya imkan tanıyan ConnectedCam araçla birlikte alınabiliyor.
Test ettiğimiz modelde kullanılan 1.2 litre hacimli, 3 silindirli PureTech benzinli motor 110 beygir güç üretebiliyor. Aisin tarafından üretilen, 6 ileri vitesli tam otomatik şanzımanla donatılan araç düşük devirde (1.500 d/d) elde ettiği 205 Nm tork sayesinde canlı bir karaktere sahip. Vites geçişleri de sarsıntısız olan otomobil C3’ün en başarılı motor-şanzıman ikilisine sahip.
Kısa bir süre kullanma şansı bulduğumuz 82 beygir güç üretebilen PureTech motor seçeneğiyse sahip olmadığı turbo besleme nedeniyle üretilen düşük tork ve 5 ileri vitesli şanzımanın azizliğine uğramış bir görüntü çiziyordu. Şanzımanda eksik olan 6. vites yüksek süratlerde motorun çok gürültülü çalışmasına neden oluyor ve bir önceki paragrafta bahsettiğimiz motor-şanzıman ikilisinin c3 için çok daha uygun olduğunu teyit ediyor
SONUÇ
Geçmişine bir perde çeken yeni Citroën C3, çok çekişmeli olan B segmentine yeni bir soluk getirmiş. Bazı malzeme yetersizlikleri bulunsa da renkli ve taze tasarımıyla zengin donanımı segmentte dikkat çekmesini sağlıyor. 110 beygir güç üretebilen PureTech motor ve 6 ileri vitesli tam otomatik şanzıman ikilisinin sürüş karakteristikleri çok başarılıydı ki bu ikili 2017’nin Şubat ayında satışa sunulacak.
İlk etapta satışa sunulacak olan motorlar benzinli 1.2 PureTech’in 68, 82 ve 110 beygir güç üretebilen seçenekleriyle 1.6 litre hacimli BlueHDI turbo Dizel ünitenin 75 ve 100 beygir güç üretebilen ikilisi olacak. Tamamında 5 ileri vitesli manuel şanzıman kullanılacak olan motorları görünce Peugeot 208’de sunulan 120 beygir gücündeki turbo Dizel ünitenin canlılığını arayacağımız kesin.
Citroën C3 fiyatları Fransa’da, Live donanım seçeneği ve 68 beygir güç üretebilen benzinli motorla donatılan araç için 12.950 Euro seviyesinden başlıyor. Teste katılan Feel donanım paketli, 110 beygir güç üretebilen PureTech benzinli motora ve 6 ileri vitesli tam otomatik şanzımana sahip aracın fiyatıysa opsiyonlar hariç 18.300 Euro olarak açıklanıyor.