Güncelleme Tarihi:
Gerçek yapay zeka, özellikle konu otomobiller olduğunda, hâlâ ilk aşamalarda. Otomobil üreticileri otonom sürüş teknolojisine sahip araçlar geliştirmek için bu konuda son derece hızlı bir gelişim sergiliyor.
Karşınızda duran araç bir yap-boz. Audi Q2'nin "derin öğrenme konsepti"ne sahip versiyonu tamamen kendi başına park yeri bulabiliyor.
Q2'de bir çift mono kamera bulunuyor. Bunlardan birisi öne, diğeri arkaya bakıyor. 10 adet ultrasonik sensör aracın etrafındaki alanı tarıyor. Araç üstü bilgisayar sensörlerden ve kameralardan alınan verileri yönlendirme ile güç ve aktarım sistemlerine sinyal olarak yolluyor. Bu sayede araç, içeride kimse olmasa bile bir park yeri bulup girene kadar kendi kendini kullanabiliyor.
Sistemin altyapısını "derin takviye öğrenme" oluşturuyor. Temel olarak otomobil deneme ve yanılma metoduyla öğreniyor. Bir algoritma, başarılı manevraları kaydederek aracın park etme stratejisini elde edilen "bilgilere" göre daha rafine bir hâle getiriyor. Diğer bir deyişle, insan sürücülerde olduğu gibi, öncelikle kolay yerlerle başlayan sistem zamanla daha karmaşık manevralar gerçekleştirebiliyor.
Muhtemelen şimdiye kadar çoktan anladığınız üzere, fotoğraflarını gördüğünüz Q2 tam olarak gerçek bir Q2 değil. Testlerde kullanılan araç 1:8 ölçekli, derin öğrenme teknolojisini sergileyen bir gösteri otomobili. Model araç, her sene yapay zekada yaşanan gelişimlerin sergilendiği ve Barselona, İspanya'da düzenlenen Sinirsel Bilgi İşleme Sistemi Konferansı ve Eğitimi etkinliğinde bir hafta boyunca hünerlerini sergileyecek.
Bu konsept, Audi AG'nin ileri teknoloji geliştiren kolu Audi Elektronik Girişimi'nin elinden çıktı. Konseptte kullanılan derin öğrenme yazılımı önümüzdeki sene yeni jenerasyonu tanıtılacak lüks sedan modeli A8'de "sürüş asistanı kontrolü" sisteminde kullanılacak. Bu özellik sayesinde A8 sıkışık trafiklerde ve park manevralarında sürücüye yardım edebilecek.