Otomobil hırsızlığıyla uluslararası mücadele

Güncelleme Tarihi:

Otomobil hırsızlığıyla uluslararası mücadele
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2016 12:12

Otomobil hırsızlığının engellenmesine yönelik uluslararası çalışmalar kapsamında düzenlenen "HIT" adlı operasyonlarda, 74 bin 879'u milli plakalı, 4 bin 282'si yabancı plakalı toplam 79 bin 161 aracın sorgulandığı, Türkiye'de çalıntı olarak aranan 114 araçtan 52'sinin bulunarak sahiplerine teslim edildiği bildirildi.

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri otomobil hırsızlarına yönelik ulusal çalışmaların etkin şekilde yürütüldüğünü iletti. Bu kapsamda Güneydoğu Avrupa Kolluk Merkezi Çalıntı Otolar Görev Gücü'nün koordinasyonunda; üye ülkeler ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile koordineli eş zamanlı olarak ulusal ve uluslararası alanda çalınan araçların bulunması, suçluların yakalanmasına yönelik "HIT" adlı operasyonlar düzenledi.

114 ARAÇTAN 52'SİNİN BULUNDU

Bu operasyonlarda 74 bin 879'u milli plakalı, 4 bin 282'si yabancı plakalı olmak üzere toplam 79 bin 161 aracın sorgulaması yapıldı.

Operasyonlarda, Türkiye'de çalıntı olarak aranan 114 araçtan 52'si bulunarak sahiplerine teslim edildi, olaylarla bağlantılı 30 şüpheli gözaltına alındı.

Öte yandan geçen yıl ülke genelinde otomobil hırsızlığı suçları kapsamında 13 operasyon yapıldı ve bu operasyonlarda gözaltına alınan şüphelilerden 81'i tutuklandı.

VATANDAŞLAR BROŞÜRLERLE BİLGİLENDİRİLİYOR

Emniyet Genel Müdürlüğü, yurt içinde meydana gelen "otomobil hırsızlığı" olaylarıyla ilgili vatandaşları bilgilendirmek amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin uyarılar içeren 1 milyon broşür hazırlattı. Broşürlerin 200 bininin illere dağıtımı tamamlandı.

Kiralanan araçların korunmasına yönelik çalışmalarla ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü kurumsal internet sayfası üzerinden 3 Ekim 2015'te Kiralık Araç Bildirim Sistemi (KABİS) yazılımı hizmet vermeye başladı. Ayrıca ülke genelinde kiralanan araçların ve kiralayan kişilerin bilgilerinin kayıt altına alınması, kiralık araçlarla suça karışan kişilerin tespiti ve yakalanması, araçları kiralayanlarla suça karışan kişilerin tespiti ve yakalanması, araçları kiralayan kişiler arasında arama kaydı bulunanların yakalanması amacıyla "Alarm Sistemi" 23 Ekim 2015'te faaliyete başladı.

PLAKA TANIMA SİSTEMİ

Yetkililer, emniyet müdürlüklerinin koordineli bir şekilde çalışabilmesi, bu sayede işlenen suçlara etkin ve verimli bir şekilde müdahale edilerek faillerin kısa sürede yakalanabilmesi amacıyla, il ve ilçelerin giriş ve çıkışlarında bulunan Plaka Takip Sistemi (PTS) ile Karayolları Genel Müdürlüğüne ait OGS ve HGS sistemlerinin kayıtlarının tek çatı altında toplanarak plaka tanıma sisteminin merkezi bir sisteme kavuşturulması için de çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

BAKMADAN GEÇME!