Güncelleme Tarihi:
Başbakan Bülent Ecevit, otomobil ve turizm sektörüne destek için bir dizi karar açıkladı. Halen yüzde 12 olarak uygulanan Ek Taşıt Alım Vergisi oranı üç ay için yüzde 6'ya çekildi. Yine üç ay için 7 havalimanında turistlerden alınan ayakbastı ücretlerine yüzde 25 ucuzlatılırken, turist taşıyan charter uçaklarına verilen benzin fiyatlarında yüzde 50'ye kadar indirim yapılması kararlaştırıldı. Bakanlar Kurulu Gelir Vergisi stopaj oranlarını da yüzde 15'e çekti.
Başbakan Bülent Ecevit, hükümetin, otomotiv ve turizm sektörünün canlandırılması amacıyla bazı önlemler aldığını belirtti. Ecevit, otomobil sektörünün canlandırılması için motor hacmi 1600 cc'ye kadar olan araçlardan alınan Ek Taşıt Alım Vergisi'nin üç ay için, yüzde 12'den yüzde 6'ye indirildiğini açıkladı.
Ecevit, Başbakanlık Merkez Binası'nda düzenlediği basın toplantısında, dünkü Resmi Gazete'de yayımlanan önlemler ile vergi yasasında yapılan değişikliğin gerektirdiği bazı düzenlemeler konusunda açıklamalarda bulundu.
Otomotiv sektörünün dünyadaki ekonomik krizden büyük ölçüde etkilendiği için ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğunu kaydeden Ecevit, ‘‘Ayrıca, ithal otomobil merakı da maalesef otomotiv sanayimizi olumsuz etkiliyor’’ dedi. Turizm sektörünün de büyük bir sorunla karşı karşıya olduğunu kaydeden Ecevit, son haftalarda gerçekleştirilen sınırlı bazı terör eylemleri vesile edilerek, yabancı turizm şirketleri ve tur operatörlerinin Türkiye'ye yönelik turist akınını engellemeye çalıştıklarını söyledi. Ecevit, bazı iyiniyetli kişilerin, haksız da olsa bu tür kaygılara kapılabildiğini, ancak Türkiye'nin öteden beri özellikle turistik bölgelerde aldığı etkin önlemlerle güvenliği sağladığını kaydetti. Turistik bölgelerde meydana gelen terör eylemi sayısının son derece sınırlı olduğuna işaret eden Ecevit, şöyle devam etti:
‘‘Bir yandan Türkiye'ye büyük ölçüde turist gönderen ülkelere yönelik bir tanıtım kampanyası başlattık. Türkiye'deki gerçek durumu, terör eylemleri bakımından korkulmaması gerektiğini anlatmaya çalışıyoruz.’’
Otomobil satışlarının arttırılması amacıyla motor silindir hacmi 1600 cc’ye kadar olan otomobil, kaptıkaçtı, panel ve arazi taşıtlarının ilk iktisap ve ithalleri sırasında alınmakta olan ek taşıt alım vergisi oranı, 1 Nisan 1999 ile 30 Haziran 1999 tarihleri arasında geçerli olmak üzere yüzde 6'ya indirildi.
STOPAJ ORANLARI
Başbakan Ecevit tarafından açıklanan Bakanlar Kurulu kararıyla vergi yasasının gerektirdiği bazı uyum düzenlemelerinin yapılarak, bazı gelirlerde stopaj oranları da düşürüldü. Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesine dayanılarak yapılan düzenlemeyle iş yerleri kiralarından yapılmakta olan stopajın oranı, 1 Nisan 1999 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 20'den yüzde 15'e düşürüldü. Aynı şekilde, doktor, avukat, mühendis gibi serbest meslek erbabına, yaptıkları işler nedeniyle yapılan ödemeler için öngörülen stopajın oranı da 1 Nisan 1999 tarihinden itibaren yüzde 20'den yüzde 15'e indirildi. Yapılan bu değişikliklerle gelir vergisi tarifesinin ilk dilimine uygulanmakta olan vergi oranına paralellik sağlanmasının amaçlandığı kaydedildi.
Piyasaları rahatlatacak kararlar
Halen yüzde 12 olarak uygulanan Ek Taşıt Alım Vergisi oranı motor hacmi 1600 cc'ye kadar olan araçlarda üç ay için yüzde 6'ya çekildi.
Üç ay için 7 havalimanında turistlerden alınan servis ücretinde (ayakbastı parası) yüzde 25 indirim yapıldı.
Türkiye'ye turist taşıyan charter uçakları için benzin fiyatlarında yüzde 50'ye kadar indirim yapılması kararlaştırıldı.
Serbest meslek stopajı ile gayrimenkul sermaye iradı işyeri stopajı yüzde 20'den yüzde 15'e çekildi.
Vergi avantajı 300 milyon
Bakanlar Kurulu'nun kararının ardından 1600 cc. hacmindeki otomobillerdeki vergi yükü 120 milyon lirayla 300 milyon lira arasında düştü. Renault Toros'un 261 milyon lira olan Ek Taşıt Alım Vergisi, 130 milyon liraya, Megane 1.6 RTA modelinin ek vergisi 455 milyon liradan 227 milyon liraya, Şahin 1.4'ün ek vergisi 245 milyon liradan 122 milyon liraya, Palio 1.4'ün ek vergisi ise 314 milyon liradan 157 milyon liraya geriledi.