Güncelleme Tarihi:
METLIFE Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Deniz Yurtseven, otomatik katılımın çalışanlar için fırsat olduğunu söyledi. Yurtseven, günümüz yatırım enstrümanları arasında tasarruf etmek ve kaliteli bir emeklilik dönemine adım atmak için bu kadar avantajlı ve teşvik içeren başka bir araç olmadığını kaydetti.
Otomatik katılımda, katılımcılara sunulan özendirici uygulamalara değinen Yurtseven, “BES’te olduğu gibi otomatik katılımda da yüzde 25 devlet katkısı olacak. Bununla birlikte 2 aylık cayma süresi sonunda sistemde kalmayı tercih edenlere bin TL’lik ilave devlet katkısı da var. Emeklilik hakkının kullanılması halinde birikimini en az 10 yıl süreli yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışana, birikiminin yüzde 5’i kadar ek devlet katkısı da olacak. Ayrıca sistem giriş aidatı ve yönetim gider kesintisinden de muaf” dedi.
Deniz Yurtseven, katılımcılara sunulan avantajlardan, çalışanların sistemde kalarak, faydalanmasını önererek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu öneriyi yaparken elbette ki özelikle asgari ücretli çalışan kesim için aylık maaşından 50 TL dahi tasarruf yapmanın kolay olamayacağının farkındayız. Ancak araştırmalardan da gördüğümüz, bireylerin, kendileri ve ailelerinin gelecekleri için aslında bir şekilde tasarruf yapma istek ve ihtiyaçlarının olduğu. Emeklilik şirketleri olarak üzerimize düşeni yapıp, otomatik katılımın faydasını doğru ve zamanında aktarabilirsek, çalışanların hiç bir zahmete girmeden işverenlerinin vasıtasıyla uygulamaya dahil olabilecekleri ve küçük birikimlerle tasarruf yapmaya başlayacakları görüşündeyim. Bu kapsamda beklentimiz otomatik katılıma dahil olacak çalışanların önemli bir bölümünün sistemde kalacağı yönünde.”
ŞİRKETLER KADEMELİ OLARAK GEÇECEK
DENİZ Yurtseven, otomatik katılıma kademeli geçiş olacağını belirterek, şunları söyledi: “Kademeli geçişin ilk aşamasında bin ve üzeri çalışanı olan işletmeler -ki, bu toplam çalışan nüfusunun yaklaşık yüzde 15’ini, yani 2 milyon üzerinde çalışanı içeriyor- sisteme dahil olacak. 3 aylık kısa bir süre sonra, Nisan’da, 250 ve üzeri çalışanı olan şirketler ve bazı devlet memurları da sisteme girecek. Daha az çalışanı olan şirketler ise yine kademeli olarak 2019 yılı itibarıyla sisteme katılacak. Bu planlamaya göre otomatik katılımla sisteme yaklaşık 14 milyon çalışanın dahil olması bekleniyor.”
PİYASALARA İVME KAZANDIRACAK
DENİZ Yurtseven, otomatik katılımın sadece sektör için değil ekonomi için de önemli kazanımlar yaratacağına değinerek, şu açıklamaları yaptı: “Otomatik katılımın başta bankalar ve gayrimenkul sektörü olmak üzere birçok piyasa ve sektöre ivme kazandıracak şekilde planlandığını görüyoruz. Sistem çerçevesinde toplanacak katkı paylarının belli bir kısmının mevduat-katılma hesaplarına yatırılmasına ilişkin düzenleme Hazine tarafından yayınlandı. Standart fonlara belirli ölçüde gayrimenkule dayalı varlıkların dahil edilmesinin sağlanmasıyla, gayrimenkul gelirlerinin BES ile ilişkilendirilmesi söz konusu olacak. Otomatik katılım ile birlikte BES’in, ivme kazanmasının, gelecek yıllarda tasarruf oranını artıracak bir gelişme olduğunu da söyleyebiliriz.”