Güncelleme Tarihi:
01.01.2017 tarihinde uygulamaya girecek olan Bireysel Emeklilik Sistemi’nde otomatik katılım ile kişilerin rahat bir emeklilik dönemine hazırlanmaları hedefleniyor. 45 yaş altı, SGK’ya kayıtlı bütün kamu ve özel sektör çalışanlarını kapsayacak olan sistemde, SGK primine esas kazancın Yüzde 3’üne kadar olan katkı payı BES’e aktarılacak. Bu aktarım tutarı her çalışanın maaş bordrosunda yer alacak olup, BES otomatik katılım hem finansal farkındalık yaratacak hem de çalışanların tasarruf oranlarını önemli ölçüde artıracaktır.
Tasarrufu teşvik amacıyla, BES’te otomatik katılım birçok ülkede yürürlüktedir. Halihazırda ABD, İngiltere, Avustralya gibi gelişmiş ülkelerde uygulanmakta olan otomatik katılım sistemi 2017 yılı başı itibariyle ülkemizde de yürürlük kazanacaktır. SGK’ya bağlı kamu çalışanlarının ve özel çalışanlarının otomatik olarak BES’e dahil edilmesini sağlayacak olan sistem kişilere çeşitli avantajlar da sunmaktadır.,
OTOMATİK KATILIM SİSTEMİ NEDİR?
Çalışanların otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi, kısa adıyla BES’e girmelerini ve bu sayede tasarruf etmelerini sağlayan uygulamadır. 45 yaşını doldurmamış olan tüm çalışanlar otomatik olarak işverenleri tarafından bu sisteme dahil edileceklerdir. Bununla birlikte, kişi dilerse 2 ay içerisinde cayma hakkını kullanarak sistemden ayrılabilecek ve bu 2 ay içerisinde maaşından kesilen tutarı ve bunun yatırım gelirini alabilecektir.
TÜRKİYE'DE NE ZAMAN HAYATA GEÇİYOR?
01.01.2017 tarihi itibarıyla uygulanmaya başlanması öngörülüyor.
DÜNYADA "OTOMATİK KATILIM SİSTEMİ"Nİ UYGULAYAN BAŞKA ÜLKELER VAR MI?
Bu sistem; ABD, İngiltere, Yeni Zelanda, İtalya ve Şili gibi birçok ülkede uygulanıyor.
BES OTOMATİK KATILIMIN AVANTAJLARI NELERDİR?
Bireysel emeklilik sisteminde katılımcının ödediği katkı payına ilave olarak devlet tarafından da Yüzde 25’lik devlet katkı payı ödenir. Otomatik katılımla BES’e dahil olacak çalışanlarda Yüzde 25’lik devlet katkı payına ek olarak, 2 ay sonra cayma hakkını kullanmayarak sistemde kalan katılımcılar 3. ayda 1.000 liralık katkıdan daha yararlandırılacaklardır. Çalışanların birikimleri de işveren ile emeklilik şirketlerinin üzerinde anlaştığı fonlarda değerlendirilecektir.
Eğer çalışan işyeri değiştirirse, o güne kadarki birikimlerini ve haklarını kayıp olmaksızın yeni işyerine taşıyabilecektir. Katkı payı ödemelerine ara vermek, katkı payı miktarını yükseltebilmek BES’in en önemli avantajlarındandır.
EMEKLİ MAAŞI İÇİN YAPILAN SGK KESİNTİSİ İLE BES KESİNTİSİ ARASINDAKİ FARK NEDİR?
SGK kesintisi dağıtım esaslı bir sistem olup Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı altında bir emeklilik güvencesidir. BES kesintisi ise Hazine Müşteşarlığına bağlı fon esaslı bir sistem olup, kişilerin kendi belirlemiş oldukları rakamlarla oluşturulan bir sistemdir.
İŞVERENİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ NELER ?
• İşyerinin otomatik katılıma dahil olması gereken tarihi öğrenmek
• Belirlenecek süre zarfında, çalışanlar için en avantajlı planı sunan emeklilik şirketini seçmek
• Sisteme dahil olma kriterini haiz çalışanlarını tespit ederek, emeklilik planına dahil etmek
• Her çalışanın ödeyeceği katkı payını aylık olarak hesaplamak
• Hesapladığı tutarı, en geç çalışanın ücretini takip eden işgünü emeklilik şirketine aktarmak. Bu sorumlulukları yerine getirmeyen işveren hakkında idari para cezası uygulanacak.