Güncelleme Tarihi:
Fatih Sultan Mehmet Köyrüsü'nde 30 Haziran'da başlayacak olan ilk otomatik geçiş denemesi için bugün 20 Ziraat Bankası şubesinde 15 bin elektronik etiket satışa sunuluyor. Etiket fiyatı 50 dolar. Ayrıca kullanıcılar geçiş ücretinin tahsil edilebilmesi için en az 5 milyon lira hesap açtırmak zorunda.
1. Köprülerde otomatik geçişler ne zaman başlayacak?
Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın, otomatik geçişe 30 Haziran'da Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden başlatılacağını açıkladı. Ancak bu, 30 Haziran sabahı erken saatte otomatik geçiş yapabileceğiniz anlamına gelmiyor. Çünkü aynı gün köprüde otomatik geçiş sistemini tanıtan bir basın toplantısı düzenlenecek. Otomatik geçiş büyük olasılıkla öğle saatlerine doğru başlayabilecek.
2. Otomatik geçişin başlangıçta sürücülere maliyeti ne olacak?
En azından 26 milyon. Çünkü bu sistemi kullanabilmek için aracınıza bir elektronik etiket almak, ayrıca her geçişte ücret ödeyebilmek için de bankada bir hesap açtırmak zorundasınız. Geçiş için gerekli elektronik etiketler 50 dolara satılıyor. Otomatik geçiş için ayrıca, geçiş ücretinin tahsil edileceği en azından 5 milyon liralık bir hesap açtırmak gerekiyor. Her geçişte ücret bu hesabınızdan otomatik olarak düşülecek. İleride bu hesapta sürekli olarak para bulundurmak gerekiyor. Sistem, şu anda birçok bankada uygulanan otomatik elektrik, telefon, su, doğalgaz vb. ödeme hesaplarına benziyor.
3. OGS (Otomatik Geçiş Sistemi) tüm araçlara açık mı?
Hayır. Aksları arasındaki mesafe 3 metre 20 santimden küçük iki akslı araçlar; yani otomobiller, jipler ve minibüsler bu sistemden yararlanabilecek. Bu araçların yüksekliklerinin de 2 metre 20 santimden az olması gerekiyor. Çünkü otomatik geçiş şeritlerinde 2 metre 20 santim yükseklikte sabitlenmiş ‘‘araç yükseklik sınırlayıcıları’’ bulunuyor. Eğer aracınız daha yüksekse, etiketiniz olsa bile geçmeniz mümkün değil.
4. Elektronik etiketler ne zaman nerelerde satılacak?
Bugünden itibaren Ziraat Bankası'nın 20 şubesinde: Aksaray, Avcılar, Beşiktaş, Bağlarbaşı, Bakırköy, Beyoğlu, Beyazıt, Caddebostan, Çemenzar, İstanbul (Karaköy), Kadıköy, Kasımpaşa, Küçükyalı, Kartal, Levent, Şişli, Taksim, Üsküdar, Yeşilköy, Mecidiyeköy.
5. Hesapları bu şubelerde açtırmak zorunda mıyım?
Hayır. Geçiş ücretinin tahsil edileceği hesabı istediğiniz Ziraat Bankası şubesinde açtırabilirsiniz.
6. Otomatik geçişler için indirim uygulanacak mı?
Evet, yüzde 10 indirim uygulanacak. Böylece otomatik geçiş sistemi özendirilecek. Ancak bu indirim oranı Karayolları Genel Müdürlüğü'nün inisyatifinde. Duruma göre düşürüp çoğaltabilecek.
7. Köprü geçişlerine yapılacak zamdan OGS kullanıcıları etkilenecek mi?
Evet. Zam açıklandıktan sonra geçişler için bankadan yeni fiyatlara göre para tahsil edilecek. Ancak her zamda yüzde 10'luk indirim oranı geçerli olacak.
8. Kaç etiket satışa çıkarılıyor?
İlk etapta 15 bin. 4 ay boyunca her ay 10 bin etiket daha ithal edilecek. İhtiyaç halinde yeni siparişler verilecek. Etiketler yurtdışından getiriliyor. ASELSAN ise gişelerde kullanılan diğer elektronik donanımı üretiyor.
9. Bu sistem trafiği ne ölçüde rahatlatacak?
Mevcut sistemde bir gişeden bir saatte en fazla 600 araç geçebiliyordu. Otomatik geçiş sistemiyle bir saatte geçiş yapan araç sayısının ilk aşamada 1000'e çıkacağı düşünülüyor. Sürücüler sisteme alışıp öğrendikçe bu rakamın daha da artacağı ve 1200'e ulaşacağı tahmin ediliyor. Zaten şeridin kaldırabileceği araç sayısı da 1200.
10. Etiketsiz OGS gişelerinden geçen araçlar tespit edilebilecek mi?
Evet. Bu araçlar bariyerle engellenecek. Eğer yoğun geçiş sırasında bariyer açıkken geçerse veya bariyeri kırıp geçerse bu araçlar kamera görüntüsüyle saptanacak ve trafik ekiplerince yakalanacak.
Ceza ücretin 10 katı
11. Cezası ne olacak kaçak geçişlerin?
Köprü geçiş ücretinin 10 katı. Otoyollarda ise en uzak mesafe ücretinin 10 katı.
12. Geçiş sırasında maksimum hızım ne olmalı?
30 km.
13. Gişeden normal olarak geçtiğimi nasıl anlayacağım?
Normal bir geçiş yaptıysanız elektronik etiketiniz bir kez bip sesi çıkaracak. Gişedeki bilgi ekranında Güle Güle yazacak.
14. Diğer durumlarda ne olacak?
Etiket 4 kez bip sesi çıkarırsa banka hesabınızdaki kredi yetersiz demektir. Bilgi ekranında da ‘‘kredi az’’ yazacaktır. Bu durumda geçiş ücretinin yüzde 10'u kadar ceza ödemeniz gerekir. Köprü geçişlerine ilişkin hesap ekstreniz, kredi kartlarında olduğu gibi adresinize postalanacak.
15. Eğer hiç bip sesi çıkmazsa?
Bu durumda etiketiniz bozuk demektir. Gişe alanındaki görevlilere başvurmalısınız.
OGS'yi tanıtıcı broşürler bugünden itibaren köprü gişelerinden dağıtılacak. Bu broşürlerden daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
Otomatik Geçiş Sistemi'ni (OGS) kullanmak isteyenler Ziraat Bankası'nın ilgili şubelerine başvrup OGS sözleşmesi imzalayarak elektronik etiketini satın alacak.
Ayrıca geçişlerde kullanılmak üzere bankada kredi veya nakit hebabı açtıracak.
Elektronik etiket aracın ön dikiz aynasının arkasına yapıştırılacak.
Etiket, elektromanyetik dalga ile gişe sahasında bulunan antenle haberleşebiliyor.
Bu haberleşme sonucu geçiş ücreti belirlenerek bankadaki hesaptan tahsil edilecek.
Ve gişenin sonundaki bariyer açılacak.
OTOMATİK GEÇİŞ NERELERDE?
Önce Boğaz köprüleri (ilk Fatih Sultan Mehmet Köprüsü).
İstanbul-Edirne Otoyolu (Mahmutbey, Avcılar, Hadımköy, Kınalı gişeleri)
Anadolu Otoyolu (Çamlıca, Samandıra, Kurtköy ve Şekerpınar)
İzmir-Çeşme otoyolunda kullanılacak.
Otomatik Geçiş Sistemi için Boğaziçi Köprüsü'nde 4, Fatih Sultan Mehmet köprüsü'nde 3 şerit ayrıldı. Çamlıca ve Mahmutbey gişelerinde 2 giriş-3 çıkış, diğerlerinde 1 giriş-1 çıkış olarak belirlendi. Samandıra, Kurtköy, Şekerpınar, Avcılar, Hadımköy, Kınalı, Şehitlik, Seferhisar, Alaçatı, Çeşme gişelerinde ise 1 çıkış, 1 giriş şeridine konuldu. OGS bünyesinde toplam şerit sayısı 14 giriş, 23 çıkış olmak üzere 37.