Güncelleme Tarihi:
Bir süredir konuşulan otomatik BES dönemi ve bu kapsamda yapılacak kesintiler 1 Ocak 2017 ile birlikte başladı. Çalışanların otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine (BES) dahil edilmesi uygulamasına ilişkin yönetmelik yayımlandı. Sürecin başlamasıyla birlikte zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi'yle ilgili soru işaretleri yeniden gündeme geldi: Ne kadar kesinti olacak? Zorunlu BES'ten çıkış var mı?
Bu çerçevede, çalışan sayısı 1,000'in üzerindeki işyerleri 1 Ocak'tan itibaren, 250 ve üzeri ancak 1,000'den az olan işyerleri 1 Nisan'dan itibaren, 100 ve üzeri ancak 250'den az olan işyerleri 1 Temmuz'dan itibaren, 50'nin üzerinde ancak 100'den az olan işyerleri 1 Ocak 2018'den itibaren, 10'un üzerinde ancak 50'den az olan işyerleri 1 Temmuz 2018'den itibaren, beşin üzerinde ancak 10'dan az olan işyerleri ise 1 Ocak 2019'dan itibaren otomatik BES kapsamına dahil edilecek.
NE KADAR KESİNTİ OLACAK?
BES kapsamında çalışanların ücretinden işveren tarafından kesilecek çalışan katkı payı tutarı, ilgisine göre prime esas kazanç veya emeklilik keseneğine esas aylığın yüzde 3'ü olarak hesaplanacak.
ZORUNLU BES'TEN ÇIKIŞ VAR MI?
Zorunlu BES sistemiyle ilgili kafasında pek çok zoru işareti oluşan çalışanların en çok merak ettiği konulardan biri de cayma hakkı oldu. Peki, zorunlu bir diğer adıyla Zorunlu BES'ten çıkış hakkı bulunuyor mu? Bireysel Emeklilik kanuna göre; çalışanın ücretinden kesilmek suretiyle yapılan ilk katkı payı, şirket hesaplarına nakden intikal ettiği tarihi takip eden iş günü emeklilik planına dahil edildiği şirket tarafından çalışana posta yoluyla veya güvenli elektronik iletişim araçlarıyla bildirilecek. Çalışan, zorunlu BES'ten iki ay içerisinde çıkış yapabilecek. .Cayma süresinden sonra da çalışan dilediği zaman sistemden ayrılabilecek. Cayma talebi, çalışan tarafından posta yoluyla veya güvenli elektronik iletişim araçlarıyla ilgili emeklilik sözleşmesi hükümlerine göre işverene veya şirkete bildirilecek. Otomatik BES'ten çıkış yapabilmek yapılan bildiriminin ulaşmasını takiben 10 iş günü içinde ödenen katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleriyle birlikte çalışana iade edilecek. Sistemde ödenecek katkı payı tutarı, belirlenen oran esas alınarak emeklilik keseneğine esas aylık üzerinden hesaplanacak ve bu tutarın altında katkı payı ödemesi yapılamayacak.