Otobüste büyümeyi gördü Türk Lirası’yla ithalatı ‘ticari araç’a da yayacak

Güncelleme Tarihi:

Otobüste büyümeyi gördü Türk Lirası’yla ithalatı ‘ticari araç’a da yayacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2012 00:00

Son dönemde İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki uçak trafiği ve hava kötü hava koşulları nedeniyle yolcuları zor durumda bırakan rötar ve sefer iptalleri, karayolu taşımacılığına olan talebi artırdı.

Haberin Devamı

Sivil havacılığın hızla gelişmesinin, ‘karayolu yolcu taşımacılığı bitecek’ düşüncesini doğurduğunu belirten Mercedes-Benz Türk Satış ve Pazarlama Direktörü Süer Sülün, son dönemde uçak seferlerinde yaşanan aksaklıkların karayolu taşımacılığının yıldızını parlattığını söyledi. Karayolu yolcu taşımacılığının geleceği ile ilgili bir risk görmediklerini belirten Sülün, “Türkiye’de taşımacılığın yüzde 90’ının karayolu ile yapılıyor. Her yere uçakla gidilemediği için otobüsün önemi ortaya çıkıyor. Türkiye’de turizm sektörü gelişmeye devam ettikçe, otobüs ve minibüs satışları da artmayı sürdürecek” diye konuştu.
3 bin adetlik talep
Geçtiğimiz yıl şehirlerarası otobüs satışlarında rekor kırılırken, bu yıl başta İETT olmak üsere şehir içi otobüs satışında patlama yaşanacağını anlatan Sülün, şöyle konuştu: “Bu yıl başta İstanbul Büyük Şehir Belediyesi olmak üzere pek çok belediye, otobüs filosunu yelime yoluna gidiyor. İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da daha önce yaptığı açıklamada, kırmızı Ikarus otobüslerin elden çıkartılarak, yerine yenilerinin alınacağını açıklamıştı. 2012 yılında, 1700 adetlik şehir içi otobüs pazarının oluşması beklenirken, uzun vadede sadece İstanbul’un 3 bin adetlik otobüs ihtiyacı doğacak. Yoğun ihale olduğu zaman kapasite olarak da bunu karşılayabilmek önemli. Bu anlamda biz hazırız. Bildiğimiz uzayacak hatlar geçtiğimiz yıl kazandığımız 221 adetlik Connecto ile beslenecek.”
Konfor tercih sebebi
Kişi başına düşen gelir arttıkça, insanların seyahat sıklıklarının arttığını dile getiren Sülün, şunları söyledi: “Kısa mesafede havaalanına gidiş, seyahat için harcanan süreyi de düşünüldüğünde, karayolu çok daha cazip hale geliyor. Bu noktada konfor da karayolu için tercih sebebi olabiliyor. Türkiye’de yolları geliştikçe, havayollarındaki yolcu sayısı artsa bile karayolu yolcu taşımacılığı büyümeye devam edecek. Yolcu taşımacılığında iddialıyız. Geçtiğimiz yıl şehirler arası otobüs tarihin en yüksek satışına ulaştı. Bu yıl toplam yıl geçen yılki rakamlara ulaşmasa da biz ilk 3 ay sonuçlarına baktığımızda bizim performansımızın aynı seviyede olduğunu görebiliriz. Yeni ürünlerle pazar payımızı bu yıl artırmaya devam edeceğiz.”
Tam kapasiteye dokunacak
Türkiye’de kara yollarının her geçen gün daha düzgün bir hale girdiğini belirten Sülün konuşmasını şöyle sürdürdü: “Uçak Türkiye’de belli bir kesime hitap ederken, otobüsçülük ara hatlarda da halen kullanılmaya devam ediyor. Dolayısıyla öncelikle otobüsçülük de belli yan hatlara kayma gösterse de mevcudiyetini devam ettiriyor. Geçtiğmiz yıl toplamda 3 binin üzerinde otobüs satışı gerçekleştirdik. Bunun 1100 adedi ihracata giderken, geriye kalan kısım ise iç pazardaki satışı oluşturdu. Bu yıl ise geçtiğimiz yılki rakamdan 300 adet daha fazla satış gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Körüklü otobüs, normal otobüsten daha fazla kapasite aldığı için biz de körüklüyü iki otobüs sayıyoruz. Yani İETT’nin bizden aldığı 221 otobüs bizim fabrika kapasitemizin 442 adetlik kısmını oluşturuyor aslında. Böyle bakacak olursak biz bu yıl tam kapasiteye dokunma yolundayız.”

Haberin Devamı

Ticari araç da TL ile ithal edilecek

Haberin Devamı

MERCEDES-BENZ’in, Türk otomotiv pazarına duyduğu güven sonucu, binek otomobillerin Türk Lirası değeri üzerinden ithal edilmesine izin vermesinin ardından, ticari araçlar için de aynı uygulamanın yapılacağı belirtildi. Mercedes-Benz Türk Pazarlama ve Satış Direktörü Süer Sülün, “Hafif ticari araçlar, otomobille benzerlik gösteriyor. Onları da Türk Lirası ile ithal etmeye başlayacağız. Bu, cari açık finansmanı için önemli.  Yurtdışına TL ihraç edeceğiz. Bize o anlamda fayda sağlayacak” dedi. Sülün ayrıca, dolmuşçular için geliştirilen Sprinter modeline beklediklerinden daha yüksek talep aldıklarını kaydetti.

Citan ile 6 bin adetlik satış hedefliyor

Haberin Devamı

MERCEDES-BENZ, bu yıl sonunda satışa sunacağı Citan modeliyle ticari araçtaki ürün gamını da tamamlayacak. Mercedes-Benz ticari araç satışlarına bir yılda 6 bin adet katkı sağlayacak olan Citan, Renault ile olan iş birliğimiz kapsamında geliştirildi. Vito ve Sprinter modellerimizden sonra hafif ticaride duyduğumuz eksikliğimizi giderecek olan Citan, bu yılın son çeyreğinde satışa sunulacak. Araçta 1.5 litre 90 ve 110 beygirlik iki farklı motor seçeneği tercih edilebilecek. Bu yıl A modelini de piyasaya sunarak yeni modelleri tamamlamış olacağız. Önümüzdeki yıl tamamen yeni bir kompakt sedan aracı da ürün gamına dahil edeceğiz. Küçük motor, yüksek performans aç tüketim trendinde öncülüğümüz devam edecek.

Haberin Devamı

Elektrikli otobüs Doruk ilk kez sergilendi

FUARDA 6 metreden 12 metreye kadar uzanan geniş ürün yelpazesi ve 2 yeni aracı ile katılan Otokar, Türkiye’nin ilk elektrikli otobüsü Doruk Electra ve Sultan ailesinin en yeni modeli Sultan Mega’yı ilk kez sergiledi. Müdürü Serdar Görgüç, iki yıldır otobüs pazarında liderliklerini koruduklarını hatırlatarak ,“Otokar’ın son 10 senedeki yıllık bileşik büyüme oranı yüzde 26 oldu. 2011’de rekor bir büyümeye imza atarak ciromuzu yüzde 72 artırdık” dedi.

Busworld 20 bin ziyaretçiyi ağırladı

HKF Fuarcılık organizasyonuyla 19-21 Nisan arasında düzenlenen Busworld Türkiye 2012 Otobüs Endüstrisi ve Yan Sanayi Uluslararası İhtisas Fuarı’nı yaklaşık 20 bin kişi ziyaret etti.  Ücretsiz olarak gezilebilen fuar bu yıl dördüncü kez düzenlendi. 20 bin metrekarelik alanda düzenlenen fuarda 170 katılımcı firma bulunuyor. Ağırlığı Türkiye’de üretim yapan şirketlerin oluşturduğu fuarda, yeni nesil otobüs ve minibüs modellerini görmek mümkün.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!