Güncelleme Tarihi:
Bakan Şimşek’in kayıt dışı ile mücadele eylem planı kapsamında yürüttüğü elektronik fatura uygulamasından sonra e-bilet çalışması da tamamlandı. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) hazırladığı düzenleme ile artık şehirler arası ve uluslar arası kara ve deniz seyahatlerinde elektronik bilet kullanılacak. Kağıt bilet, sadece yolcuların talebi halinde düzenlenecek. Yolcu listeleri de elektronik ortama taşınacak.
Belge Basım YönetmeliÄŸi, bilet elektronik ortamda satılsa bile yolcuya kağıt bilet verilmesini zorunlu tutuyor. Bu nedenle firmalar, bir nüsha yolcuya verirken; ikinci nüshayı 5 yıl boyunca saklamak zorunda kalıyor.Â
FİRMALARIN YÜKÜ AZALACAK
2011 yılında yaklaşık 183 milyon bilet ve 10 milyon yolcu listesi kağıda basıldı. Yeni sistemle birlikte firmalar milyonlarca biletin basımı, arşivlenmesi, ikinci nüshaların acentelerden toplanması gibi maliyetlerden kurtulacak. Maliye ise kayıtdışı uygulamaları önlemiş olacak.
Yeni yönetmeliğe göre, elektronik bilet düzenleyecek firmalar, e-imza olarak bilinen mali mühür edinecek. Yine gerçek kişilere ait seyahat acentaları da hem e-imza hem de e-faturaya başvuracak.
SAKLANACAK
Seyahat firmaları elektronik bilet ve yolcu listelerini 5 yıl süreyle e-imzalı veya mali mühürlü olarak kendi bilgi işlem sistemi üzerinde saklayacak. Saklanan e-bilet ve e-yolcu listeleri Maliye’ye elektronik ortamda ibraz edilecek. Firmalar, e-biletleri mali mühürlü veya elektronik imzalı olarak yolcunun e-mail adresine, ertesi günün sonuna kadar da GİB’in sistemine iletecekler. Uygulamadan yararlanmak isteyen firmalar Gelir İdaresi Başkanlığı'na başvuracak.
Â
Â