Güncelleme Tarihi:
Son dönemlerde gündeme gelen trafik mevzuatlarından biri de alkollü araç kullanımını kapsıyor. Alkollü araç kullanımını azaltmak için cezalar oldukça caydırıcı oranlara yükselse de toplumu bu konuda bilinçlendirmek önem verilmesi gereken konulardan biri.
Trafikte alkol kontrolü yapmak için kullanılan alkol testleri kandaki alkol miktarını ölçmek için yapılıyor. Alkol alındıktan yaklaşık 1 saat sonra vücutta en yüksek seviyeye ulaşıyor. Az miktarda tüketilse bile vücuttaki etkileri hiç de az değil. 0.2 promil alkol düzeyi geçildikten sonra bile belirgin gevşeme, dikkat dağılması ve koordinasyon eksikliği kişilerde göze çarpıyor.
ÖLÇÜMLER NASIL YAPILIYOR?
Adli vakalar ve kazalar sonrası yapılan alkol testi, rutin trafik kontrollerinde de uygulanıyor. Alkol testi, solunum havasının ölçümü ile ya da kan testi yoluyla yapılıyor. Trafik kontrollerinde tercih edilen yol üfleme testi. Solunumda bulunan alkol oranını ölçen bu test alkolmetre adı verilen cihazlar yardımıyla gerçekleştiriliyor. Solunumda bulunan alkolün kandaki miktar ile aynı olması baz alınarak kişinin alkollü olup olmadığı tespit ediliyor. Kan testi ile gerçekleştirilen alkol kontrolünde ise laboratuvar cihazları yardımıyla kandaki alkol miktarı ölçülüyor.
Alkol ölçüm birimi üfleme testlerinde promil olarak hesaplanırken, kan testlerinde ise mg/dl cinsinden bir ölçüm tekniği mevcut. İki test de birbiriyle tutarlı sonuçlar veriyor ve kandaki alkol miktarını gösteriyor. Kişinin alkol değeri 35 mg/dl ise bu 100 mililitre kanda 35 miligram alkol var anlamına geliyor. Kandaki alkolün promil değeri ise 35 mg 100 ml'ye bölündüğünde 0,35 promil oluyor.
Ülkemizdeki yasal alkol sınır 0.5 promil yani diğer bir ifade ile 50mg/dl. Bu oranın üzerinde alkol alımı yasalarca cezaya tabi. İnsanlar arasındaki yaygın inanışın aksine bu oran yüzde 50 alkollü olmak anlamına gelmiyor. Promil hesaplamasının bilinmemesinden dolayı bu tarz yanlış söylemler oldukça fazla.
TESTİ GEÇEMEYİNCE NE OLUYOR?
Sürücü üfleme testi sonucu yasal alkol sınırının üstünde bir sınırda alkollü çıkarsa trafik polislerince ehliyetine 6 ay el konur, araç trafikten men edilmek suretiyle para cezasına çarptırılır. Aynı sürücü bu hatayı ikinci kez tekrarladığında ehliyetine 2 yıl, üçüncü kez tekrarladığında ise 5 yıl süre ile el konur ve 6 aydan az olmamak koşulu ile hapis cezasına çarptırılır.