Maksimum performans için yenilendi

Güncelleme Tarihi:

Maksimum performans için yenilendi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2015 09:47

Premium lastik üreticilerinden Continental, başarılı yüksek performans lastiği SportContact5’i yenileyerek, seriyi SportContact6 ile devam ettiriyor. Continental SportContact6, yerini aldığı modele göre direksiyon hassasiyetini yüzde14’e varan oranlarda artırmış. Ayrıca yeni lastiğin yol tutuşu da hem kuru zeminde, hem de ıslak zeminde, önemli oranda artırılmış.

Haberin Devamı

Continental SportContact6 yüksek performans lastiğinin testlerini Almanya’nın Kuzey Ren Westfalya Eyaleti’ndeki Paderborn şehri yakınında bulunan ve 2012 yılında faaliyete geçen, çok yeni bir pist olan Bilster Berg Drive Resort’ta gerçekleştirdik. Bilster Berg bir yarış pisti olarak değil, bir test ve geliştirme merkezi olarak tasarlanmış ancak pistin tasarımı, Formula 1 yarış pistlerini de çizen Hermann Tilke tarafından gerçekleştirilmiş. Bu bile, bu pistte yüksek performanslı bir lastiği denemek için sanıyoruz yeterli bir referans olsa gerek. Çünkü Bilster Berg Pisti, düzlükleri, virajları ve kısa eğimli tırmanışları ile oldukça keyifli sürüşler sunabiliyor.

Testler Bilster Berg pistinde yapıldı

SportContact6’nın Bilster Berg’deki test etkinlikleri 6 ana istasyona bölünmüştü. Bu istasyonların her biri, bu yüksek performans lastiğinin farklı karakteristiklerini test etmeyi amaçlıyordu. Bu istasyonlardan ilk üçü sırasıyla Maximum Performance, Maximum Grip ve Maximum Precision olarak adlandırılmıştı. Pist üzerinde dinamik olarak gerçekleştirilen bu istasyonlarda lastiğin performansı, tutunma ve fren özellikleri ile direksiyonda yarattığı hassasiyet test edildi. Daha sonra ise atölye çalışması olarak, statik üç istasyon daha gerçekleştirildi. Bu son üç istasyon Perfect Fit for Tuning Cars, Technologies for Perfect Grip ve Performance via Mold Technologies olarak adlandırılmıştı. Atölye çalışması olarak düzenlenen bu istasyonlarda, SportContact6’nın tuning araçlarına uygunluğu, çeşitli tuning firmalarının temsilcileri tarafından aktarıldı, ayrıca hamur ve kalıp teknolojileriyle yüksek performansın ilişkisi vurgulandı.

Maximum Precision isimli istasyonda, pistin belli bir bölümünde Porsche Cayman otomobillerle, SportContac6 lastiğini, bu lastiğin gelişim evrelerini gösteren Evo1 ve Evo2 lastikleriyle karşılaştırdık ve direksiyon hassasiyetinde yarattığı gelişimi, 110 km/s hızda yaptığımız slalom manevralarıyla gözlemledik.

Maksimum performans için yenilendi

Maxiumum Performance istasyonu ise Mercedes AMG A45, Audi RS3 ve VW Golf R gibi yüksek performanslı kompakt sınıf otomobillerle gerçekleştirildi. Bu istasyonda her üç aracı da, SportContact6 ile yüksek hızda test ederek lastiğin yol tutuşa katkısını gözlemledik. Bunlar dışında, yüksek hızda fren performansını denemek için hazırlanmış bir istasyon daha yer alıyordu.

Haberin Devamı

İşin sırrı Black Chili teknolojisinde saklı

Haberin Devamı

Peki bu yeni lastikte hangi yeni teknolojiler kullanılmış? Continental tarafından geliştirilen Black Chili teknolojisi ile yol yüzeyindeki en küçük kıvrımlara bile temas edebilen  SportContact 6, bir önceki modeli ContiSportContact 5 P’ye oranla yüksek hızda yol tutuş ve direksiyon hassasiyetinde yüzde 14’e varan performans artışı sağlıyor.

Maksimum performans için yenilendi

Continental mühendisleri yeni SportContact 6’nın performansının artırılması için “Black Chili” sırt hamuru teknolojisini geliştirmişler. Yolun yüzeyindeki pürüzlerle uyuşmak ve kullanım sırasında maksimum performans ve güvenlik sağlamak  için tasarlanan Atomik Kuvvet Dengeleyicili Black Chili hamuru, nanoskopik düzeyde küçük emme yastıkları gibi davranarak yüksek tutunma sağlıyor. Her iki faktör de fren, viraj alma ve hızlanma sırasında hem ıslak, hem de kuru yollarda her yönde mümkün olan en yüksek tutunmayı sağlıyor.

Haberin Devamı

Mükemmel yol tutuş için destekleyici bloklar

Maksimum performans için yenilendi

Ayrıca hassas yol tutuşu ve en uygun güç aktarımı sağlamak için özgün güç yön verme teknolojisi kullanılmış. Bu teknoloji lastiğin içinde, dışında ve merkezinde farklı tutunma öğeleri konumlandırıyor. Lastiğin boyutuna bağlı olarak, üç veya dört merkezi diş ve lastiğin iç omuzu, gücün maksimum şekilde çapraz olarak aktarılmasını sağlayarak, direksiyon komutlarının yola aktarılmasını hissedilir derecede arttırıyor. Viraj alma sırasında lastiğin dışı içinden daha fazla güce maruz kalıyor, bu nedenle sırt deseni asimetrik olarak  tasarlanmış. Bu da dişlerin stabilitesini arttırarak daha yüksek güç aktarılmasını sağlıyor.

Haberin Devamı

Yeni Aralon 350 ile yüksek güvenlik
Özel olarak geliştirilen ve güçlü aramidden yapılan iki lifin esnek naylon lifiyle sıkı şekilde iç içe geçmesiyle, sentetik bir elyaftan oluşturulan “Aralon 350” yüksek güvenlik sağlıyor. SportContact 6, yeni Aralon 350 güçlendirme bileşeni ile 350 km/s’ye kadar olan hızlar için onay almış. Mühendisler, yüksek hızdan dolayı lastik üzerinde oluşan güçleri kontrol  edebilmek için yenilikçi bir yapı olan naylon ve aromid iplerini kullanmışlar. Bu karmaşık yapı, ek bir çelik kuşak olarak  görev yapıyor ve 350 km/s’ye varan hızlarda bile kontrollü, güvenli bir  sürüş sağlıyor.

Tüm bu teknolojiler sayesinde SportContact 6’da, bir önceki model ContiSportContact 5 P’ye oranla direksiyon hassasiyeti %14 artarken, kuru yollarda yol tutuş ise %11 artırılmış.  Yeni SportContact 6’nın ıslak yolda tutuş özellikleri, önceki 5 serisine göre  %2 daha yüksek hale getirilmiş, ayrıca lastiğin hizmet ömrü ve konforu da %7 artırılmış.

Maksimum performans için yenilendi

Hatasız lastik kalıbı üretmenin, yüksek performanslı ve hassas lastik üretimindeki önemi büyük.

Haberin Devamı

Continental, yeni ultra yüksek performans lastiği SportContact 6’yı tanıttı. Yeni lastik yol yüzeyindeki en küçük kıvrımlara bile temas eden yeni teknolojisi ile yüksek hızda güvenli yol tutuş ve direksiyon hassasiyetinde artış sağlıyor.

Atölye çalışmalarından biri de tuning araçlarına ayrılmıştı. Tuning firmaları SportContact6’nın modifiyeli araçlar için de doğru seçim olduğunu belirtiyorlar.

Direksiyon hassasiyetinin ölçüldüğü testler Porsche Cayman modelleri üzerinde yapıldı.

Maksimum performans için yenilendi



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!