Güncelleme Tarihi:
Maddi hasarlı kazalarda karşı tarafla anlaşmak suretiyle kaza hakkında tutanak tutulması ve sigorta şirketlerine bu tutanaklarla başvurulması 2008 yılından beri uygulanıyor. Kaza tespit tutanakları dikkatli şekilde doldurulmalı. Çünkü 'tramer' yani trafik sigortaları bilgi merkezine yüklenen bu tutanaklarla hangi tarafın kusurlu olduğu ve kusur oranları tespit ediliyor.
Kaza tespit tutanağından her ihtimale karşı arabanızda bir kopya bulundurmanız kaza sırasında işinizi kolaylaştırır. Sadece maddi hasar sonrası tutulan bu tutanaklardan önce karşı tarafla anlaşmış olmanız ve bazı belgeleri forma eklemeniz gerekir.
Kaza yaptıktan sonra doldurulacak olan form sürücüler tarafından imzalanmalı ve;
Ayrıca, kaza tespit formlarını doldururken ifadelerin açık, net ve yazıların okunaklı olmasına dikkat etmelisiniz. Krokilerin düzgün çizilmesi, araç plakalarının doğru yazılması, trafiğin akış yönleri, yol başlangıç ve bitiş noktalarının doğru bir şekilde belirtilmesi hasarın belirlenmesi açısından önemlidir.
Eğer kazaya ikiden fazla araç karışmış ise iki tane form tutmak gerekir. Böyle bir durumda tutanak formlarının her sürücü tarafından tek tek imzalanması gerektiğini unutmayın.
KAZA TESPİT TUTANAK FORMU NASIL DOLDURULMALIDIR?
1. İlk kutuya kazanın gerçekleştiği saat ve tarih bilgileri yazmalısınız.
2. İkinci kutuya kazanın gerçekleştiği sokak, mahalle, ilçe ve il bilgilerini detaylı bir şekilde yazmalısınız.
3. Üçüncü kutuya ise kazaya şahit olan görgü tanıkları varsa onların bilgilerini yazmalısınız. Bu kutucuk genellikle aralarında anlaşamayan sürücüler varsa doldurulur.
4. Dördüncü, beşinci ve altıncı kutulara ise kazaya karışan sürücülerin ehliyet, araç ve sigorta poliçe bilgileri gibi detaylar yazılmalı. Bir kopyaya kendi araç bilgilerini diğer kopyaya da karşı tarafın bilgilerini yazmalısınız. Yazdığınız bilgilerin doğruluğundan emin olmak için kontrol etmelisiniz.
5. Yedinci kutuya kaza yapan aracın yaptığı ihlal için şablonda varsa araç bilgilerinin yazıldığı kodu bulup işaretleyin.
6. Sekizinci kutuya kazaya karışmış yabancı bir araç plakası varsa onun green card bilgilerini yazmalısınız.
7. Dokuzuncu kutuya ise araçların boyutlarını baz alarak bir çizim yapmalı ve A, B araçları için çarpışma noktalarını işaretlemelisiniz. Ayrıca anayol bilgileri, levhalar ve park yasağı olan yerler varsa belirtilmelisiniz.
Son olarak, olayın nasıl olduğunu açık bir şekilde yazmalı ve iki nüshalı tutanağın her birini imzalamalısınız. Tutanakları her iki tarafın da imzaladığından emin olun. Araçların 3-4 kare fotoğraflarını çekip tutanağa eklediğinizde form doldurma işlemini tamamlamış oluyorsunuz.