Güncelleme Tarihi:
Teknolojinin gelişmesiyle otomobiller akıllı telefona dönüşüyor. Araç içerisindeki yazılımın payı her geçen yıl biraz daha artıyor. Şirketler de hızla bu alana yatırım yapıyor. Araştırma şirketi MarketsAndMarkets bu kapsamda, 2022’den 2027 yılına kadar olan 5 yıllık süreç için otomotiv yazılım pazarının büyüklüğünü tahmin etti. Açıklanan verilere göre, 2022 yılını 21.7 milyar dolar ile tamamlayacak olan küresel otomotiv yazılım pazarının 2027 yılına kadar 2 kata yakın büyüyerek 40.1 milyar dolara çıkacağı tahmin edildi. Otomotiv yazılım pazarı şimdilik ADAS (Akıllı Sürüş Destek Sistemleri), güvenlik sistemleri, bağlantılı ve otonom sürüş hizmetleri, bilgi-eğlence sistemi, bataryalı elektrikli araç uygulamaları gibi farklı teknolojileri temsil ediyor. Ancak, gelecekte bu sistemlerin giderek artacağı söyleniyor.
YÜZDE 60’I AŞACAK
Raporda, bağlantılı araç teknolojilerinin sektör dışındaki şirketler için fırsatlar yarattığının altı çizildi. Otomotiv dışı birçok oyuncunun gelir elde etme fırsatından yararlanmak için bağlantılı araçlar ve otonom sürüş yarışına girdiği vurgulandı. Günümüzde araçların yüzde 40’ını elektroniğin oluşurduğu belirtilen raporda, birkaç on yıl içerisinde bu payın yüzde 60’ların üzerine çıkacağı öngörüldü. Raporda ayrıca, “Araçlar her geçen gün teknik olarak geliştikçe uygulamaların karmaşıklığı da artıyor. Sonuç olarak, sistemlerin daha fazla kodla programlanması gerekiyor ve bu da gömülü yazılım ihtiyacını artırıyor. Bu nedenle, artan sayıda bağlantılı otomobil, otomotiv yazılımı pazarını yönlendiriyor” denildi.
EN BÜYÜK ŞİRKETLER
MarketsAndMarkets’in raporunda ayrıca, gelecekte otomotiv sektöründeki yazılım teknolojilerinin en büyük payını binek otomobillerin oluşturacağı belirtilirken, ağır ticari araçların da IoT (nesnelerin interneti) hizmetlerini sık sık kullanacakları ifade edildi. Otomotiv yazılım pazarında dünya çapında şu anda birkaç şirket öne çıkıyor. Endüstrideki oyuncuların en önemlileri arasında; Robert Bosch (Almanya), NVIDIA (ABD), NXP (Hollanda), BlackBerry (Kanada), Elektrobit (ABD), Renesas Electronics (Japonya), Airbiquity (ABD), Wind River Systems (ABD) ve Green Hills Software (ABD) gibi şirketler sıralanıyor.
TESLA’NIN ZAMMI TEPKİLERİ TOPLADI
Otomotivdeki yazılım teknolojileri artık tıpkı üst donanımlar gibi satın alınabiliyor. Bu noktada, geçtiğimiz haftalarda Tesla’nın yaptığı zam duyurusu otomotiv sektöründe gelecekte ne gibi kalemlere para ödeneceğiyle ilgili önemli bir örnek teşkil ediyor. Tesla, şu anda piyasadaki otomobillerde tamamen otonom sürüş (FSD) yazılımını ücretli ek paket halinde sunuyor. Tesla CEO’su Elon Musk, Tesla’nın tam otonom sürüş yazılımının ABD fiyatının bu yılın başlarında yüzde 20 zamla 12 bin dolara çıktığını açıklamıştı. Yapılan son açıklamaya göre ise firma, 5 Eylül tarihinden itibaren otomobillerindeki tam otonom sürüş özelliğinin fiyatını 15 bin dolara çıkardı. Kararın ardından ABD’deki birçok kişi sosyal medyadan tepkisini dile getirdi.