Güncelleme Tarihi:
REKABET Kurulu, otomotiv sektöründe faaliyet gösteren 23 şirkete yönelik başlattığı soruşturmayı tamamladı. Rekabet Kurulu’nun 15 firmaya yıllık cirosunun binde 3’ü ile yüzde 1.5’i arasında değişen oranlarda verdiği idari para cezası toplamı 277 milyon 421 bin 483 TL oldu. Danıştay yolunun açık olduğu karar çerçevesinde en büyük idari para cezası verilen firmalar 68 milyon 845 bin TL ile Ford Otomotiv Sanayi A.Ş., 49 milyon 786 bin TL ile Doğuş Otomotiv Servis ve Ticaret A.Ş., 47 milyon 804 bin TL ile Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. oldu.
15 şirket ceza aldı
Rekabet Kurulu tarafından rekabeti ihlal ettikleri gerçeksiyle soruşturulan 23 teşebbüsten 15’ine ceza geldi. Bu çerçevede, ALJ Otomotiv, Anadolu Araçlar Ticaret, Baylas Otomotiv, Çelik Motor Ticaret,
Doğuş Otomotiv Servis ve Ticaret, Ford Otomotiv Sanayi, Hyundai, MAİS Motorlu Araçlar, Mercedes Benz Türk, Mermermer Otomotiv, Nissan Otomotiv, Peugeot Otomotiv, Temsa Golabal, TOFAŞ Türk Otomobil ve Toyota’ya idari para cezası uygulanmasına karar verildi. Kurul ayrıca Borusan Otomotiv, General Motors, Honda Türkiye, İsotlar Grup, Karsan Otomotiv, Mazda Motor, Otokar Otomotiv ve Şansuvaroğlu Kimyasal Ürünler Otomotiv’e ceza vermedi.
Fiyat stratejileri
Kararı açıklayan Rekabet Kurulu Başkan Yardımcısı Erkan Yardımcı, “Rekabet Kurulu’nun 9 Eylül 2009 tarihli kararıyla otomotiv sektöründe faaliyet gösteren
Otomotiv hisseleri dalgalandı
REKABET Kurulu’nun (RK) otomotiv şirketleriyle ilgili dün öğle saatlerinde açıkladığı ceza kararı, İMKB hisseleri işlem gören Doğuş Otomotiv, Ford Otosan ve Tofaş’ı etkiledi. Açıklamanın ardından satış dalgasıyla karşılaşan otomotiv hisselerinde ilk tepkilerde yüzde 1’in üzerinde kayıplar gerçekleşti.
Tüm markalara zam planlandı
REKABET Kurulu soruşturma raporunda şirketlerin fiyat ayarlamalaryla ilgili toplantılar yaptığına dikkat çekilerek şu bilgilere yer verildi:
ÖTV indiriminden 3 gün sonra 19 Mart 2009’da 13 firmanın katıldığı ve bulunan elektronik posta çerçevesinde tüm markaların kısa vadede zam yapmayı planladıklarını açıkladıkları ve tamamına yakınının da fiyat artışına gitti.
Haziran 2009’da ÖTV’de değişim üzerine 3 firmanın iletişimde olmaları, 2006 yılında 4 büyük teşebbüsün Euro kurundaki artışı fiyatlara yansıtıp yansıtmamaya yönelik görüşmeleri ve ardından fiyatlarını aynı gün artırdılar.
2008’de de Euro kurundaki değişim üzerine 15 firmanın katılımıyla iki ayrı toplantıda fiyat artışı olup olmayacağı tartışıldı ve bu görüşmeler sebebiyle ceza verildi.