Güncelleme Tarihi:
20 yaşında okula gitmeyen otistik erkek çocuğum var. Artık benden dolayı tedavi olamıyor. Malul sayılması için SGK’ya başvurduk. Olmadı ne yapmalıyız?
- SGK otistik çocuklar için yeni düzenleme getirdi. Yeni yönetmelikle Otizm gibi gelişimsel bozukluklar ile tedavisi olmayan ve kişinin çalışmasına olanak vermeyen genetik hastalıklar maluliyet listesine alındı. SGK ya başvurursanız SGK Sağlık Kurulu inceleyip tekrar değerlendirecektir.
PSİKİYATRİK HASTALAR İÇİN KRİTERLER BELİRLENDİ
Sara (epilepsi) hastaları zaten eski yönetmeliğe göre malül sayılanlar listesinde vardı. Ancak,MS (Multipl Scleroz), Parkinson, Alzheimer hastalığı, demans, gibi sık ve güncel nörolojik hastalıklar yeni yönetmelikte ayrıntılı bir şekilde düzenlendi. Travma sonrası stres bozukluğu ve Obsesif-Kompulsif bozukluk gibi sık görülen psikiyatrik hastalıklar için maluliyet kriterleri belirlendi. Artık bu gibi hastalıklarda daha hassas maluliyet kararları verilebilecektir.
BÜTÜN ŞEKER HASTALARINA AYLIK BAĞLANACAK MI?
Halen çalışıyorum, geçen ay şeker hastalığı tanısı kondu. İlaca başladım. Basında,şeker hastalarına aylık bağlanacak diye okudum. Bende aylık alabilir miyim?
- Her şeker hastasına aylık bağlanması mümkün değildir. SGK aylık bağlama sistemi, prim gün sayısı, çalışma süresi, yaş gibi bir takım ana kriterler üzerine kurulmuş bir sistemdir. Bu bağlamda yazımızın genelinde de görüleceği gibi Malullük aylığı için gerekli en az 1800 gün,10 yıl çalışma süresi olması durumunda şeker hastalarının, %60 çalışamaz olduğuna karar verilmesi halinde aylık bağlanacaktır. Birde işe girdikten sonra şeker hastası olmanız gerek. Yani SGK nın getirdiği değişiklik malül sayılmak için gerekli hastalıkların listesini genişleterek ve yeni tıbbi kriterleri netleştirerek sigortalıların mağduriyetlerini gidermek olmuştur.Konuya bir bütün halinde bakarsak, sigorta şartlarını taşımayan şeker hastalarına aylık bağlanamayacağı net bir şekilde görürüz.
ŞEKER HASTASI İŞE GİRDİKTEN SONRA HASTA OLDUYSA NE OLUR?
Şeker hastası işe girdikten sonra hasta olduysa, en az 1800 günü ve 10 yıl süresi varsa, malullük aylığı bağlanır diyebilirmiyiz?
- Hayır diyemeyiz. İşte burada SGK nın yeni yönetmeliği devreye girer. Yönetmelikte, şeker hastalığı için getirilen tıbbi kriterlerin de karşılanmış olması gerekir. Yani malül olmak için( %60 çalışamaz olmak), şeker hastalığının, insan vücudunda en az üç organı orta ve ileri düzeyde bozması gerekiyor. Bu hastalık, böbreklerinizi, kalp damarlarınızı, sinir sisteminizi veya gözlerinizi bozabilir. Bu gibi, üç organında SGK Sağlık kurulunca çalışma gücünüzü %60 üzerinde etkilediğine kararı verildiğinde sigorta şartlarını da taşıdığınız için size aylık bağlanacaktır.
Ali bey kayınpederim malulen emekli. Şeker hastası. Böbreklerini kaybetti ve diyalize giriyor. Üç organın bozulmasına gerek kalmadan nasıl mamül oldu?
- Kayınpederiniz böbreklerini ciddi oranda kaybettiği için, tek başına böbreklerindeki rahatsızlık %60 çalışamaz yapmaya yeterli olduğu için,böbreklere bağlı malül sayılmış. Ancak şeker hastalığına bağlı maluliyette, bu hastalıktan dolayı üç organın da orta ve ileri düzeyde bozulmasından bahsediliyor. Yani bu organlar tek başlarına malül sayılacak kadar bozulmayabilir fakat üç organ birden belli düzeyde bozulduğunda %60 ı bulur ve bu durumda da SGK sağlık kurulu malül sayabilir. Yani,şeker hastası her bir organın tek başına malul olacak kadar bozulmasını beklemeden erkenden malül olacak. Zaten hastalığın ilerleyen safhalarında bu organlar ileri derecede bozulabildiği için her organın insanı tek başına bile malül sayabileceği aşikardır.
YARIN: Zorunlu ihtiyaçlarını tek başına yapamayanlar, kalp yetmezliği ve bağırsak hastalığı olanlar malul olabilecek mi? Uykuda solunum bozukluğu, solunum sistemi bozukluğu malullük getirir mi? Hangi hastalıklar bakıma muhtaçlığa sokuyor?