Alper YOLDAŞ
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2009 00:00
KÜRESEL kriz nedeniyle otellerin fiyatlarının düşmesi, ortak yıllık toplantılarını ekim ayında İstanbul’da gerçekleştirecek IMF ve Dünya Bankası’na yaradı. Toplantılar için öngörülen otel faturası 20 milyon Euro’ya indi.
ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın İstanbul’daki otel faturası, küresel kriz nedeniyle yüzde 50 azalarak 20 milyon
Euro’ya indi. Ekim ayında İstanbul’da düzenlenecek olan IMF-Dünya Bankası yıllık toplantısı için geçen yıl ‘fahiş fiyatlar’ talep ettiği için eleştiren 5 yıldızlı oteller, krizin etkisiyle oda fiyatlarını yarı yarıya düşürdü. Başta Dünya Bankası ve IMF üyesi 185 ülkenin resmi heyetleri olmak üzere uluslararası gözlemciler, özel sektör temsilcileri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve basın mensuplarından oluşan katılımcılara 45 lüks otelde geceliği ortalama 250 Euro’dan 6 bini aşkın oda tutuldu. Dünya Bankası Grubu ve IMF Guvernörler Kurulu’nun her yıl düzenli olarak gerçekleştirdikleri yıllık toplantılar, bu yıl 6-7 Ekim tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde yapılacak. Organizasyonun konaklama hizmetlerinden sorumlu olan Visitur’dan alınan bilgiye göre, 13 bin kişinin katılması beklenen toplantılar kapsamında 30 Eylül-8 Ekim haftası için Kongre Merkezi’ne yakın 45 otelde rezervasyonlar yapıldı.
5 bin Euro veren de var185 üye ülkenin aralarında maliye bakanları,
merkez bankası başkanlarından oluşan resmi heyetleri için kongre merkezi civarındaki 4 ve 5 yıldızlı otellerde 3 bin 650 oda bu süre için ayrıldı. Özel sektör temsilcileri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve basın mensuplarından oluşan katılımcılar için ise aynı bölgedeki 45 otelde 2 bin 400 oda tutuldu.
Toplantılar için geçen yıl ‘fahiş fiyatlar’ talep ettiği için eleştirilen 5 yıldızlı otellerin kriz nedeniyle yüzde 30-50 indirim uygulaması sonucunda, ortalama oda fiyatları 250 Euro’ya kadar gerilediği ifade edildi. Resmi heyetler için ayrılan odaların fiyatları 250-350 Euro arısında değişirken, özel sektör temsilcileri, akademisyenler ve basın mensupları için yapılan rezervasyonların geceliği 20 Euro’dan başlayıp 5 bin Euro’ya kadar çıkıyor. Böylece, IMF ve Dünya Bankası aracılığıyla 9 günde 6 bini aşkın oda için ödenecek fatura 15-20 milyon Euro olacak.
Topbaş: Kongre Vadisi yetişecek
İSTANBUL Büşükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, haziranda Dünya Bankası’na teslim edilmesi gereken ‘Harbiye Kongre Vadisi’nde inşaat işi uzadığını kabul ederek, ‘Teslimat tarihi ağustos sonu’ dedi. Topbaş, 27 Temmuz’da yaptığı açıklamada, Harbiye Kongre Vadisi’nin yetiştirilmesi için 3 bin işçinin 24 saat esasına göre çalıştığını belirterek, Kongre Merkezi inşatının bu ağustos sonunda tamamlanacağını söyledi.
8 günde neler olacak30 Eylül: IMF, ‘Küresel Mali İstikrar Raporu’nu açıklayacak.
1 Ekim: IMF, ‘Dünya Ekonomik Görünümü Raporu’nu açıklayacak.
2 Ekim: Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick ve IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn basın toplantıları düzenleyecekler.
3-5 Ekim: Yıllık toplantılar kapsamında seminerler yapılacak.
4 Ekim: Uluslararası Para ve Mali Komite (IMFC) toplantısı gerçekleştirilecek.
5 Ekim: Kalkınma Komitesi toplantısı gerçekleştirilecek.
6 Ekim: Genel Kurul toplantısı gerçekleştirilecek.
7 Ekim: Yıllık toplantılar kapanış oturumuyla sona erecek.
Dünya İstanbul’u izleyecekIMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarının, 1930’daki Büyük Buhran’dan sonra yaşanan en büyük ekonomik krizin yaşandığı bir dönemde İstanbul’da gerçekleştirilmesi önem taşıyor. Bu yılki toplantıların merkezinde küresel kriz ve bu krizden çıkışın yolları yer alacak. Bu nedenle de tüm dünyanın ilgi odağı İstanbul olacak.
Ekimin ilk haftası için doluluk yüzde 90’a çıktı
VİSİTUR’dan alınanan bilgiye göre, Kongre Vadisi civarındaki lüks otellerinde ekim ayının ilk haftası doluluk oranı yüzde 90’ı buldu. IMF-Dünya Bankası’nın yıllık toplantıları için 45 otelde 6 bini aştın oda tutulurken, 1 hafta için yer bulmak zorlaşırken, oda fiyatları da ikiye katlandı.
Nobel ödüllü ve ünlü ekonomistler krizi İstanbul’da masaya yatıracakYILLIK toplantılar öncesinde 3-5 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek seminer ve panellere dünyaca ünlü ve Nobel Ödülü sahibi ekonomistler de konuşmacı olarak katılacak. Dünyaca ünlü yatırımcı ve milyarder George Soros’un 3 Ekim’de konuşma yapacağı seminerlerde küresel kriz tartışılacak. 3 gün sürecek olan seminerler için İstanbul’a şu ünlü ekonomistler geliyor:
Nouriel Roubini: Yaptığı öngörülerin tutması nedeniyle ‘kahin’ diye anılıyor. ABD Merkez Bankası (FED) ve IMF’de çalışan Roubini, 2006’da ABD’deki mortgage krizini önceden görerek uyarılarda bulunmuştu. Roubini, halen New York Üniversitesi’nde öğretim üyesi.
Stanley Fischer: 1988-1990 döneminde Dünya Bankası’nda Başkan Yardımcılığı Başekonomist olarak görev yaptı. 1994-2001 döneminde ise IMF Birinci Başkan Yardımcısı olarak çalıştı. Fischer, 2005’ten beri de İsrail Merkez Bankası Başkanlığını yürütüyor.
Joseph Stiglitz: ABD’li ekonomist 2001’de Nobel Ödülü’nü kazandı. Dünya Bankası’nda Başekonomisti olarak görev yaptı. ABD’nin eski Başkanlarından Bill Clinton’ın da ekonomi danışmanıydı. Stiglitz, Columbia Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.