Güncelleme Tarihi:
Bayındır, bu talepleri başta "kısa çalışma" seçeneği olmak üzere esnek çalışma modelinin hayata geçirilmesi, SGK ve muhtasar ödemelerinin 1 Ocak 2018’e kadar faizsiz olarak ertelenmesi, düşük faizli ve uzun vadeli işletme kredilerinin kullandırılmasının sağlanması olarak sıraladı.
TÜROB'dan yapılan açıklamada Bayındır, "Turizm sezonunun ortasına geldiğimiz, yüksek sezona girdiğimiz bugünlerde çok sayıda konaklama tesisinin kapalı olduğu, gerek kapatılan gerekse faaliyetini sürdürme gayreti içerisinde olan tesislerde birçok çalışanın iş akitlerinin sonlandırıldığı ve işsiz kaldıkları üzüntü ile görülmektedir" dedi.
Hükümet tarafından geçen yedi aylık süreçte açıklanan desteklerin konaklama sektöründeki işletmelerin artan maliyetlerinin azaltılmasına ve istihdamda istikrara katkısı olmadığına dikkat çeken Bayındır, "Bu durum, yılın ilk altı ayına ait ülkemize gelen turist sayısında, turizm gelirinde, kongre ve kruvaziyer turizminde, dolayısı ile istihdamdaki önemli düşüşlerle net şekilde görülüyor. Birliğimiz tahminleri ve öngörüleri düşüş trendinin yıl sonuna kadar süreceğini gösteriyor" diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile görüşerek konaklama sektöründeki sıkıntıların aşılması için önerilerini sunduklarını kaydeden Bayındır, sektörün taleplerini ise şöyle sıraladı:
"Sektördeki istihdam ve işletme altyapısını ayakta tutmak üzere çok acil olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli konaklama işletmelerinin tahakkuk eden/edecek SGK ve muhtasar ödemeleri 1 Ocak 2018 tarihine kadar faizsiz olarak ertelenmeli, ödemelerin takip eden yıldan itibaren yapılandırılması sağlanmalı. 2016 ve 2017 yılları kurumlar vergisi ödemeleri 1 Temmuz 2018 tarihine kadar faizsiz olarak ertelenmeli, ödemelerin takip eden yıldan itibaren yapılandırılmalı."
"Mevcut borç stoku ve sermaye akışının normale dönmesinin sağlanması amacı ile düşük faizli ve uzun vadeli işletme kredilerinin kullandırılması sağlanmalı. Konaklama sektörü çalışanlarına ilişkin olarak başta 'kısa çalışma' seçeneği olmak üzere esnek çalışma modeli en kısa süre içerisinde hayata geçirilmeli."
Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre; Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı ilk altı ayda yüze 27.9 azalışla 10.74 milyon kişi oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre, yılın ilk yarısında turizm gelirleri ise geçen yıl aynı dönemdeki 12.6 milyar dolar seviyesinden 9 milyar dolara geriledi.