Otel enflasyon sepeti endeksi

Güncelleme Tarihi:

Otel enflasyon sepeti endeksi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2009 17:01

Turizm yayıncısı Ekin Grubu'nun Araştırma Birimi, oteller için özel bir enflasyon endeksi oluşturdu.

Ekin Grubu Araştırma Birimi Sorumlusu Fehmi Köfteoğlu, oteller için oluşturdukları özel enflasyon endeksinde ilginç sonuçların ortaya çıktığını belirtti. Köfteoğlu, otellerde kullanılan mallar ile alınan hizmetlerin yüzde 95'ini içeren 90 kalemlik bir enflasyon endeksi oluşturduklarını belirterek, “Otel Enflasyon Sepeti Endeksine göre, yılın 5 ayında otellerdeki maliyet artışı enflasyonun yüzde 66 üzerinde gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıklamasına göre, Türkiye'de enflasyon, geçen yılın Ocak - Mayıs döneminde yüzde 9,5 iken, 2009'un aynı döneminde yüzde 5,24'e geriledi” dedi.

Köfteoğlu, aynı dönemde, otellerde kullanılan mal ve hizmet fiyatlarındaki artışların da yüzde 13,1'den yüzde 8,7'ye gerilediğine işaret ederek, “Ancak, fiyat artış hızındaki düşüşe karşın otellerin kullandığı mal ve hizmet maliyetindeki artış Türkiye ortalamasının üzerinde seyretmeye devam ediyor. Otel Enflasyon Sepeti Endeksi'ne göre, otellerde en yüksek fiyat artışı, temizlik malzemeleri ve teknik servis malzemelerinde oldu. Bu ürünlerdeki fiyat artışı devam ederken, yiyecek, içecek ve yakıt, enerji fiyatlarında yılbaşına göre önemli oranda gerilemeler yaşandı” diye konuştu.

DOĞAL GAZ FİYATLARI DÜŞTÜ

2009 başına göre fiyat artışları ciddi oranda düşen kalemlerin başında doğal gazın geldiğini anlatan Köfteoğlu, şunları söyledi:
“Ocak ayında yüzde 60 civarında olan artışlar, Mayıs sonunda yüzde 7'ye kadar düştü. Et fiyatları da yükseliyor. Yılbaşına göre fiyat artışı yüksek oranda devam eden kalemler içinde et grubu ürünleri ilk sırayı aldı. Ocak'ta yüzde 15 seviyesinde olan artışlar, Mayıs sonunda yüzde 18'e kadar çıktı. Benzer yükseliş eğilimi meyve ve sebze fiyatlarında da yaşanırken, yağ ve süt gruplarındaki gerileme devam ediyor.”

-54 SEKTÖRÜ İLGİLENDİRİYOR-

Fehmi Köfteoğlu, Otel Enflasyon Sepeti Endeksi'nin konaklama tesisleri kadar bu kesimin mal ve hizmet alışverişi ilişkisi içinde olduğu 54 sektör için de önemli bir gösterge olduğunu belirtti.

Uluslararası seyahat endüstrisi pazarında kızışan rekabet nedeniyle işletmelerin fiyat artıramadığını, bu durumda maliyetleri kontrol etmenin daha da önem kazandığına değinen Köfteoğlu, şunları kaydetti:
“Otel Enflasyon Sepeti Endeksi'nin önemi bu nedenle daha da artıyor. Otellerde kullanılan mal ve hizmet fiyatlarındaki değişimi ölçmeyi amaçlayan Otel Enflasyon Sepeti Endeksi, konaklama tesislerinin personel giderleri dışında kalan, işletmelerin toplam harcamalarının yüzde 95'ini oluşturuyor. Ekin Grubu Otel Enflasyon Sepeti Endeksi, TÜİK'in TÜFE için esas aldığı 298 kalemden, otellerde kullanılan 90'ını kapsıyor. Endeks için fiyat değişimleri izlenen ürün ve hizmetler, yiyecek, içecek, temizlik malzemeleri, yakıt - enerji ve teknik servis malzemeleri şeklinde 5 başlıkta toplanıyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!