Merve ERDİL
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2010 00:00
Türk Patent Enstitüsü (TPE), marka başvurularında “Kürt açılımı” yaparak, Kürtçe markalar için yapılan bazı başvuruları tescilledi. Kürtçe Örümcek Adam anlamına gelen Tevnepir Mirov gibi bazı markalara onay veren TPE, Kurdcell markası için yapılan başvuruyu ise reddetti.
TÜRK Patent Enstitüsü (TPE), Kürtçe markalar için yapılan bazı başvuruları tescilledi. TPE marka başvurularında “Kürt açılımı” yaparak, Örümcek Adam anlamına gelen Tevnepir Mirov gibi bazı markalara da onay verdi. Kurum Kurdcell markası için yapılan başvuruyu ise reddetti.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 2010 yılı marka, patent, coğrafi işaretler ve endüstriyel tasarım başvurularına ilişkin dün düzenlediği toplantıda, TPE’nin bazı Kürtçe marka başvurularına da tescil verdiğini söyledi. Marka tescilinin hangi dilde olduğunun TPE açısından fazla bir önemi olmadığını kaydeden Ergün, “Kürtçe marka tescilleri de yapılmıştır. Türkçe marka tescilleri de yapılmıştır” dedi.
Bazılarına izin yok
TPE’nin herhangi bir dile uymayan, herhangi bir dilde olmayan bir markayı da tescil ettiğini, burada markanın dilinin önemli olduğunu söyleyen Ergün, şöyle konuştu: “Ancak bir topluma ait, herkese ait bazı konuların markalaştırılarak tekelleştirilmesine imkân vermedik. Mesela sadece Türk, sadece Kürt, sadece Laz, sadece Çerkez gibi bütün, çok geniş kitlelere ait olan bazı kavramları firmasına ait kavramlar haline getirmelerine de izin vermedik. Bu istikamette yapılan başvurular reddedilmiş. Ama Kürtçe, Türkçe olan, başka dillerde olan, hiçbir dilde olmayan markaların tescili yapılmıştır.”
Kurdcell tescillenmedi
Murat Arslanoğlu isimli bir girişimcinin ise “Kurdcell” markası için TPE’ye 17 Ocak 2009 tarihinde yaptığı başvuru kabul edilmedi. Başvuru, radyo ve televizyon yayın hizmetleri ve haberleşme hizmetlerini de içeren 38. sınıflandırma altında yapılmıştı. Reddedilen markalar içinde Cola Kurda gibi markalar da bulunuyor.
Kürt Star hizmet kategorisi
Kürtçe markalardan Kürt Star, TPE’nin 41. sınıflandırması kategorisinde tescil ettirildi. Bu sınıfta çeşitli hizmet alanları yer alıyor. Rojin adında plak ve kasetlerden, gıda ürünlerine kadar farklı sektörlerde çok sayıda marka bulunuyor. Roj markası ise giyim eşyası, gıda ürünleri, içecekler, makineler gibi sektörlerde yer alıyor.
RTE markası 12 Kasım’da tescillenecek
İSMİNİN baş harflerini oluşturan “RTE”yi markalaştırmak için TPE’ye iki marka başvurusunda bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, başvurularının tescilinin 12 Kasım’da yapılması bekleniyor. Bakan Nihat Ergün, “Yapılan ilk inceleme sonunda ‘RTE’ marka başvuru, şekli şartlara uygun bulunmuş ve başvurunun işleme alındığına dair TPE’nin bilgi yazısı başvuru sahibi vekiline gönderilmiştir” dedi.
10 tane kürtçe markaya onay
PATENT Enstitüsü 10 Kürtçe markaya tescil onayı verdi. Bu markalar ise şöyle sıralandı:
Kürt Star
Tevnepîr Mirov (Örümcek Adam)
Keçka Kurda (Kürt Kızı)
Keçka Şîrîn (Şirin Kız)
Maşin (otomobil)
Cengawer (Savaşçı)
Ciwane Şerwan (Genç Savaşçı)
Roj ve Rojin
Kadınbudu ile hanım- göbeğine engel yok
BAKAN Ergün, kadınbudu köfte, hanımgöbeği ve DilberDudağı gibi geleneksel Türk yemeklerinin isimlerinin genel ahlaka aykırı olduğu yönünde tartışmalara işaret edilerek, bunların geleneksel Türk yemekleri olduğunu ve genel kabul gördüğü için tescillerine engel bulunmadığını söyledi.
Örümcek Adam çantası düşündük üretmedik
HİLAL Çanta Promosyon Tekstil Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Tevnepîr Mirov, Keçka Kurda, Keçka Şîrîn, Maşin, Cengawer ve Ciwane Şerwan markalarına 18 ile 25’inci sınıflarda tescil onayı aldı. Hilal Çanta yetkilileri, “Çantaların üzerinde Kürtçe Örümcek Adam anlamına gelen Tevnepir Mirov yazan tasarım üzerinde çalıştık. Tepkiden korktuğumuz için üretime geçmedik” dedi