Güncelleme Tarihi:
Fabrika işçisi Güneş Doğan ve ev kadını eşi Sadife Doğan, doğuştan zekâ engelli oğulları Yünel 18 yaşını geçtikten sonra yeni bir sıkıntı yaşamaya başladı. Zira, 18 yaşına kadar babasının sigortasından yararlanan Yünel’in sağlık
Sadife Doğan, tek başına banyosunu dahi yapamayan oğullarının, kendilerinden sonra da babasının sigortasından yararlanabilmesi için İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Küçükçekmece Merkez Müdürlüğü’ne başvurdu. Ancak olumsuz yanıt aldı.
SGK: TALEPLERİ HAKSIZ
Sosyal Sigortalar Yüksek Sağlık Kurulu’na başvuran Doğan Ailesi buradan da olumsuz yanıt aldı. Gelen rapor Yünel Doğan'ın yüzde 60 çalışma gücünü kaybetmediği yönündeydi. Kurul, Yünel Doğan’ın malul sayılamayacağı yönünde rapor hazırladı. Doğan ailesi bu kez Bakırköy 6. İş Mahkemesi’nde ‘tespit’ davası açtı. SGK avukatı ise, ‘haksız ve yasal dayanaktan yoksun dava reddedilsin’ dedi.
YÜZDE 81 ZEKÂ GERİLİĞİ VAR
Açılan dava dosyasına Yünel Doğan için alınan hastane raporları sunuldu. Büyükçekmece Devlet Hastanesi’nin raporuna göre Doğan’daki zekâ geriliği yüzde 78 seviyesinde. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne göre ise bu oran yüzde 81 seviyesinde. Rapor alınan bir başka hastane olan Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden alınan rapora göre ise Yünel Doğan’daki zekâ geriliği yüzde 70 seviyesinde.
‘BAŞININ ÇARESİNE BAKABİLİR’
Uz. Dr. Sadi Çağdır, Prof. Dr. İmdat Elmas, Uz. Dr. Tansev Boran’ın imzasını taşıyan raporda, Doğan’ın çalışma gücünün yüzde 60’ını kaybetmediği, dolayısı ile malul sayılamayacağı yönünde rapor verildi. Mahkeme, gelen bu rapora dayanarak ailenin talebini reddetti. Dava masrafı da Doğan ailesinin üzerinde bırakıldı. Doğan ailesi kararı temyiz etti. Yargıtay 21. Hukuk Dairesi’ne yapılan temyiz başvurusunda Doğan için hazırlanan birçok raporda zekâ geriliğinin yüzde 70’in üzerinde olduğu, Doğan’ın kendi başına banyosunu dahi yapamadığı kaydedildi. Ancak Yargıtay da yerel mahkemenin verdiği kararı onadı.