Hanife BAŞ
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2006 00:00
Teknoloji Holding’in iki ortağı Emin Hitay ve Alphan Manas, ayrılma kararı verdikten sonra grup bünyesindeki 13 şirketi ilgi alanlarına göre paylaştı. 18 yıldır beraber çalışan iki ortaktan Manas, gelişen teknoloji alanında yer alan T-Design, T-Trade, T-Tronics, Greenway, Labranda ve Teknosis’i alarak yeni ofisine taşındı. Hitay’da ise, toplam 50 milyon dolar ciroya sahip Exim, Planet, Teknoser ve Imex şirketleri kaldı.
BÜNYESİNDE 13 şirket bulunan Teknoloji Holding’in iki ortağı Emin Hitay ve Alphan Manas ayrılma kararı aldı. Bir yıldır ayrılma üzerinde konuşan iki ortak, iki aydır da Holding bünyesindeki şirketleri ayırmak için çalışıyor. Şu anda teorik olarak ayrılan Holding’de, hukuki ayrılık Şubat ayı sonunda gerçekleşecek. Ayrılık kararı çerçevesinde Exim, Planet, Teknoser, ve Imex şirketleri Teknoloji Holding bünyesinde ve Emin Hitay başkanlığında faaliyetlerini sürdürecek. Önceden Holding bünyesinde yer alan T-Design, T-Trade, T-Tronics, Greenway, Labranda ve Teknosis şirketleri ise, Alphan Manas başkanlığında yoluna devam edecek. Universal Kart Hizmetleri’nde ve Libero’da Hitay ve Manas’ın yüzde 50-50 ortaklığı sürecek.
İLGİ ALANINA GÖRE PAYLAŞIM: Teknoloji Holding’in eski ortağı ve eski Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Alphan Manas, ayrılık sırasında şirket paylaşımlarını ilgi alanlarına göre yaptıklarını belirterek, kendisinin teknoloji ve Ar-Ge’ye yönelik gelişen teknolojilerle ilgili şirketleri aldığını söyledi. Teknoloji Holding’in son dönemde geniş alanlara odaklandığını ifade eden Manas, "Her ikimizin de farklı hedefleri vardı. Emin Hitay’ın ilgisi genelde ödeme sistemlerindeydi. Ben ise gelişen teknolojilerle ilgilendim. Gelişen teknolojilerde, yenilenebilir enerji teknolojileri gibi alanlar var. Ben bundan sonra bilişimi sadece araç olarak kullanacağım. Inteltek’deki hisselerin satılması ile şirket farklı kademeye çıktı. 80 milyon dolarlık sermaye girişi sağlandı. İki ortak olarak farklı alanlara yönelmeyi düşündük" dedi.
MANAS’A YENİ OFİS: Manas, Teknoloji Holding’in İstanbul 4. Levent’teki binasından taşınarak, Maslak’ta Park Plaza’da yeni ofis açtı. Manas, yabancı ortaklarından henüz izin alamadığı için yeni şirketinin ismini daha sonra açıklayacağını belirtti. Kendisinde kalan şirketlerin 2006 yılı ciro hedeflerinin 20 milyon
dolar olduğunu ifade eden Manas, şirketleri ciroya bakarak değil, gelecekle ilgili hedeflere göre ayırdıklarını kaydetti. Manas, "Bundan sonraki hedefim daha çok yurtdışına yönelik yatırımlar yapacak bir risk sermayesi ve yatırım şirketi kurmak. Ben ciro hedefi değil, portföy üzerine çalışıyorum. Benim seçtiğim alandaki çalışma prensibi farklı. Ayrılığın çalışanlara yansıması olmayacak. İşten çıkarılan personel yok" diye konuştu.
DAHA AKTİF VE DİNAMİK: Teknoloji Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emin Hitay ise, holdingte faaliyet alanları açısından iki grubun oluşmaya başladığına işaret ederek, şunları söyledi: "Bu iki grup, gücümüzü odaklayabilmemizi ve konsantrasyonumuzu engelliyordu. Bu doğal bir bölünme oldu. Önceden dinamik bir yapıdaydık. Ama bu iki alana odaklanalım derken bölünme oldu. Bu nedenle ikiye ayırmayı düşündük. İki taraftan bundan sonra daha aktif ve dinamik olacak. Teknoloji Holding çatısı altında kalan şirketlerin yaklaşık cirosu 50 milyon dolar. Ben önce leimdeki şirketlerle hizmet vereceğim. İleride yeni yatıırmalr konusunda girişimlerimiz olabilir."
18 yıllık teknoloji grubuALPHAN Manas ve Emin Hitay, 1988’de Exim’i, 1998’de ise Teknoloji Holding’i kurdu. Ayrılma kararı vermeden önce Holding bünyesinde 13 şirket bulunuyordu. Şirket 70 milyon dolarlık ciroya sahipti. Ayrılık sonrasında Exim, Planet, Teknoser, ve Imex şirketleri Hitay’da, T-Design, T-Trade, T-Tronics, Greenway, Labranda ve Teknosis şirketleri ise, Manas’da kaldı.