Ortak Girişim Grubu Erdemir'i peşin alacak

Güncelleme Tarihi:

Ortak Girişim Grubu Erdemiri peşin alacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2005 14:57

TOBB'un öncülüğünde Türk firmalarının bir araya gelmesi ile kurulan ve Erdemir’in özelleştirilmesinde ön yeterlilik alan Ereğli Ortak Girişim Grubu’nun(EOGG), özelleştirme ihalesini kazanması halinde ödemeyi peşin yapacağı bildirildi.

Haberin Devamı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin(TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katılımıyla Hyyatt Otel’de basın toplantısı düzenleyen EOGG üyeleri, ihale sürecindeki konumu, hedefleri ve misyonuna ilişkin bilgi verdi.

Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, başta demir- çelik sektörü olmak üzere gemicilik, otomotiv, beyaz eşya gibi farklı sektörlerden 30’u aşkın üyesi ve model olabilecek büyüklükte sermaye yapısıyla EOGG’nin Türkiye’nin en büyük ortak girişim grubu olduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin yassı çelik açığını sadece Erdemir’in kapatabileceğini, bunun için de yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırım gerektiğini kaydetti. TOBB Başkanı, Erdemir’in bu yatırımlara başladığını, bu sayede 3.5 milyon ton olan kapasitenin, 2010’da 10 milyon, 2015’te 15 milyon tona ulaşacağını ve Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacağı gibi, ihracat yaparak ödemeler dengesi açığının kapatılmasına da önemli ölçüde katkıda bulunacağını ifade etti.

Haberin Devamı

SADECE TÜRKİYE’YLE SINIRLI KALMAYACAĞIZ

Hisarcıklıoğlu, Erdemir gelecek on yıl içinde, demir- çelik sanayinde yaşanması beklenen konsolidasyonun önemli oyuncularından biri haline getirmeyi hedeflediklerini anlattı.

Erdemir’in halen, 5 milyon tonluk ham çelik üretim kapasitesiyle Avrupa’nın 9’uncu büyük üreticisi olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Biz Erdemir’i çok uluslu firmaların küçük bir parçası haline getirmek yerine, 10 yıl içinde yatırım projelerini tamamlayarak Avrupa’nın ilk beş, dünyanın ise on büyük üreticisi arasına sokmayı hedefliyoruz" dedi.

TOBB ORTAKLIĞINI ÜÇ YILLA SINIRLANDIRACAK

Hiçbir ortağına, tedarikçisine, müşterisine ayrıcalık tanımadan, tamamen piyasa kuralları doğrultusunda profesyonel bir yönetim modeli oluşturulacağını söyleyen Hisarcıklıoğlu, TOBB’un ortak girişime doğrudan bir maddi katkısının öngörülmediğini anımsattı. Girişim grubunun ihtiyaç duyması, özellikle de ihale süresinde ilave destek gerekmesi halinde, TOBB olarak maddi desteğe hazır olduklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, böyle bir durumunda, uzun dönemde sakıncaları olabileceği için doğrudan ortaklık süresini 3 yıl ile sınırlandıracaklarını kaydetti.

KAPIMIZ AÇIK

Haberin Devamı
Hisarcıklıoğlu, "Yabancıya gitmemesi için yerli sermayede kalsın, ucuza satılsın, alalım şekilinde bir" mantığı içinde olmadıklarını belirterek, "Erdemir’e kim daha iyi sahip çıkacaksa, yeni yatırımlarla bir dünya şirketine çevirecekse ve Türkiye ekonomisine azami katkı sağlayacaksa, o grup almalıdır." "dedi. Hisarcıklıoğlu, tüm şirketleri bu girişimde yer almaya davet etti ve kapının isteyenlere açık olduğunu ifade etti.

İHALEYE KATILAN ŞİRKETLERİN GEÇMİŞİNE BAKILMALI

EOGG Basın Sözcüsü Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar da toplantıda yaptığı konuşmada, ihaleye katılan bazı yabancı şirketlerin geçmiş özelleştirmelerdeki performansına bakılması gerektiğini vurguladı. Kibar, "Bu şirketler için global karlılıkları, yerel menfaatlerin önünde gelmektedir" diye konuştu.

Son üç ayda çelik fiyatlarındaki düşüş ve talep daralmasında, Ereğli’ye talip olan şirketlerin bazılarının değişik ülkelerdeki yüksek fırınlarını devre dışı bırakılması sonucunu doğurduğuna dikkat çeken Kibar, "Ereğli’ye talip olan şirketlerin kıta Avrupa’sı’nda kapattığı fabrikaların yüzlerce yan sanayiciyi yok ettiği gerçeğini görmezsek, tarihten ders almamış oluruz" dedi.

Haberin Devamı

"HİSSELERİ ÖZELLEŞTİRMEDEN PEŞİN ALACAĞIZ"

Ereğli Ortak Girişim Grubu İcra Kurulu Üyesi, Turkon Holding’den Metin Kalkavan da "Biz Erdemir hisselerini özelleştirmede peşin olarak alacağız" dedi. Kalkavan, finansmana ilişkin ise Ortak Girişim Grubu içindeki firmaların milyar dolara varan taahhütleri olduğunu, ihale günü geldiğinde bunun ne şekilde olacağının daha net ortaya çıkacağını kaydetti. "Yapılan finans görüşmelerine göre bu ortaklık grubunun ihalede belirecek rakama göre tamamını peşin ödeme gücü de var, bir kısmı için finansman sağlama gücü de var" diyen Kalkavan, yerli, yabancı bankalardan ciddi ölçüde destek gördüklerini de ifade etti.

Haberin Devamı

Grup içinde yer alan 34 firmada desteğin alt limitinin 50 milyon dolar, üst limitinin de 1 milyar dolar olduğunu belirten Kalkavan, ihaleyi almaları halinde grubun şirketleşmeye döneceğini ve ihale şartnamesinin buna elverdiğini, teminatın da şirketlerden toplanacak nakitle verileceğini bildirdi.

"GİZLİ ORTAK YOK"

EOGG İcra Kurulu Başkanı, ASO Başkanı Zafer Çağlayan da, girişim Grubu içinde her hangi bir gizli ortağın olmadığını kaydetti. Çağlayan, finansman konusunda da bankalar arasında ciddi bir yarışın olduğunu ve bunu değerlendireceklerini söyledi.

ŞİRKET SAYISI 34

TOBB koordinatörlüğünde hareket eden EOGG altında bir araya gelen şirket sayısı 34’e yükseldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!