Güncelleme Tarihi:
TÜRK dizilerin ihracatı yıllık 100 milyon doları aşarken, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) da dizilerin turizme ve ticarete katkısını arttırmak için harekete geçti. DEİK Amerika İş Konseyleri Başkanları Koordinasyon Toplantısında da gündem maddelerinden biri olan Türk dizileri için, Latin Amerika ülkeleri ile ortak çalışmalar gündeme geldi. DEİK Türkiye-Amerika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Aykut Eken, “Özellikle Latin Amerika ülkeleri ile yapılacak ortak projeler, hem Türkiye’nin tanıtımına katkı yapacak hem de ticareti arttırmak için sıcak bir ortam yaratacak” diye konuştu.
TİCARET 9 MİLYAR DOLAR
DEİK Amerika İş Konseyleri Başkanları Koordinasyon Toplantısı’nın önemine dikkat çeken Aykut Eken, şöyle konuştu: “Bugün Türkiye ile 33 Latin Amerika ülkesinin toplam dış ticaret hacmi 9 milyar dolar seviyesinde. Bu rakam 2006 yılında sadece 2 milyar dolardı. DEİK ile yapılan çalışmalar sayesinde hızlı bir artış yaşandığı gözlendi. Biz bu rakamı her yıl yukarılara çekmek için çalışıyoruz. Bunu yaparken de birçok farklı çalışma gerçekleştiriyoruz. Türkiye Latin Amerika ülkelerinde yakından bilinen bir ülke. Bu ülkelerde inşaat, gemicilik, turizm ve gıda alanında büyük yatırım fırsatları bulunuyor. Türk işadamlarına bu ülkelerdeki yatırım fırsatlarını anlatıyoruz. Afrika’dan daha büyük bir pazar olabileceğine inanıyorum. Türkiye için çok ama çok önemli fırsatlar bulunuyor. Brezilya, Meksika, Venezuela, Kosta Rika gibi ülkelere önemli ihracatlar yapabiliriz. Bu ülkelerde yatırım ortamı da inceleniyor.”
TÜRKİYE’Yİ DİZİLER TANITTI
DEİK olarak yaptıkları çalışmalarda Latin Amerika ülkelerinde Türk dizilerinin de ne kadar önemli olduğunu ortaya koyduklarını dile getiren Aykut Eken, şöyle devam etti: “Bu ülkelerde Türkiye’yi tamamen dizilerle tanıttık. Bugün çok ciddi ihracat rakamları var bu alanda. Türk dizi sektörünün ihracatı 100 milyon doları aşıyor. Bu diziler tanıtım ve turizme büyük katkı sağlıyor. Aynı zamanda ticaret için de sıcak bir ortam yaratıyor. Yapılan toplantıya Latin Amerika ülkelerinin temsilcileri de katıldı. Türkiye ile Latin Amerika ülkelerinin ortak bir dizi ya da film konusunda çalışma yapması gündeme geldi. Bu gerçekleşirse daha fazla izleyici çekilebilir. Böyle olunca turizm de canlanabilir. Bu alanda birçok oyuncumuz Latin Amerika ülkelerinde meşhur oldu. Oralarda çok iyi tanınıyorlar. Onların da yer alacağı bir çalışma gerçekleşebilir.”
ÇOCUK VE TARİH PROGRAMLARI DA LAZIM
TÜRKİYE ile Küba arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için çalışmalar yapılacağını anlatan Küba Ankara Büyükelçisi Alberto Gonzalez Casals, şu değerlendirmeyi yaptı: “Türk Hava Yolları’nın (THY) Küba’ya direk uçuşları başlatması çok önemli. Bu iki ülkenin gelecekte daha iyi ilişkiler içerisinde olacağını ve turizm potansiyelini geliştireceğini gösteriyor. Bu gelişmeler politik ilişkilere de yansıyor. Küba’da dizi sektörü ile ilgili birçok çalışma yapılıyor. Bu alanda Küba Latin Amerika’nın dublaj merkezi olmak üzere. Türk dizilerine talep çok fazla. Ancak bu yetmez. Küba’nın daha fazla içeriğe ihtiyacı var. Çocuk programları ve tarih programları bu alanda Küba’da çok iyi iş yapabilir. Türkler çeksin bize göndersin.”
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE BÜYÜK FIRSAT VAR
TÜRKİYE’nin nüfusu ve coğrafi konumuyla çok önemli bir ülke olduğunu vurgulayan Brezilya İstanbul Başkonsolosu Paolo Franca, DEİK Amerika İş Konseyleri Başkanları Koordinasyon Toplantısı sonrasında sorularımızı yanıtladı. Türkiye’nin Avrupa ve Asya arasında bir köprü niteliğinde olduğunu anlatan Paolo Franca, şöyle konuştu: “Türk inşaat sektörü dünyada çok önemli bir noktada. Brezilya’da turizm yatırımları ihtiyacı var. Bu alanda Türk işadamlarına büyük fırsatlar var. Türk dizileri de Latin Amerika ülkelerinde yakından takip ediliyor. Bu Türkiye için çok önemli bir fırsat turizmi çeşitlendirebilirsiniz. Türkiye ve Brezilya dizi sektöründe potansiyeli çok yüksek iki ülke. Ortak çalışmalar da yapılabilir.”