Güncelleme Tarihi:
Geçtiğimiz günlerde görevi Ömer Faruk Çelik’ten devralan Elmas derneğin yeni hedeflerini açıkladı. Ulaşılabilir fiyatlı konut üretimi konusuna odaklanacaklarını belirten Elmas, bu konuda sektörün kamu ile ortak çözümler geliştirmesi gerektiğini ifade etti. Orta gelirli kesimin konuta ciddi talebi olduğunu dile getiren Elmas, “Biz üreticiler piramitin üstüne doğru itiliyoruz. Bunu biz de istemiyoruz. Metrekaresi 8-10 bin liradan satılan evlerde öyle bir talep yok. Orta gelirli sırada bekliyor ama üretim yok. Bu üretimin olmamasında en önemli faktör arsa maliyeti, sonra da inşaat maliyeti. Uygun maliyetli arsa bulunur ve buna uygun fiyatlı malzeme seçimi ve mimari çözümler geliştirilirse ulaşılabilir fiyatlar yakalanır. Önümüzdeki dönemde bu konuya odaklanacağız” dedi.
DÖNÜŞÜM HIZI ARTMALI
Bir başka önemli gündem maddesinin kentsel dönüşüm olacağını dile getiren Elmas, Türkiye’de yenilenmeyi bekleyen 7 milyon konut olduğunu söyledi. 2012’de çıkan yasa sonrası istenilen hızda dönüşüm yapılamadığını belirten Elmas, “Türkiye’de inşaat sektörü yılda 950 bin yeni konut üretiyor. Bunun 300 bini dönüşüm kaynaklı olmalı ki biz bu işi 20 yılda yapalım” dedi.
YABANCIDA HEDEF 10 MİLYAR DOLAR
Son dönemde azalan yabancıya mülk satışı konusunda da çalışmalar yapacaklarını belirten Elmas, “Yılda 1.5 - 2 milyar dolar seviyesinde olan yabancıya satış rakamları mütekabiliyet yasası ile birlikte 4.5 milyar dolara yükseldi. Yabancıya satış konusuna eğilerek çalışmalar ve pazarlama faaliyetleri gerçekleştireceğiz. 5 yılda hedefimiz yılda 10 milyar dolar seviyesine çıkmak. Yabancılara vatandaşlık hakkı verilmesi ve KDV muafiyeti sağlanması da önemli bir adım oldu” dedi. Öte yandan sektörün finansal derinliğini artıracak gayrimenkul fonu, gayrimenkul sertifikası ve sukuk faaliyetleri gibi birçok konu hakkında çalışmalar gerçekleştireceklerini belirten Elmas, bu enstrümanları daha kullanılabilir ve etkin hale getirmeye odaklanacaklarını kaydetti. Elmas, “Gayrimenkul sertifikası sektör için önemli bir adım ancak tebliğ oldukça kısıtlayıcı. Bu şekli ile yayılması ve başarılı olması zor. Eksikler giderilmeli” dedi.
GÖVDEMİZİ TAŞINALTINA KOYDUK
ÜLKE ekonomisini 2016 yılında gayrimenkul sektörünün sırtladığını belirten Elmas “Ülkemiz geçtiğimiz yıl 2.9 büyürken, gayrimenkul sektörü 7.2 büyüdü. 15 Temmuz hain darbe sürecinde yani üçüncü çeyrekte dahi sektör 1.8 büyüme gösterdi ve küçülmeyen tek sektör oldu. 15 Temmuz sürecinde gelecek endişesi yaşanırken, milletimiz hala sokaktayken 1 Ağustos tarihinde en büyük kampanyamızı başlattık. Türk ekonomisinin ayağa kalkmasına büyük katkı sağladık. Sonrasında karamsar tabloyu yıkmak için şubat ve mart ayında ikinci kampanya seferberliği yaptık. Elimizi değil gövdemizi taşın altına koyduk. 2 ayda dernek üyesi firmalar 2.1 milyar lira değerinde 2 bin 300 konut sattı” dedi. 2017 ilk çeyrek sonunda 154 bin ilave istihdam ile en çok istihdam sağlayan sektörün inşaat olduğunu söyleyen Elmas, “Buradan da anlaşılacağı gibi biz yürürsek Türkiye yürür, biz durursak Türkiye durur. Sanayi çarklarının yüzde 30’u bizim üretimimizle dönüyor. Üstelik büyük bir fedakarlık da var. Döviz kuru artışlarını fiyatlara yansıtmadık” dedi.