Orta Asya'nın en büyük “Olimpiyat Kompleksi”

Güncelleme Tarihi:

Orta Asyanın en büyük “Olimpiyat Kompleksi”
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2010 14:44

Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta yapılacak Orta Asya'nın en büyük “Olimpiyat Kompleksi”nin temeli törenle atıldı. 3 etapta inşa edilmesi planlanan ve toplam yatırım bedeli 5 milyar doları bulacak olan kompleksin, yaklaşık 2 milyar dolar tutarındaki ilk etabını Türk şirketi Polimeks inşa edecek.

Haberin Devamı

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov, Aşkabat'ta 150  hektar alanda inşa edilecek “Olimpiyat Kompleksi”nin temel atma töreninde  yaptığı konuşmada, Türkmenistan'ın Büyük Kalkınış döneminin kültürel ve spor  amaçlı yeni tesislerin inşasıyla hatırlanmasını hedeflediklerini söyledi.  Berdimuhamedov, temeli atılan Aşkabat Olimpiyat Kompleksi'nin de bu amaca hizmet  edecek önemli bir yatırım olduğunun altını çizdi.

Dev projeden ve açılıştan fotoğraflar

Berdimuhamedov, Türkmenistan'ın her geçen yıl olimpiyat hareketine aktif  bir şekilde katıldığını ve bunun artarak devam edeceğini ifade etti.  Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov, Türkmenistan'ın dünya çapında sporcu yetiştirme  hedefi doğrultusunda adımlar attığını ve bu sporcuların yetiştirilmesi sürecinde,  tesislerin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Haberin Devamı

Bugüne kadar stadyum, spor tesisi, açık hava spor kompleksleri ve spor  sahaları inşaatlarının ülke geneline yayıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı  Berdimuhamedov, “Yeni inşa edilecek kompleksin sadece Türkmenistan'ın değil, tüm  Orta Asya'nın gururu olacak” dedi.

İLK ETABI POLİMEKS YAPACAK
         
Polimeks AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca da yaptığı açıklamada,  inşaatı 3 etaptan oluşan ve toplamda 4 milyar 980 milyon dolara mal olması  beklenen Aşkabat Olimpiyat Kompleksi'nin 1 milyar 970 milyon dolar tutarındaki  ilk etabının kendileri tarafından yapılacağını söyledi.

Tabanca, inşa edilecek Aşkabat Olimpiyat Kompleksi'nin tüm dünyada örnek  gösterilebilecek kompleksler arasında yer alacağını belirterek, şirket olarak  Türkmenistan'da pek çok anlamlı projenin sorumluluğunu üstlendiklerini bildirdi.

“Türkmenistan'da Türkiye için büyük potansiyel var” diyen Tabanca,  Türkmenistan'da şu ana kadar 99 adet kontrat imzaladıklarını belirterek,  'Bunların 78 tanesini tamamladık. Halihazırda 21 projenin inşaatını sürdürüyoruz.  Olimpiyat Kompleksiyle birlikte bu ülkede toplam 5 milyar dolar tutarında projeyi  tamamlamış olacağız” dedi.

Tabanca, kendilerine güvenerek böylesi önemli bir kompleksin inşaatını  teslim ettikleri için başta Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov olmak üzere tüm  Türkmenistan halkına müteşekkir olduklarını belirtti.

Haberin Devamı

Aşkabat'ta yaklaşık 20 yıldır kamu kurumları, anıtlar, müzeler,  hastaneler gibi kentleşme adına önemli mimari özelliklere sahip birçok yapıya  imza attıklarını belirten Tabanca, şunları kaydetti:

“Yaptığımız işler iki ülkenin ortak kültürü, din ve dil birliğimiz  arasında çok ciddi bir güven ilişkisi geliştirdi. Burada 20 bin kişiye istihdam  sağlıyoruz. Türkmenistan'ın en büyük ciroya sahip şirketiyiz. Türkmenistan sadece  bizim için değil pek çok Türk şirketi için aynı öneme sahip olmuştur.”

Kompleksin ilk etabının 2014 tamamının ise 2016 yılında bitirilmesinin ve  2017 Asya Olimpiyatlarına ev sahipliği yapmasının planladığını ifade eden Tabanca, “Aşkabat Olimpiyat Kompleksini benzerlerinden ayıran en önemli özelliği  şehir merkezinde ve şehrin mimarisine uygun olarak tasarlanmış olması. Aşkabat  Olimpiyat Kompleksi Asya'nın en büyük spor kompleksi olacak. Türkmenistan  Cumhurbaşkanı da bu projeyi çok önemsiyor. Bu proje iki ülkenin dünya kamuoyunda  tanıtımı açısından çok önemli. Proje hem Türkmenistan hem de bizim için sıçrama  noktası olacak” dedi.

Haberin Devamı

Tabanca, stadyumun Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF),  Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) ve Uluslararası Olimpiyat  Komitesi (IOC) şartlarına uygun olarak inşa edileceğini sözlerine ekledi.

Şirketin ortaklarından Cem Siyahi de, hali hazırda yaklaşık 5 milyar  dolarlık iş hacmi ve kuruluşundan bugüne kadar gerçekleştirdikleri projelerle  dünyanın en büyük inşaat şirketleri arasında yer aldıklarını ifade etti. Siyahi,  geçen yılki ihracat rakamlarının 750 milyon dolar olduğunu da bildirdi.

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov, temel atma töreni sonrası önce  bisiklete ardından ata bindi. Temel atma töreni sırasında Türkmenistanlı  sanatçılar konser verirken, sporcularda gösteri sundu. Tören, havai fişek  gösterisinin ardından ona erdi.

Haberin Devamı

PROJENİN İLK ETABININ 2014'DE BİTİRİLMESİ ÖNGÖRÜLÜYOR

Temeli atılan olimpiyat kompleksinin ilk etabını gerçekleştirecek olan  Polimeks, çeşitli spor dalları için modern tesisler, oteller, sporcular için  konutlar ve restoran, ticaret merkezi dinlenme tesisler gibi sosyal amaçlı  tesisler kuracak.

Ayrıca, 10 bin kişilik kapalı buz pateni salonu dahil olimpiyatlara  hazırlanan sporcular için 350 kişilik okul ve yurt, su sporları için 5 bin  kişilik havuz, 3 bin kişilik tenis kortu, 5 bin kişilik kapalı bisiklet pisti ve  diğer spor dalları için kompleks tesisler inşa edilecek. Olimpiyat köyü projesi  çerçevesinde, mevcut 33 bin kapasiteli Olimpiyat stadyumu da onarılarak,  kapasitesinin 60 bine çıkartılması öngörülüyor.

Haberin Devamı

Projenin 2014 yılında teslim edilmesi öngörülüyor. Olimpiyat köyü  projesinin aşama aşama tamamlanacağı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!