Güncelleme Tarihi:
Yerli petrol üretiminin artırılması ve yabancı sermayenin aramalara daha fazla katılımını hedefleyen tasarıda yeralan maddelerden bazıları şunlar:
Doğalgaz üretimi yapan hak sahibi yerli ve yabancı şirketler ile yabancı şirketlerin Türkiye’deki şubelerine, toptan satış lisansı verilecek.
Sermaye şirketlerine veya yabancı devletler mevzuatına göre sermaye şirketi niteliğinde bulunan özel hukuk tüzel kişilerine araştırma izni, arama ruhsatı ve işletme ruhsatı verilebilecek.
* Hudutlarda, askeri yasak bölgelerde, tarihi yerlerde ve yerleşim yerlerine hangi mesafede petrol işlemi yapılabileceği yönetmelikle belirlenecek.
* Türkiye arazisi, kara ve deniz olmak üzere iki petrol bölgesine ayrılacak.
* Arama ruhsatı, kara sınırları ve karasuları içi denizlerde 1/50.000 ölçekli pafta esasına göre yapılacak.
* En büyük ruhsat alanı, 1/50.000 ölçekli bir tam pafta olacak. Arama ruhsatının süresi karalarda 4 yıldan 5 yıla, denizlerde 6 yıldan 8 yıla çıkarılacak.
* Başvuru sahibi, ruhsat başvurusunda ve süre uzatım taleplerinde sunduğu iş programı için gerekli yatırım tutarının yüzde 2’si kadar teminat verecek.
* Denizlerde bu oran yüzde 1 olarak uygulanacak.
* Petrol arayıcı veya işletmecisi, yine ürettiği petrolün sekizde birini devlet hissesi olarak ödeyecek.
* İşletme ruhsatı, yönetmeliğe göre alınacak iş ve mali yatırım programı dikkate alınarak yürürlüğe girdiği tarihten itibaren başvuru sahibinin talebine göre
20 yıl için verilecek. İşletme ruhsatı süresi, uzatım talebine ekli olarak verilen üretim programının uygun görülmesi halinde, 10’ar yılı geçmemek üzere iki defa uzatılabilecek. Üzerinde işletme hakkı sona eren sahalar, TPAO’nun istememesi halinde açık artırma yöntemiyle müzayedeye çıkarılacak. İşletme ruhsatı sahibine talebi halinde ürettiği petrolü, nakletmek üzere boru hattı inşa izni verilebilecek.