Orman Mühendisleri Odası'nın denetimi Bakanlığa devredildi

Güncelleme Tarihi:

Orman Mühendisleri Odasının denetimi Bakanlığa devredildi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2013 17:56

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Orman Mühendisleri Odası'nın idari ve mali denetimi Bakanlar Kurulu kararıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na devredildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise 11 meslek odasının idari ve mali denetim yetkisinin kendisine bağlanması için kararname çıkarttı.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili karar Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yürürlüğe girdi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 26 Eylül 2013 tarihli yazısı işaret edilen kararda şu ifadeler kullanıldı:

"Orman Mühendisleri Odasının idari ve mali denetiminin Orman ve Su İşleri Bakanlığınca yapılması hakkındaki ekli Kararın yürürlüğe konulması; Orman ve Su İşleri Bakanlığının 26/9/2013 tarihli ve 14788 sayılı yazısı üzerine, 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununun ek 3 üncü maddesine göre, Bakanlar?Kurulu’nca 1/10/2013 tarihinde kararlaştırılmıştır."

Taksim Dayanışması içinde yer alan kurumlardan biri olan Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Gezi Süreci'ndeki tutumu ile hükümetin büyük tepkisini çekmişti. Ak Parti hükümeti, Temmuz ayı içerisinde TMMOB'un yetki ve gelirlerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devrini öngören önergeyi Meclis'ten geçirmişti.

Haberin Devamı

TMMOB'DAN SERT AÇIKLAMA

Orman Mühendisleri Odası'nın idari ve mali denetiminin bakanlığa devredilmesinin ardından bir açıklama yapan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, AK Parti'nin TMMOB üzerinde yürüttüğü yeniden yapılandırma, etkisizleştirme, işlevsizleştirme ve TMMOB‘ye kendine göre bir düzen verme çabalarını "geliştirerek" sürdürdüğünü belirtti.

Çevre Bakanlığı: TMMOB'un yetkileri korunuyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘nın da Çevre Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, İç Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Makina Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarları Odası ve Şehir Plancıları Odası‘nın idari ve mali denetimi için kararname talebi olduğunu öğrendiklerini anlatan Soğancı, şu ifadeleri kullandı:

"İlgili düzenlemenin 30 yılı aşkın süre sonra bugün uygulanmaya kalkışılması, aslında 12 Eylül hukukunun bugün AK Parti eliyle yürütülüyor olmasındandır.
Herkesin bildiği gibi, meslek örgütleri devlet tüzel kişiliği içinde olmayıp, ayrı tüzelkişiliği olan "yerinden hizmet yönetim" kuruluşlarıdır. Yerinden yönetim, merkezi devlet idaresi dışında ayrı tüzel kişilik olarak örgütlenmiş bir yapıyı ifade etmektedir. Merkezi idarenin değil de, o konuda uzmanlaşmış birimlerin yapması istenen faaliyetler, meslek örgütlerine verilmiştir. Meslek alanı, yalnızca meslek mensuplarının söz ve karar sahibi olduğu ve denetim mekanizmalarını da yine kendilerinin oluşturduğu demokratik bir yapı içerisinde düzenlenmekte ve yürütülmektedir. Bu nedenle, meslek kuruluşları, devletten hem mali hem de idari olarak tamamen bağımsız, özerk kuruluşlardır. Öte yandan meslek örgütlerinin aldığı kararlar, yaptığı uygulamalar da zaten yargı denetimine açıktır."

Haberin Devamı

12 Eylül bakiyesi olan ve özerkliği ortadan kaldıran bu düzenlemenin Ak Parti iktidarına kadar hiç bir iktidar tarafından kullanılmadığı belirtilen açıklamada, "Herkes açıkça görüyor ki birliğimize yönelik baskı ve yetki gaspı Ak Parti iktidarı döneminde hızlanarak artmaktadır. Bu vesayet bu şekilde algılanmalıdır. İktidarın kararnamenin gerekçesine 12 Eylül KHK‘sinin yazılması bizce çok anlamlıdır. TMMOB ve bağlı odaları, "Padişahım çok yaşa" diyenlerle birlikte saf tutmayacaktır. Aksine TMMOB; bilimin ve tekniğin yol göstericiliğinde dillerin kesildiği, gözlere mil çekildiği, kulakların sağır edildiği her ortamda "Kral Çıplak!" demeye devam edecektir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!