Güncelleme Tarihi:
MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın soru önergesini yanıtlayan Eker, 1996 yılı baz alındığında bin 947 olan organik ve geçiş sürecindeki üretici sayısının 2012’de 54 bin 635’e ulaştığını kaydetti. Bu sürede üretim alanının 6 bin 789 hektardan, 702 bin 909 hektara çıktığını da vurgulayan Eker, organik tarım alanlarının toplam tarım alanları içindeki payının yüzde 2.2 olduğunu kaydetti. Eker, Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu 2011 verilerine göre, Türkiye’nin organikte 18. olduğunu belirtti.
ORGANİĞE DESTEK
Organik tarımın 2005’te desteklenmeye başlandığını anlatan Eker, bu yıl dekar başına meyve ve sebzede 50, tarla bitkilerinde 10, her başa anaç sığır ve mandada 150, buzağıda 50, anaç koyun ve keçide 10, arılı kovanda kovan başına 5, her kilogramda alabalıkta 0.35, çipura ve levrekte 0.45 lira destek verildiğini kaydetti. Eker, bu uygulamalar sonucunda 2002 yılında 55 bin ton olan zirai ilaç kullanımının yüzde 27 azaltılarak, 2012 yılında 40 bin tona düşürüldüğünü kaydetti.