Organik kiraz sevindirdi

Güncelleme Tarihi:

Organik kiraz sevindirdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2009 12:57

Yerfıstığı üretimiyle ünlü Osmaniye başta olmak üzere tarımsal faaliyetlerin yoğun yapıldığı Çukurova yöresinde, hibe destekleri ve uzmanların yönlendirmesi sonucu organik kiraz ekim alanlarında artış olduğu, sezon başından bu yana iç piyasada ürünün değerinde satılmasının da üreticisini sevindirdiği bildirildi.

Osmaniye'nin, halkının önemli bir bölümünün tarımla geçimini sağladığı Hasanbeyli ilçesinde, bu yıl organik kiraz ekim alanları 3 bin 610 dekara yükseldi. Bin ton rekolte beklenen organik kiraz, henüz hasat edilmeden dalında alıcı buldu.
İlçe Tarım Müdürü Mehmet Poyraz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl rekoltenin de, ürün kalitesinin de yüksek olduğunu, bin tonluk rekoltenin yaklaşık 300 tonunun dış piyasaya gönderileceğini, kalanın da iç piyasaya sürüleceğini ifade etti.
Bu sezon, kirazın kilogram fiyatının iç piyasada 3,5 liranın altına düşmediğini, bunun da üreticiyi sevindirdiğini anlatan Poyraz, “Tarım ve Köyişleri Bakanlığının yüzde 50'si hibe olmak üzere üreticilere ekipman yardımında bulunması, Tarım Müdürlüğü uzmanlarımızın ise teknik destekleri ekim alanlarında artış sağlıyor” dedi.
Poyraz, bakanlığının “Kırsal Bölgeyi Destekleme Projesi” kapsamında bin 400 dönüm kiraz bahçesi kurulduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
“Yeni oluşturduğumuz kiraz bahçeleri ile önümüzdeki yıl rekoltede ciddi derecede artış yaşanmasını bekliyoruz. Kalitesi ve kendine özgü damak tadı ile Hasanbeyli kirazının önümüzdeki yıl bin tonunu ihraç etmeyi planlıyoruz. Bu yıl bakanlığın projesi kapsamında, 23 üreticiye yüzde 50'si hibe olmak üzere bahçe tipi el traktörü, motorlu tırpan, pülverizatör gibi çeşitli ekipman desteği sağladık.”

-“KİRAZIN FAYDALARI BİLİNDİKÇE TÜKETİMİ ARTIYOR”-

Poyraz, gerek gazeteler gerekse televizyondaki sağlıkla ilgili haberlerde kirazın faydalarına ilişkin halkın aydınlatılmasının da tüketimi tetiklediğine dikkati çekerek, “Toplum artık sağlıklı beslenme konusunda bilinçleniyor. Bu bilinçlenme sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeyi ön plana çıkarıyor” dedi.
Bu arada, diyet uzmanlarından alınan bilgiye göre, 100 gram kirazda, 17 bin miligram C vitamini bulunuyor. Kiraz B1, B2, B5 vitaminleri, magnezyum ve kalsiyum açısından da son derece zengin bir meyve. Ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağlayan kirazın, romatizma ve gut hastalıkları, eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde de doğal ilaç etkisi yapıyor.
Kabızlığı gidermede de etkili olan kirazda bulunan kinik asit, böbreklerin taş ve kum yapmasını önlüyor. Kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olan kiraz, aşırı ilaç tüketimiyle karaciğerde oluşan yükün azaltılmasında da önemli etken oluyor. Kirazın ayrıca, nikotinin vücuttan atılmasına da yardımcı olduğu biliniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!