Güncelleme Tarihi:
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Vergi Reformu'nda değişiklik yapan tasarının görüşülmesine başlandı. Maliye Bakanı Sümer Oral, tasarıyı hiçbir kesime ödün vermek için getirmediklerini bildirirken, DSP'li Ramiz Savaş, ‘‘Kayıtdışı ekonomi lobisi hükmen galip gelmiştir’’ dedi.
Komisyon'da, sunuş konuşması yapan Maliye Bakanı Oral, yasanın özünde bir değişiklik yapılmadığını bildirdi. Bu düzenlemelerle ülke ekonomisinin önünün açılmasını ve psikolojik rahatlama sağlanmasının amaçlandığını ifade eden Oral, tasarıda öngörülen düzenlemeleri anlattı.
Bu düzenlemelerle hiçbir kesime ödün verilmediğini kaydeden Oral, ekonominin önünün açılmasından başta işçiler, esnaf ve sanatkarlar ile çiftçilerin yararlanacağını söyledi.
VERENLER DÜZENLESİN
Oral, tasarının temel amacının ‘‘Ekonomik’’ olduğunu vurgulayarak, bunun ardından ‘‘Harcama Reformu’’ olarak nitelendirdikleri bir seri düzenlemenin de geleceğini bildirdi. Oral, bu düzenlemeden sonra devletin hesabını ‘‘Günü gününe bilebileceğini’’ ifade etti.
Tasarının tümü üzerinde söz alan FP'li Ali Coşkun, hükümeti bu tasarıdan dolayı kutladığı konuşmasında, iş kesiminin de memnuniyet içinde olduğunu söyledi. Buna karşın tasarının dengeli bir şekilde hazırlanmadığını kaydeden Coşkun, zorunlu tasarruf kesintilerinin sahiplerine geri ödenmesi ve bir ek zammın düşünülmesini istedi.
FP'li Açba, hükümeti ‘‘Hatadan dönelim derken yeni hatalar yapmamaları’’ konusunda uyarırken, DYP'li Oğuz Tezmen de bu düzenlemenin doğru olduğunu söyledi.
ANAP'lı Yılmaz Karakoyunlu, vergi yasalarının hep ‘‘alanlar’’ tarafından düzenlendiğine dikkat çektiği konuşmasında, ‘‘Bu yasaları bir de verenlere düzenletelim’’ dedi. Yeni düzenlemelerin haklı ve net nedenlere dayandırılması gerektiğini belirten Karakoyunlu, repo ve mevduatla ilgili düzenlemelerin 2002 yılına ertelenmesinin nedenlerinin de açıklanmasının zorunlu olduğunu ifade etti.
DYP'li Ramazan Gül, tasarının günü kurtarmaya yönelik olduğunu ifade ettiği konuşmasında, ''Bu, kenardan, köşeden bir düzenlemedir. Kanunun özü düzeltilmiyor'' diye konuştu. MHP'li Ali Gebeş, bu düzenlemenin yapılmasının zorunlu olduğunu, DYP'li Celal Adan da 3 yıllık ertelemenin yeterli olmadığını, tamamen kaldırılması gerektiğini söyledi.
DYP'li Mehmet Ali Yavuz, bu tasarının ‘‘Hükümetin ekonomik pişmanlık yasası olarak tarihe geçeceğini’’ bildirdiği konuşmasında, inattan dönüldüğünü, ancak geç kalındığını bildirdi.