Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2001 00:00
Maliye Bakanı Sümer Oral, Hazine'ye ait taşınmaz malların değerlendirilmesi ve katma değer vergisi kanununda değişiklik yapılması hakkındaki tasarının görüşülmesi sırasında imar affının söz konusu olmadığını söyledi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Hazine'ye ait taşınmaz malların değerlendirilmesi ve katma değer vergisi kanununda değişiklik yapılması hakkındaki tasarının görüşülmesine başlandı.
Maliye Bakanı Sümer Oral, Komisyon'da yaptığı sunuş konuşmasında, tasarıyla Hazine'ye ait taşınmaz malların daha kısa sürede ekonomiye kazandırılması ve Bakanlar Kurulu kararı ile satış kapsamına alınan Hazine'ye ait taşınmazların satış işlemlerine ilişkin usul ve esaslarıdüzenlediğini söyledi. Mevcut yasalara göre 100 metrekare gibi küçük bir Hazine arazisinin satışı için kamu kuruluşları arasında 4-5 ay süreyle yazışma yapıldığını anlatan Oral, getirilen düzenlemenin bu uzun yazışma süresinin önüne geçtiğini vurguladı.
Sümer Oral, Hazine'ye ait taşınmazların satışına ilişkin ihale usullerinin yeniden düzenlendiğini, mevcut ihale sistemlerine ek olarak, internet dahil her türlü imkanın getirildiğini bildirdi. Orman sınırları dışına çıkartılan yerlerin satılmasına ilişkin yeni düzenlemeler getirildiğini de belirten Oral, satışlardan elde edilecekgelirlerin bir bölümünün Orman Bakanlığı bütçesine özel gelir kaydedileceğini ifade etti.
Maliye Bakanı Oral, tasarıyla, Hazine arazilerinin kullanıcılarınarayiç bedel üzerinden doğrudan satış imkanının da getirildiğini bildirerek, ''Tasarının hiçbir maddesinde imar affı düzenlemesi yer almamaktadır'' dedi.
DYP'NİN İTİRAZI Oral'ın sunuş konuşmasından önce söz alan DYP Bursa Milletvekili Oğuz Tezmen, FP'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılması üzerine Plan ve Bütçe Komisyonu'nun kompozisyonunda da değişiklik olduğunu belirtti. Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki muhalefet milletvekili sayısının 6'ya düştüğünü bildiren Tezmen, ''Bu durumda görüşmelere başlanmamalı. Başlanırsa Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğimiz bu konu yok sayılacaktır'' dedi.
Komisyon Başkanı Metin Şahin de, İçtüzüğün 22. Maddesinde konuyla ilgili düzenleme bulunduğunu, TBMM komisyonlarında boşalma olması durumunda bile görüşmelere devam edilebildiğini bildirdi.