Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2002 02:03
Maliye Bakanı Sümer Oral, Emlak Vergisi'ne esas olan metrekare birim değerleri artışı konusunda itiraz uyarısı yaptı. Oral, ‘‘Emsal değerlendirmelerini belediyeler yapıyor. Biz de yüksekliğine bakıyoruz. Bunlara itiraz hakkı var. Süresi içinde vatandaşlar itiraz edebilir’’ dedi.
Maliye Bakanı Sümer Oral, Emlak Vergisi'ne esas teşkil eden metrekare birim değerlerindeki yüksek artış konusunda vatandaşların itiraz haklarını kullanmalarını istedi. Oral, ‘‘Esas olan asgari emsal değerlendirmelerini belediyeler yapıyor. Biz de yüksekliği konusuna bakıyoruz. Bu değerlemelere itiraz hakkı var. Belli bir süre içinde vatandaşlarımız itiraz edebilir. Maliye Bakanlığı olarak yaptığımız değerlendirmelerle belediyeler arasındaki farklara bakıyoruz’’ dedi.
Tanıl Küçük başkanlığındaki İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu'nu kabul eden Sümer Oral, 2001 yılında 38.8 katrilyon lira olarak öngörülen vergi geliri hedefinin 1 katrilyon lira aşılarak 39.8 katrilyon lira vergi tahsilatı gerçekleştiğini açıkladı.
Ekonomideki olumlu havanın nedeninin, gelir hedeflerinin üzerine çıkılması olduğunu söyleyen Oral, ‘‘Hedefimiz, orta vadede vergi oranlarını aşağıya çekmek’’ dedi.
Oral, memur maaşlarında yapılacak iyileştirmenin, 200 trilyon liralık bir kaynağın sınırları içinde olacağını söyleyerek, ‘‘Kimseye, (şu gruba verilmesin) demedik’’ dedi.
MAAŞ İYİLEŞTİRMESİ
Kamuda ücret adaletinin sağlanmasına yönelik düzenlemenin ‘kaynaklar çerçevesinde’ olacağını belirten Oral, görev tazminatları ve eşit işe eşit ücret ilkesine göre yapılacak düzenleme için 200 trilyon lira kaynak bulunduğunu söyledi. Oral, şöyle konuştu:
‘‘Kamuda birçok hizmet sınıfı var. Maliye Bakanlığı'na bu yönde çeşitli talepler var ama kimseyi (bu talepler yerinde değil, bir gruba verilsin) demedik. Haklı talepler var.’’
Oral, İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen'in emniyet mensuplarına ilişkin düzenleme konusunda kendisinden bir talepi olup olmadığının sorulması üzerine de ‘‘Evet böyle bir talep oldu. Mesut Yılmaz'a intikal etmedi. İçişleri Bakanı gibi pek çok bakan arkadaşım taleplerini iletti’’ yanıtını verdi.
2001 yılında faiz dışı fazla hedefinin 11.4 katrilyon lira olmasına karşın, sonuçların hedefin üzerinde olduğunu vurgulayan Oral, 2001 yılı gelir rakamları çıkmasına karşın, mahsuplaşma nedeniyle geciken bütçe sonuçlarının önümüzdeki gülerde belli olacağını söyledi.
Ekonomideki olumlu havanın temel nedeninin bütçe gelir hedeflerinin aşılması olduğunun altını çizen Oral, şöyle devam etti:
‘‘Bu aynı zamanda, 2002 bütçesinin de temelinin sağlam olmasına yol açtı.2002'de işi sıkı ve ciddi ele almak gerekiyor. Kararlılıklka bütçe ve mali politikaların uygulanması lazım. Türkiye ekonomik bakımdan 2002 yılına çok daha olumlu ve sağlam girdi.
Oral, Küçük ile yatırım ve üretim hevesinin canlandırılmasını konusunu görüştüklerini söylerken, Küçük de Oral'a masrafların gider yazılması ve enflasyon muhasebesi’’gibi bazı tapelrei ilettiklerini söyledi. Oral, bir gazetecinin, ‘‘masrafların gider yazılması talebine yanıtınız ne oldu?’’ sorusuna, şu karşılığı verdi: ‘‘Bunun için belli bir zamana ihtiyaç var. Hedefimiz orta vadede vergi oranlarını aşağıya çekmek. KDV oran sayısını daha makul sayıya indirmek için çalışıyoruz. Bunlardan bir bölümünü, üç-dört ay içinde ÖTV'de tamamlamak mümkün. Program hedeflerini zedeleyemeyiz. Bu yüzden vergi oranları da dahil olmak üzere, gerçekleştireceğimiz bazı hedefleri, 2002 yılından sonra ele almak gerekiyor.’’
Otelleri işletemediğimiz için devrediyoruz
Maliye Bakanı Sümer Oral, özelleştirme sürecindeki Emekli Sandığı'na ait 6 otelden; İzmir-Efes ile Bursa-Çelik Palas'ın Swissotel'e devrine ilişkin sözleşmenin imzalandığını açıkladı. Oral, Emekli Sandığı otellerinin mevcut yapıda işletmesinin sağlanamadığını söyledi. Bu nedenle altı otelin özelleştirme kapsamında bulunduğunu belirten Oral, 3 kıtada otelleri bulunan işletmelere bunların işletme hakkının devir edilmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.
Oral, bu zincirlerden birisinin Swissotel, diğerlerinin Radison ve Milenium olduğunu ve özelleştirme çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Sümer Oral'ın verdiği bilgiye göre, İzmir-Efes ile Bursa Çelik Palas Oteli'nin Swissotel'e işletme hakkının devri ile ilgili sözleşmeler imzalandı. İki uluslararası oteller zincirine devredilecek diğer Emek Otelleri ile ilgili ise son aşamaya gelindiğini kaydeden Sümer Oral, bu işlemlerin de birkaç ay içinde tamamlanacağını söyledi.
18 milyon kişi emlak için beyanname verecek
Emlak Vergisi'nde 4 yılda bir gerçekleştirilen genel beyan dönemi Mart ayında başlayacak. 17-18 milyon dolayında vatandaş, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında belediyelerin oluşturduğu emlak vergisi bürolarına giderek, belediye ve mücavir alan sınırları içinde kalan bina, arsa ve arazileri için yeni beyanname verecek.
Belediye ve mücavir alan sınırları dışında kalmakla birlikte ticari ve sınai faaliyetlerde kullanılan arsa ve binalar da beyanname kapsamında bulunacak. Maliye Bakanlığı'nın Ağustos ayı sonuna kadar uzatma yetkisi bulunan genel beyan dönemi içinde, Emlak Vergisi'nin ilk taksidi de yatırılacak. İkinci taksit ise Kasım ayında ödenecek. Beyannameler, vatandaşların ödeyeceği emlak vergisine esas teşkil edecek. Bina, arsa ve arazisi olanlar, Takdir Komisyonlarının belirledikleri arsa ve arazi birim değerlerinden düşük olmamak kaydıyla, sahip oldukları mülkler için değer bildirecek. Binaların vergisinde arsa metrekare birim değerlerinin yanısıra, betonarme, ahşap, çelik karkas ve gecekondu olma durumu ile yaşı da dikkate alınacak. Beyan edilen değerler üzerinden de binalar için binde 2, arsalar için binde 3, araziler için de binde 1 oranında vergi verilecek. Bu oranlar büyükşehirlerde oturanlara 2 kat olarak uygulanacak.