Opel'de süreç hala belirsiz

Güncelleme Tarihi:

Opelde süreç hala belirsiz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2009 14:47

ABD'li otomotiv şirketi General Motors'un (GM) Avrupa birimi bünyesindeki Alman Opel'in geleceğiyle ilgili Berlin'de yapılan görüşmeler, GM'nin Opel'in kısa vadede ek nakde ihtiyacı olduğunu açıklaması üzerine sonuçsuz kaldı.

Haberin Devamı

Alman bakanlar, 12 saatten fazla süren görüşmelerden sonra yaptıkları açıklamada, GM'nin iflas koruma başvurusunda bulunması halinde Opel'e geçici finansman sağlanması konusunda anlaşmaya varamadıklarını söylediler ve anlaşma sağlanamamasından açıkça GM ile ABD Hazine'sini sorumlu tuttular.

Almanya Ekonomi Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg gazetecilere yaptığı açıklamada, “Garip bir geceydi. GM'nin beklenmedik talebi üzerine görüşmeler allak bullak oldu. ABD Hazine'sinden bazı taleplerde bulunduk ve cuma gününe kadar yanıt bekliyoruz. Bir plan üzerinde anlaşmamız için bu yanıtlara ihtiyacımız var. Opel'in devlet garantilerini alamama riski halen söz konusu” dedi.

Almanya Maliye Bakanı Peer Steinbrueck de GM'nin görüşmeler sırasında Opel'in kısa vadede ek 300 milyon avroya ihtiyacı olduğunu açıklayarak katılımcıları şaşırttığını, ABD'li görüşmecilerin “hayal kırıklığı yarattıklarını ve sürpriz yaptıklarını” söyledi.

Haberin Devamı

Steinbrueck, “Bu geceden sonra Opel'in varlığını sürdürmesine yardım edecek çözüme ulaşmada olumlu beklenti içinde olabileceğimizi düşünüyorum. Bu gecedeki sürprizler ve hayal kırıklıklarına rağmen, herkesin çok yapıcı çalıştığını sanıyorum” diye konuştu.

İtalyalı Fiat ile Kanadalı otomotiv parçası üreticisi Magna International şirketinin, Opel'in satın alması sürecinde yer almaya devam edeceğini, ancak ABD'li finans şirketi Ripplewood Holdings'in yarıştan çekildiğini söyleyen Steinbrueck, GM ve ABD Hazinesi'nin Fiat ve Magna'dan, Opel'in kısa vadeli ek nakit ihtiyacını nasıl halledecekleri konusunda “ev ödevlerini yapmasını istediğini” belirtti.

GM'nin Avrupa biriminden ise sonuçsuz kalan görüşmelerle ilgili açıklama yapılmadı.

GM Avrupa'nın Başkanı Carl-Peter Forster, geçen hafta bir Alman dergisine yaptığı açıklamada, GM'nin Avrupa birimine bağlı Opel ve İngiliz Vauxhall'ın faaliyetlerini sürdürmesi için üçüncü çeyreğe kadar yeterli likiditeye sahip olduğunu bildirmişti.

Magna Başkanı Frank Stronach ise Alman hükümetinin, Opel'in iflası halinde 300 milyon avro için bazı garantiler sağlaması halinde bu miktarı vermeye hazır olduğunu açıkladı. Steinbrueck, Magna'nın teklifinin “çok cazip” olduğunu söyledi.

SONUCA TEPKİLER

Opel'in merkezinin bulunduğu Hessen eyaletinin Başbakanı Roland Koch da Hessischer Rundfunk radyosuna yaptığı açıklamada, “Amerikalıların burada yaptıkları kabul edilemez. Onlar Avrupa'daki durumu görmezden geliyorlar ve kendi gündemlerini kabul ettirmeye çalışıyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Opel'de sendika lideri olan Rainer Einenkel, iyimser olmak için bir sebep gördüğünü belirterek, “Tarafların birbirleriyle konuşması iyi sinyal. Kesinlikle iyi bir sonuç çıkacak” diye konuştu.

Opel Teftiş Kurulu üyesi ve Metal Sendikası'nın bölgesel yöneticisi Armin Schild de Deutschlandfunk radyosuna verdiği demeçte, “Sanırım şimdi uzatmaları oynuyoruz. Ve birçok oyunda uzatmalarda sonuç alınır. Ancak yediemin modeli olmazsa ve GM ile yatırımcılar arasında anlaşma sağlanamazsa Opel'in geleceği konusunda bir garanti yok” dedi.

OPEL'İN SATIŞI

Her ne kadar GM, Opel'i kimin satın alacağı konusunda son sözü söyleme hakkına sahip olsa bile, Berlin yönetimi satışla ilgili anlaşma kapsamında vereceği kredi desteği nedeniyle satış sürecinde önemli rol oynuyor.

Haberin Devamı

Opel'in sorunlarını halletmesi için 1,5 milyar avro tutarında yardım paketi hazırlayan Almanya, bu yardımı, ABD ve GM'nin, Opel'in patent hakları ve teknolojisini GM'ye kredi sağlayanlardan korumak için şirketin varlıklarının yönetiminin geçici olarak yediemine devredilmesi planını kabul etmesi koşuluyla kullandırmayı amaçlıyor.

Almanya'da 4 fabrikada 25 bin kişiye istihdam sağlayan Opel'in geleceği, eylül ayında yapılacak seçim nedeniyle Alman hükümeti için büyük önem taşıyor.

Opel'in Antwerp'deki fabrikasının geleceğinden endişe eden Belçika hükümeti de şirkete yapılan tekliflerin seçimi konusunda daha fazla söz söylemek istiyor.

İngiliz sendikalar da İngiliz hükümetini Opel ile birlikte Vauxhall'ın satış sürecine yeteri kadar dahil olmamakla eleştiriyor. GM'nin Avrupa birimi bünyesindeki Vauxhall, İngiltere'deki fabrikalarda 5,500 kişiye istihdam sağlıyor.

Haberin Devamı

Financial Times gazetesine göre, GM, Opel ve Vauxhall'ın bu yıl 3 milyar dolardan fazla zarar etmesini bekliyor.

Adam Opel'in 1862 yılında kurduğu Opel, otomobil üretiminden önce dikiş makinaları ve bisiklet üretimi yapıyordu. GM, 1929 yılında yüzde 80'ini satın aldığı Opel'in kalanını 2 yıl sonra alarak, 1930 yılında Avrupa'da en büyük otomobil üreticisini kurdu.

Hissedarlara sunduğu hisse karşılığı borç değişimi kabul edilmeyen ve yeniden yapılanma için 1 Haziran'a kadar süresi bulunan GM'nin, iflas korumaya başvurmasına bundan sonra neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Almanya, Belçika, Fransa, İngiltere, İtalya, Avusturya, Polonya, İsveç, İspanya ve Macaristan'da faaliyetlerde bulunan GM, Avrupa'da 50 bin kişiyi istihdam ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!