Önümüzü açtılar

Güncelleme Tarihi:

Önümüzü açtılar
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2014 01:14

İngiltere pazarında başarılı olan Türk yatırımcılar deneyimlerini Hürriyet’e anlattı.

Haberin Devamı

İNGİLTERE’de yatırım isteyen Türk yatırımcılara verdiği destekle dikkat çeken İngiliz Konsolosluğu bünyesindeki UKTI’nın çalışmalarıyla İngiltere’deki Türk şirketlerin sayısı giderek artıyor. UKTI’nın Dünya Başkanı Michael Boyd, dünyaya açılmak isteyen Türk şirketlerini yatırıma davet ederken, İngiltere pazarına giren Türk şirketlerinin ortak mesajı ise “Önümüz hep açıldı, yoksa gelmezdik ya da gelmemiz çok zor olurdu” oldu.

KÜRESEL kriz süreciyle birlikte doğrudan yatırımların gelişmekte olan pazarlara yönelmesi, bugüne kadar uluslararası yatırımlardan aslan payını alan gelişmiş ülkeleri de harekete geçirdi. Son yıllarda ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere gibi büyük ve gelişmiş pazarlar Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerle yatırım çekme yarışına girdi. Özellikle Türkiye ile olan karşılıklı ekonomik ve ticari faaliyetlerini 2015’e kadar iki katına çıkarmayı hedefleyen İngiltere’nin bu amaçla Türk şirketlerine yönelik faaliyetleri son dönemde dikkat çekiyor. İngiliz Hükümeti, İstanbul Başkonsolosluğu bünyesinde faaliyet gösteren United Kingdom Ticaret ve Yatırım Ajansı (UKTI) aracılığıyla Türk yatırımcıları İngiltere’ye yatırıma davet ediyor. Bu konuda temasa geçen tüm Türk şirketlerine ücretsiz danışmanlık hizmeti veren UKTI, bugüne kadar 100’ü aşkın Türk şirketinin İngiltere’de yatırım yapmasına destek oldu.

HÜKÜMETTEN HOŞ GELDİNİZ TAVRI

2006’dan bu yana Türkiye’de faaliyet gösteren UKTI’nın davetlisi olarak, İngiltere’deki Türk yatırımlarından bazılarını yerinde ziyaret ettik. UKTI, danışmanlığında Londra’daki yatırımlarını hayata geçiren yüzlerce yatırım arasında yer alan, Silk&Cashmir, Kahve Dünyası, Florence Nightingale ve HDM Çelik’in üst düzey yöneticileri İngiltere pazarına giriş deneyimlerini Hürriyet’e anlatırken, UKTI’nın Dünya Başkanı Michael Boyd da, neden Türk yatırımcıları çekmek istediklerine ilişkin bilgi verdi. İngiltere iç pazarının oldukça sofistike ve büyük bir pazar olduğuna dikkat çeken Türk yatırımcıların bu ülkede yatırım yapma konusundaki ortak mesajı ise, “Önümüz hep açıldı. İngiliz Hükümeti, UKTI ve farklı kurumlar aracılığıyla bize her adımda yardımcı oldu. İngiltere’den bu kadar sıcak, ‘Hoş geldiniz’ tavrı görmeseydik, belki hiç gelmezdik. Tüm İngiliz yetkililer, bizim başarılı olmamız için ellerinden geleni yaptı” oldu.

Zaman ve maliyet kazandık

Haberin Devamı

SILK&CASHMIR Genel Müdür Yardımcısı Neşe Tuncer, dünyada en çok turist çeken şehirlerden biri olan Londra’da mağaza açma sürecinde UKTI’nın rolünü şöyle özetledi: “2012 Eylül ayında mağazamızı açtık. Yabancı bir ülkede bir faaliyet yürütürken güven çok önemli. O ülkenin hukuk yapısı, muhasebe kuralları, pazar araştırması, lokasyon gibi akla gelebilecek her türlü konuda güvenilir bir kaynaktan en doğru bilgiye ulaşmak gerçekten çok kıymetli. UKTI’nın bu anlamda bize en büyük katkısı zaman ve maliyet avantajı oldu. Eğer profesyonel danışmanlık almasaydık, mağaza açmamız 1.5-2 yıl sürerdi, ancak katkılarıyla birkaç ayda tamamladık.”

Haberin Devamı

‘Hoş geldiniz’ tavrı kararımızı etkiledi

İNGİLTERE’de inşaat sektöründe kullanılan çelik boru profili üretmek üzere Cardiff’de bir fabrika kuran HDM Çelik’in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kandemir, ise yatırım deneyimini şöyle paylaştı: “İngiltere’de inşaat sektöründe bizim üretim yaptığımız alanda açık olduğunu öğrendik. Bu sırada UKTI ekibi ile tanışınca da İngiltere’ye yatırım yapmaya karar verdik. UKTI bize yerel bir ortak bulmamıza da yardımcı oldu. Böylece yatırım için çalışmalara başladık. Normalde 1-2 yıllık süreci 7 ayda tamamladık. Yatırımın hayata geçmesinin kısa sürmesi avantajlı.”

Piccadilly’de marka tanıtımı

LONDRA’nın en işlek meydanlarından biri olan Piccadilly’de açtığı şubesi ile dikkatleri üzerine çeken Kahve Dünyası’nın Londra’daki operasyonlarını yöneten Murat Bilgen de, “Piccadilly Circus Londra’nın en kalabalık meydanlarından biri. Burada dünyanın dört bir yanından gelen müşterilere çok iyi bir deneyim sunmayı hedefliyoruz. Böylece İngiltere’de açacağımız diğer şubelerimiz için gerekli marka bilinirliğini sağlamış olmayı planlıyoruz” dedi.

Dünyanın kalbi Londra’dayız

Haberin Devamı

FLORENCE Nightingale Sağlık Grubu Direktörü Doktor Sinan Aran, Londra’nın dünya ticaretinin ve klinik açtıkları Hurley Street’in de İngiltere’deki sağlık hizmetlerinin kalbinin attığı yer olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: “UKTI’nın destei olmadan, bizim İngiltere’de bir klinik açmamız 2 yıl sürerdi. Çünkü ülkedeki tüm prestijli sağlık kuruluşlarının olduğu bu Hurley Street’e girmek çok zor. Birçok lisans almanız gerekiyor. Bizim bunu tek başımıza bu kadar kısa sürede yapmamız çok zor olurdu. Şimdi İngiliz Phoenix Sağlık Grubu ile işbirliğine gittik. Phoenix Grubu ile işbirliğimizi Ortadoğu’ya da taşıyacağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!