Önce ikiz hat sonra da yeni hat

Güncelleme Tarihi:

Önce ikiz hat sonra da yeni hat
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2013 12:53

Toplamı 45 milyar varil tahmin edilen Kürt petrolünün, Türkiye’ye akış planı netleşiyor. İlk etapta, Kuzey Irak’ta tamamlanmak üzere olan hat ile Kerkük-Ceyhan’ın 40 inç’lik hattına bağlanacak. Böylece ikiz hatların birinden Kürt petrolü, diğerinden güneyden gelen petrol akacak. İki yıl içinde 1 milyon varil petrol taşıma kapasiteli yeni boru hattı devreye girecek.

Haberin Devamı

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Doğal Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami, Türkiye ile Kuzey Irak arasında günde 1 milyon varil petrol taşıma kapasiteli yeni boru hattını iki yıl içinde tamamlamayı planladıklarını açıkladı. Bu yeni boru hattının özel sektör tarafından yapılması öngörülüyor. Ancak ondan önce, yaklaşık 300 bin varil Kürt petrolü, Irak’ın kuzeyinde tamamlanmak üzere olan yeni bağlantı hattı ile Kerkük-Yumurtalık’ın ikiz hatlarından birine bağlanacak. Bağlantı hattının yılsonuna kadar tamamlanması, düzenli petrol sevkiyatının ise 2014 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşmesi hedefleniyor. Böylelikle, Kerkük-Yumurtalık’ın ikiz hatları farklı petroller için kullanılacak: “Irak’ın güneyinden gelen petrol 46 inç, kuzeyinden gelen petrol ise 40 inçlik hat ile Ceyhan’a gelecek.” Diğer taraftan üst düzey bir Bakanlık yetkilisi, “Bağdat’la uzlaşma olmadan bunların hayata geçmesi çok zor” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

1 MİLYON VARİL KAPASİTE

The Economist’in düzenlediği Avrupa Enerji Zirvesi’ne katılan Hawrami, burada yaptığı konuşmada Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin (KRG) iki yıl içinde Türkiye’nin doğusuna uzanacak “tamamen yeni” bir petrol boru hattını 18-24 ay içinde inşa etmeyi hedeflediklerini söyledi. Hawrami, boru hattının kapasitesinin yaklaşık 1 milyon varil olacağını ve Kürt petrolünün Bağdat’tan bağımsız şekilde buradan Türkiye’ye akacağını belirtti. Daha kısa vadede ise Kürt bölgesinde üretilen petrol, Kerkük-Yumurtalık’taki ikiz hatlardan birine bağlanacak ve buradan Ceyhan’a ulaşacak. Bugünkü üretim kapasitesinin günlük 300 bin varile tekabül ettiğini vurgulayan Hawrami, yılsonuna kadar altı petrol sahasının daha devreye girmesiyle üretim kapasitelerini 300 binden, 400 bin varil/güne çıkaracaklarını söyledi. Kuzey Irak, ilk etapta günlük 300 bin varil petrol ihraç etmeyi, 100 bin varili ise iç tüketim için ayırmayı hedefliyor. İhraç edilecek 300 bin varil petrolün 3’te 2’si Genel Enerji’nin sahalarından, 3’te 1’i ise diğer uluslararası petrol şirketlerinin sahalarından gelecek.

Haberin Devamı

FEDERAL DEĞİL IRAK’IN HATTI

Kerkük-Yumurtalık’a bağlanacak yeni bağlantı hattının ölçüm istasyonunun nerede olacağına yönelik bir soru üzerine ise Hawrami, söz konusu hattın Irak’ın boru hattı olduğu yanıtını vererek, “Bu Irak’ın boru hattı. Sadece federal hükümetin değil. Biz de en az herkes kadar Iraklıyız. Ne kadar Irak’ınsa, o kadar Kürdistan’ın da boru hattı. Federal muhataplarımızın yaptığı gibi biz de aynı hattan yararlanıyoruz. Biz de boş kapasiteyi kullanıyor olacağız. 1 milyon varil kapasiteli yeni hattı 18 ay içinde kullanıyor olacağız. O zamana kadar mevcut altyapıyı kullanmaya devam edeceğiz. Ölçüm istasyonluyla ilgili olarak kendi tarafımızda ölçüm yapıyoruz, bu zincirde herhangi bir halkanın eksik kalmasını istemiyoruz. Gelir paylaşımı olduktan sonra Irak’ın mevcut hesabına parayı aktarırız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bağdat faktörü

KERKÜK-Yumurtalık Petrol Boru Hattı’na petrol verinceye kadar kamyonlarla Türkiye ve İran üzerinden ihraç etmeye devam edeceklerini kaydeden Hawrami, “Politika her zaman müdahale edebilir ama teknik açıdan her şey yolunda gidiyor” diye konuştu. Türkiye’nin KRG ile petrol ve doğalgaz konusunda yakınlaşması, Bağdat’ın tepkisini çekmişti. Irak’tan yapılacak petrol ihracatında tek otoritenin kendisi olduğunu savunan Merkezi Irak Hükümeti, Kürdistan’tan yapılacak bağımsız boru hattına karşı çıkıyor. Türkiye’nin son dönemde Bağdat’la diyalog kapısını yeniden aralamış olması dikkat çekiyor.

İlk gaz 2017’de

DOĞALGAZ ihracatı konusunda ise Hawrami, 10 milyar metreküplük gazın 2016-2017 yılı gibi Türkiye’ye geleceğini söyledi. Gazın ilk başta Türkiye’ye daha sonra uluslararası piyasalara verileceğini kaydeden Hawrami, şöyle konuştu: “Jeopolitik olarak Türkiye’nin ikinci stratejik ortağıyız, bir de Azerbaycan var. İhraç edilen petrol ve doğalgaz herhangi bir merkezi kuruluşun kontrolü altında değil. Petrol ihracatı bir gerçek ve bugün gerçekleşiyor. Ancak bizim için işler çok da kolay olmadı. Bağdat’la ekonomik bağımsızlığımız konusunda uzun süredir devam eden bir ihtilaf var. Bizim otomatik olarak gelir elde ediyor olmamız lazım. Gelir için Bağdat’a dilenemeyiz.”

Seçim vurgusu

Haberin Devamı

BAĞDAT’la yaşadıkları ihtilaf hakkında konuşurken Hawrami’nin seçimlere dikkat çekmesi ise manidar bulundu. Hawrami, “Aynı ülkenin parçasıyız. Diyaloğumuzu sürdürüyoruz. 10 yıl daha sürecek bir sorun değil. Önümüzde seçimler var. Ondan sonra gelir paylaşımıyla ilgili sorunun çözülmesini bekliyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!