Omurga ikizleri

Güncelleme Tarihi:

Omurga ikizleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2014 01:06

Soma Holding’in ‘Spine Tower’ı için aşırma iddiası.

Haberin Devamı

Omurga ikizleri
SAHİBİ olduğu madende 301 işçi ölen, Kartal’daki gayrimenkul projesi askıya alınan Soma Holding’e yönelik yeni bir suçlamanın olduğu ortaya çıktı. Soma Holding’e bağlı bir şirketin ruhsat sahibi olarak göründüğü Spine Tower’ın mimari projesine yönelik ‘aşırma’ (intihal) suçlamasının yapıldığı anlaşıldı. SAF Gayrimenkul A.Ş.’nin Acıbadem’deki Akasya Koru Etabı Kulesi’nin mimarı ile Maslak’taki Spine Tower’ın mimarını karşı karşıya getiren sürecin başında, bir mimarlık dergisinin aynı sayfasında yer alan bir haberin yer aldığı ifade ediliyor. İddiaya göre, Yüksek Mimar Mehpare Evrenol, tesadüf sonrası gördüğü dergide, aynı sayfada ödüllü iki kulenin yer aldığını gördü. Kulelerden biri, mimari projesini geliştirdiği Akasya Koru Etabı Kulesi’yken, diğeri Spine Tower’dı. Erenol, Spine Tower’ın kendi projesine çok benzediğini farkeden Erenol, projesinin kopyalandığı iddiası ile harekete geçti.

Haberin Devamı

Evrenol, Avukatı Muhammet Ufuk Tekin aracılığı ile İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak bilirkişi incelemesiyle delil tespiti istedi. İkinci aşamada, Mimar Murat Kader ve kulenin ruhsat sahibi Tilaga Madencilik ve Sınai Yatırımlar A.Ş.’ye ihtarname çekildi. İhtarnamede kendi projelerinin kopyalandığı ifadesi için ‘Kopyası denecek ölçüde benzer’ sözleri kullanıldı. İhtarnamede, Spine Tower’dan önce başka bir isim ve başka bir mimariye sahip bir yapının düşünüldüğü, kendi projelerinin ortaya çıkması sonrası şimdiki haline dönüştüğü de savunuldu. Sorunun sulh yolu ile çözülmesi teklifi sunuldu. İddiaya göre, ihtarnameye yanıt alınamadı.

Omurga ikizleri

Soma Holding'in inşa ettiği Spine Tower

BENZERLİK CEPHEDE

Mahkeme, iki kule arasında bir benzerlik olup olmadığının tespiti için Prof. Dr. Alper Ünlü’yü bilirkişi olarak görevlendirdi. Ünlü, görevi aldıktan üç ay kadar sonra raporunu hazırladı ve mahkemeye sundu. Hazırlanın 6 sayfalık rapora göre, iki yapı arasındaki benzerlik oranı yüzde 10 seviyesinde. Benzerliğin olduğu alan cephe düzeninde.

Haberin Devamı

Problemi projeye esin oldu

MİMAR Murat Kader, kendi projesinin Eylül 2008’de kimlik bulmaya başladığını ifade ederek “Akasya projesinin, Google’da tarama yapınca, 2009 Haziran ayında başladığını öğreniyorum. İnşaat pazarlama faaliyetleri olmadan tasarımcıların birbirlerinin projelerinden haberdar olma şansları yok” dedi. Kader, eğer illa da bir ‘kopya’dan söz edilecekse kendi projesinin kopyalanmış olabileceğini öne sürdü. Kader, ‘omurga’ anlamına gelen Spine Tower’daki esinlenmenin, kendi yaşadığı omurga rahatsızlığından kaynaklandığını ifade etti.

Omurga ikizleri

Bu da Akasya Koru Etabı Kulesi

Rapor tatmin etmedi

Haberin Devamı

HER ikisi de yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda ödül alan iki kule için hazırlanan rapor tarafları tatmin etmedi. Murat Kader’in avukatları, rapora karşı mahkemeye sundukları itiraz dilekçesinde, raporun hukuki dayanaktan yoksun olduğu görüşünü savundu. Mehpare Evrenol’un avukatları da rapora yaptıkları itirazlarında, benzerlik oranın düşük gösterilmesi eleştirildi.

dgokce@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!