Güncelleme Tarihi:
İNGİLTERE ve Almanya’dan gelen sanayi üretimi verileri, Avrupa’da hafif bir toparlanmanın sinyalini verdi. İngiltere’deki sanayi üretimi yüzde 2.9 yükselerek, son 25 yılın en hızlı artışını kaydederken, Almanya’da ise sanayi üretimi temmuzda değişim beklenmemesine karşılık yüzde 1.3 artış kaydetti. İngiltere’de, Kraliçe II. Elizabeth’in tahttaki 60. yılı nedeniyle gerçekleşen resmi tatil haziran ayı üretiminde yavaşlamaya yol açarken, temmuz ayında son 25 yılın en hızlı sanayi üretimi büyümesi gerçekleşti. Analistler, bunu İngiliz ekonomisinin resesyondan çıkımasına yönelik bir sinyal olarak yorumlarken, imalat üretimi de yüzde 3.2 artarak, son 10 yılın en hızlı artışını gösterdi.
Olimpiyat desteği
İngiliz ekonomisi 2008-2009 yılında yaşanan ekonomik krizden sonra hala tam olarak toparlanamadı ve geçtiğimiz yılın sonlarına doğru Euro bölgesindeki borç krizinin de etkisiyle yeniden resesyona girdi. Ancak İngiliz ekonomisinin üçüncü çeyrekte büyüme göstereceği öngörülüyor. Bunun nedeni olarak da üretimdeki artışla beraber, Londra Olimpiyatları’nın bilet satışlarının kayda geçmesi gösteriliyor. İngiltere Ulusal İstatistik Kurumu (ONS), Olimpiyatlar ve Paralimpik Oyunları bilet satışlarının gelire yaklaşık 580 milyon pound’luk katkı sağlamasını tahmin ediyor. Bunun Gayri Safi Yurtiçi Hasila’ya (GSYİH) yüzde 0.2’lik bir artış getirmesi bekleniyor. Hizmet şirketleri, işlerinin iyileştiğini bildirirken, perakendeciler ise İngilizlerin Olimpiyatları izlemek için evde oturduğu için kan kaybettiğini öne sürüyor.
Etkisi geçici
Bu gelişmelere karşın birçok ekonomist GSYİH’nin bu yıl 2011’e kıyasla düşük kalacağını ve önümüzdeki yıl ağır bir toparlanma görüleceğini tahmin ediyor. İngiliz Merkez Bankası Başkanı Mervyn King, Olimpiyatların ekonomiye etkisinin uzun vadeli olmayacağını dile getirmiş ve bankacılık sektörünün oyunlardaki “fair play”den(temiz oyun) öğreneceği dersler olduğunu söylemişti. King, “Belki Olimpiyatların güven üzerindeki etkisi ekonomiye destek olur. Ancak eninde sonunda karşı karşıya olduğumuz temel ekonomik durumu değiştiremez” demişti.
Soğuk bira etkisi
CAPITAL Economics, İngiltere’ye akın eden yabancı spor fanları, soğuk bira stoklayan İngilizler ve hatıra maskot satışlarının GSYİH’e yaklaşık yüzde 0.3 ivme kazandırarak, üçüncü çeyrek büyümesine katkı sağlayacağını belirtti. Ancak bu artışın geçici olacağı ve Euro bölgesinin büyüme üzerindeki baskısının devam edeceği öngörülüyor.
Londra’da bankacı sayısı 16 yıl geriye gidecek
BANKA yöneticileri, işe alım uzmanları ve analistler, finansal krizin çözümüne yönelik umutların azaldığı bir dönemde, son yılların en büyük işten çıkarmalarının yaşanabileceğine işaret ediyor.İngiltere İş Dünyası ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi, sadece Londra’da bu yıl 25 bin banka çalışanının işten çıkarılacağını açıklamıştı. Kurumun kısa bir süre içinde bu tahmini daha da yukarı çekmesi bekleniyor. Bu işten çıkarmaların, Avrupa’da yatırım bankacılığının kalbi sayılan Londra’da banka çalışanları sayısını 255 binin altına düşürerek, en son 1996 yılında görülen seviyeye çekmesi anlamına geliyor. Bir kıdemli işe alım uzmanı Financial Times gazetesine verdiği demeçte, “Piyasa hiç bu kadar kötü olmamıştı” dedi. İşten çıkarmaların yaşanacağı bankalardan biri Japon Nomura. Uzmanlar, bankanın bir milyar dolarlık tasarruf paketi kapsamında Avrupa’daki yüzlerce çalışanını işten çıkaracağına işaret ediyor. İsviçre’nin en büyük bankası UBS, yatırım bankalarından 2 bin kişiyi işten çıkardı. Analistler, Alman Deutsche Bank ve İngiliz Barclays’in de çalışanlarının sayısını azaltmasını bekliyor. Alman banka, iki ay önce iki bine yakın çalışanının işine son vermeye hazırlandığını belirtmişti.