Güncelleme Tarihi:
YUNANİSTAN Parlamentosu Euro Zirvesi’nde kararlaştırılan 86 milyar Euro’luk ‘3. Kurtarma Paketi Anlaşması’nın yürürlüğe girebilmesi için şart koşulan kemer sıkma tedbirlerinin birinci dalgası ile ilgili yasa tasarısını görüşmek üzere dün akşam toplandı. Görüşmelerden önce kapalı kapılar ardında yapılan iktidar partisi SYRİZA’nın parlamento grubunda Başbakan Aleksis Çipras’ın kendini ortaya koyduğu “Ya bu gece evet oyu verirsiniz ya da yarın başbakan olmayacağım” dediği iddia edildi. Parlamentonun içi kadar dışarısı da karışıktı. Kendilerini iktidar karşıtları olarak tanımlayan sayıları 200’ü bulan anarşistler parlamentonun bulunduğu Sintagma Meydanı’nda polisle çatıştı. Göstericiler molotof kokteylleri kullanırken polis anarşistlere göz yaşartıcı bomba ile dağıtmaya çalıştı. Çatışmalar uzun süre devam etti. Parlamentoda ise ilk direniş anlaşmaya karşı olduğu bilinen Parlamento Başkanı Zoi Konstatopulu’dan geldi.
GECİKTİRME ÇABASI
Konstantopulu anlaşmanın çarşamba gece yarısına kadar oylama şartı olmasına rağmen genel kurul toplantısını geciktirmeye ve oylamanın bugün (perşembe) yapılmasını sağlamaya çalıştı. Ancak siyasi parti liderlerinin tepkisi üzerine geri adım attı ve oturum saat 21.00’da başladı. Konstantopulu oturum başladıktan sonra da engel çıkarmaya devam etti. Parlamento tüzüğünün harfiyen uygulanması ve 10 saatlik oturumdan sonra oylamaya geçilmesini öneren Konstantopulu’nun önerisine SYRİZA milletvekilleri karşı çıkınca oylama yapıldı. Ve Konstantopulu’nun önerisi sadece 3 oy aldı ve reddedildi. Oylamanın gece yarısına kadar yetişmesi için Başbakan Çipras ve ana muhalefet lideri Evangelos Meimarakis konuşma yapmadılar.
Bu arada eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis’in yanı sıra kabineden Enerji Bakanı Panayotis Lafazanis, Sosyal Sigortalar’dan sorumlu Sağlık Bakanı Yardımcısı Dimitris Stratulis, Savunma Bakan Yardımcısı Kostas İsihos ve Maliye Bakan Yardımcısı Nadia Valavani kimi açık, kimi dolaylı ‘Evet’ oyu kullanmayacakları belirttiler. Görevinden istifa eden Valavani, Başbakan Çipras’a gönderdiği mektupta “Aleksis, imzaladığın anlaşma mütareke değil kuvvetlerimizi tekrar toparlayamayacağımız bir hezimettir. Perişan halkımız tam başını kaldırmaya çalışırken attığın imza mezar taşıdır” dedi.
ÇİPRAS NE YAPACAK
Çipras, isyancı milletvekilleri için ne yapacağı konusunda kartlarını kapalı tuttu. Yunan Başbakanı ya isyancı milletvekillerini görmezlikten gelerek, önce anlaşmadaki 2. kemer sıkma paketinin oylanacağı 22 Temmuz’u bekleyecek ya da bugünden itibaren yaptırımlara gidecek. Çipras’ın ilk icraat olarak kabine değişikliği yapması ve tasarıyı oylamayan bakanları değiştirmesi bekleniyor.
Bu arada ülkenin en büyük iki sendikasından
biri olan
Memurlar Sendikası (ADEDY) ile Eczacılar Odası yeni anlaşmayı protesto için dün 24 saatlik greve gitti.
1 referandum 40 milyar Euro
IMF’nin son raporundaki rakamlar referandum ve bankaların kapatılması ile geçen 20 günün ülkeye maliyetinin 40 milyar Euro’ya ulaştığını gösterdi. IMF’nin iki hafta önceki raporunda, borcun 2 yıl sonra gayri safi milli hasılanın yüzde 177’sine takabül edeceğini belirtilmişti. Son raporda ise yüzde 200 tahmininde bulunuldu. Yunan medyası “Referandum ve Varufakis’in oyunlarının halka maliyeti 40 milyara patladı” diye yazdı. IMF raporunda ayrıca, Yunanistan’ın borcunun ödenebilir olmadığını bu nedenle de yeniden yapılandırılmasının şart olduğu vurguladı.
200 BİN EURO ÇEKEN BAKAN KİM?
ÖTE yandan sermaye çıkışı denetiminin uygulamaya konduğu 28 Haziran’dan iki gün önce SYRİZA’lı bir bakanın banka hesabından 200 bin Euro çektiği ileri sürüldü. Medyada yeralan iddia ile ilgili olarak parlamentoya soru önergesi verildi.