Güncelleme Tarihi:
Hisarcıklıoğlu, şu anda Asya Pasifik ülkelerinden 7 milyar dolar doğrudan yatırım çekilebildiğini dile getirdi. Cumhurbaşkanlığı himayesinde, TOBB ile Asya-Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu (CACCI) işbirliğiyle düzenlenen Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi başladı. Zirve kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Hisarcıklıoğlu, dünya ekonomisindeki büyümenin yüzde 60’ını, Asya-Pasifik ülkelerinin sağladığını ifade ederek, şunları kaydetti: “2018 büyüme ortalaması yüzde 5.6, 2019 beklentisi yüzde 5.4. Aynı dönemde küresel büyüme yüzde 4 civarında. Yani Asya-Pasifik, dünyanın geri kalanından daha hızlı büyümeye devam edecek görünüyor. Yine bölgenin küresel ticaret hacmi içinde payı, 10 sene önce yüzde 28 iken, şimdi yüzde 30’a ulaştı. Yılda 5.2 trilyon dolar ithalat yapıyorlar. Bizim buradan aldığımız pay 12 milyar dolar, yani ancak binde 2.4. Asya-Pasifik ülkeleri, yılda 470 milyar dolar doğrudan yatırım yapıyorlar. Bize gelen yılda 1 milyar doları bulmuyor. Bugüne kadarda bu ülkelerden 7 milyar dolar doğrudan yatırım çekebilmişiz. Yani ne Asya-Pasifik bizim radarımızda ne biz Asya-Pasifik’in radarına girmişiz. İşte bu tabloyu değiştirmek, eksenimizi genişletmek istedik.”
2000-2017 arasında Türkiye’ye, 150 milyar dolar uluslararası yatırımın geldiğini, belirten Hisarcıklıoğlu, “Asya-Pasifik ülkelerinin buradaki payı sadece yüzde 5, yani 7 milyar dolar. Akdeniz, eski dünyanın okyanusuydu. Atlantik, bugünün okyanusu. Pasifik ise geleceğin okyanusu. Dünya ekonomisinin ağırlık merkezi, Uzak Asya’ya kayıyor. Yani Pasifik Yüzyılına girmiş bulunuyoruz. Bir tarafta Japonya ve Kore gibi inovasyon ve teknoloji devleri, diğer tarafta Pakistan, Endonezya, Vietnam, Filipinler gibi yükselen pazarlar” dedi. Türk iş dünyasının gözünü Doğu'ya çevirmesi gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Bizde de Asya-Pasifik’te de potansiyel var. Bütün mesele birbirimizi keşfetmemiz. Karşılıklı ilişkilerimiz okyanusta bir damla su. İş dünyalarının karşılıklı bunu değerlendirmesi lazım” dedi.
‘YERLİLEŞTİRME’ YABANCI YATIRIMCILARA AÇIK
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Uçtan Uca Yerlileşme Programıyla ithalat bağımlılığını azaltmayı hedeflediklerini belirterek, “Bu yeni politikayla üretici ve tüketici arasında yeni bir iş birliği modeliyle hedef ürünlerde ithal ikamesini gerçekleştiriyoruz. Bir sonraki adım bu ürünlerin ihraç edilmesi olacak. Uçtan Uca Yerlileşme Programı tüm yabancı yatırımcılara açık olacak” dedi. Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi’nin akşam yemeğinde konuşan Varank, büyümenin uluslararası iş birliği ve dayanışmayla sağlanabildiğine, ancak bu şekilde yatırım, üretim ve ticaretin canlanabileceğine dikkati çekti. Varank “Attığımız adımlar işe yaradı ve piyasa güveni yeniden sağlandı. Bakanlığım üretim, yatırım ve inovasyonun nabzını tutuyor”diye konuştu.